PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Czuć na pół kilometra, że polski. I że Wajdy... Kiepska gra aktorska, straszne zdjęcia, a całą
sztuczność tego filmu jest po prostu tragiczna... 4/10 to bardzo wygórowana ocena dla
tego... filmu(?)

ocenił(a) film na 4
googaify

Za mało napisałam. Muszę coś dodać :)

Ogólnie całe wykonanie filmu jest tak beznadziejne, że aż ręce opadają...
Ten film trzyma się tylko dlatego, że porusza ciężki, ważny i tragiczny temat
więc Polakowi i nie tylko trudno go krytykować

Jako plus podam, że Ostaszewska zagrała na jakimkolwiek poziomie
Ogólnie wszyscy główni bohaterowie dali ciała po całości... tragizm... natomiast ci mniej ważni, grający pojedyncze scenki nawet dawali sobie radę.
Englert mnie strasznie zawiódł :/ lubię go ale był spięty jak przed pierwszym razem. Szkoda

3,5 na 10, bo ręka nie pozwala mi postawić niżej, ale prawdę powiedziawszy chyba nawet na to nie zasługuje... bo ten film nie uchodzi, jest po prostu słaby, ale gorzej. Słabizna!

Wajda kolejny raz pokazał jakim ghrm... świetnym... jest reżyserem...

ocenił(a) film na 4
googaify

wg mnie, masz w 90% rację ;] film w ogóle nie był porywający, dziwi mnie to tym bardziej, że był nominowany do oscara ;]

Habakukix

Przesadzacie. Początek na pewno był słaby, ale od połowy filmu akcja nabiera tempa, zaś oczywiście wszyscy czekają na krwawy finał. Film moim zdaniem jest nierówny, ale zły na pewno nie. Posągowe postaci, nieco drętwa gra aktorska, miejscami "szkolne" dialogi, ale strona techniczna całości i porażający finał rekompensują to wszystko. Nie jest film wybitny, ale słaby też nie.

ocenił(a) film na 4
jedzoslaw

porażający finał? jaki?... odnoszę wrażenie, jakbyśmy nie rozmawiali o tym samym filmie :)
do wybitnego to mu jak stąd do Mount Everest.

a właśnie dziękuję za przypomnienie - fatalne dialogi! tak strasznie schematyczne, sztuczne i nieoryginalne, że aż żałosne