PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

slabizna... slabizna i jeszcze raz slabizna...

kolejna proba zarobienia kasy na jakims waznym wydarzeniu historycznym...

film jest nudny, przegadany, chaotycznie nakrecony i takie nazwiska jak Wajda, Zmijewski czy Chyra wcale go nie ratuja...

ten film to jak dla mnie wlasciwie nawet kpina ze sprawy Katynia, ale z tym to mozna sie niezgadzac

marna gra aktorska+ chaotyczna fabula+ marna rezyseria (tak tak Wajda juz dobre parenascie lat temu sie wypalil) + szum medialny + tematyka trudna i ciekawa za razem = 3/10 (tylko dlatego ze bylem zwolniony z lekcji podczas jego ogladania)

film o Katyniu moglby byc po tysiackroc lepszy

H4C37

Za takie wypowiedzi powinno się karać dożywociem w kamieniołomach. Załóżmy, że odstajesz 15 mln złotych, tyle co wynosił budżet "Katynia". Nakręcisz go lepiej - dostajesz drugie tyle. Nakręcisz gorzej, zwracasz drugie tyle. Wszedłbyś w to ? Nie. Więc nie bełkocz, że "film o Katyniu moglby byc po tysiackroc lepszy", bo nawet sobie tego tysiąckroć - ba, dziesięciokroć - wyobrazić nie potrafisz.

ocenił(a) film na 9
Ramones

Zgadzam się, a do tego nie sądzę, wręcz nie wydaje mi się to możliwe, że Wajda jest takim człowiekiem, że chce jedynie zarobić kasę na filmie historycznym, gdzie zginęło tyle oficerów w tym jego ojciec... Nie sądzę też, że chce jedynie zrobić kasę na jednym z najważniejszych wydarzeń w historii Polski...

hodak

Słusznie. Pieniądze są naturalną konsekwencją pewnych działań, tak jest w całym naszym życiu, nie tylko w filmie. Ktoś zrobił dobry film i przy okazji na tym zarobi. Gro i tak zgarną ci co wyłożyło na film pieniądze. Ale Wajda nie robił go po to by zarobić bo Wajda i polska kinematografia nie są elementem finansowego dochodu krajowego.
Wiele osób, naprawdę wiele osób jest po prostu zawistnych. Ich świat kręci się m.in wokół kasy i przez jej pryzmat postrzegają wszystko. Założę sie że gdyby ktoś wymyślił np. cudowny i bezpieczny lek na AIDS a któremu za to należałby się pałac ze złota - odmówiliby mu tego prawa i co gorsza (CO GORSZA!) uznaliby iż wynalazł go DLA KASY.
Powiem coś strasznego bo kiedyś tak nie było: komuno wróć.

ocenił(a) film na 6
H4C37

H4C37 nie wiem czy wiesz, że ojciec Wajdy zginął w Katyniu więc Andrzej Wajda raczej nie próbował by na tym zbić kasy od tak

Wojciech_G_

wiem ze zginal tam jego ojciec... i wiem ze nie chcial zrobic filmu dla kasy.. ale rezyser zarabia na filmie wielokroc mniej niz producent... nie twierdze ze zrobil ten film dla kasy tylko ze ten film nie jest tak dobry jak jego wczesniej

a co do tego czy ja bym bral sie za robienie tego filmu, to odpowiedz brzmi NIE.. bo sie nie znam na rezyserowaniu filmow, ja sie znam na ich ogladaniu

aha.. i zeby dodac wam kolejny argument do objechania mnie z gory na dol od tak to powiem ze jestem komunista... bon apetit!

ocenił(a) film na 6
H4C37

Uuuu, facet. Za tego komunistę to powiesiłbym cię na suchej gałęzi ale na szczęście się tylko zgrywasz :]
A tak poza tym to cytuję:

"kolejna proba zarobienia kasy na jakims waznym wydarzeniu historycznym..."

"...nie twierdze ze zrobil ten film dla kasy tylko ze ten film nie jest tak dobry jak jego wczesniej"

To w końcu jest to słaby film dla kasy czy słaby film nie dla kasy? (pomijając fakt, że każdy film jest dla kasy)

_Pablos_

chodzilo mi o to ze WAJDA nie robil tego filmu glownie dla kasy... ale dla kasy zrobiono wokol niego taki szum...

po za tym moja wypowiedz jest chaotyczna i bez sensu ale, "errare humanum est"