PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223109
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

wiekszego kopa dostałam po obejrzeniu jakiegoś starego dokumentu na zajęciach z historii.tam było wszystko pokazane tak prosto lecz dokładnie w samo sedno.same fakty,daty przeplatane wspomnieniami rodzin... u Wajdy czegoś w tym filmie mi brakowało.i nie czepiając sie już takich błahostek jak to ze chwilami film był nudny i po prostu "sie ciągnął" to czuje po nim wielki niedosyt.niby jest historia zony i matki, które czekają na powrót.niby jest pokazane jak ginęli ci żołnierze.ale mimo wszystko to czegoś tam brakuje.tak jakby reżyser skupił sie bardziej na swoich bohaterach pomijając tak naprawdę cała historie: Katyń. być może tak miało być, nie wiem.ale ja spodziewałam sie naprawdę czegoś więcej.nie napięcia, nie akcji.tylko po prostu innego punktu widzenia.bardzo sie rozczarowałam.ode mnie 4/10.

nick_8

zgadzam się w 100%, wg mnie ten film był tylko zlepkiem scen chaotycznych, wyrwanych z kontekstu i nawet sama scena mordu, chociaż złość na rosjan mną miotała, uważam, że mogła być zrobiona lepiej. gdyby te sceny mordów były pomieszane z retrospekcjami... wspomnieniami z życia żołnierzy, krótkie wstawki, ale mogłyby wywołać dodatkowe emocje...

nie rozumiem czemu było pokazane aresztowanie władz UJ, albo przykład tego chłopaka 'partyzanta'. nie rozumiem co do ma wspólnego z fabułą. tytuł filmu KATYŃ o czymś świadczy. profesorów UJ aresztowali niemcy i to się mija z fabułą. chłopak, gdyby spojrzeć na to zimnym okiem, zniszczył mienie publicznie i goniła go za to służba odpowiednia, wyciągnął broń, aby do nich strzelać i wpadł pod samochód. tak samo nie wiem jakie znaczenie miało pokazanie tego rosjanina, który uratował bohaterki... dziwne..

naprawdę miałem wrażenie, że to film, którego zadaniem jest w jak największym skrócie pokazać losy polaków w czasie wojny,a przy okazji opowiedzieć o zbrodni katyńskiej (tak na marginesie)i dlatego, oddzielając film od prawdy historycznej, uważam, że film,z artystycznego punktu widzenia, był słaby. zabrakło w nim, przede wszystkim dobrego scenariusza, a i gra aktorska mogła być lepsza...

już to wcześniej na tym forum napisałem, i zgadzam się z Tobą, że to zbrodnia była wstrząsająca film natomiast nie... niestety...