PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=559494}

Kaznodzieja z karabinem

Machine Gun Preacher
2011
7,1 39 tys. ocen
7,1 10 1 38657
6,2 5 krytyków
Kaznodzieja z karabinem
powrót do forum filmu Kaznodzieja z karabinem
ocenił(a) film na 9
wertuqq

Nie każdy ma tak porywające i wielowątkowe życie do sfilmowania jak Ty.

ocenił(a) film na 9
opoz

Pierwszy wątek - wstaje rano, drugi wątek - idzie spać wieczorem.

wertuqq

Płytka treść? Ratowanie życia setkom dzieci?
Naiwny? Film na faktach, historia prawdziwa - działanie Childersa przyniosło skutek w postaci uratowania dzieci i dania im dachu nad głową. Więc gdzie ta naiwność?

KLAssurbanipal

Chodzi o formę w jaki sposób to zostało przedstawione.

wertuqq

Sam jesteś płytki i naiwny. Facet jest odważny i czyni dobro. Żal mi ciebie.

Bogciekocha

Nie mówię o postępowaniu głównego bohatera. Chwała mu za to. Mówię o filmie, który w sposób infantylny i naiwny przedstawia afrykańskie realia.
Zobacz sobie, chociażby - http://www.filmweb.pl/film/W%C5%9Bciek%C5%82y+Pies-2008-469395 i porównaj z landrynkową rzeczywistością pokazaną, w "Kaznodzieja z karabinem". I dopiero wtedy, zabieraj głos w sprawach o których teraz nie masz pojęcia.

ocenił(a) film na 7
wertuqq

Trzeba było pozostać już przy swoim pierwszym komentarzu. Zarzucasz komuś że nie ma pojęcia o danym temacie, a sam piszesz farmazony. Afrykańskie realia ? Pisząc o Kosowie napiszesz o Europejskich realiach, to że obejrzałeś filmik o liberyjskich klimatach nie czyni Cie ekspertem..doucz się i nie krzycz, bo widzę że jesteś za krótki żeby pouczać innych misiu z bąblem w nosie

MajkelBlack

Jak rozumiem, mam do czynienia z absolwentem afrykanistyki : ) Wobec tego, panie "wszechwiedzący", czym się różni zabijanie w Liberii, od zabijania w Sudanie ?
Ps. Misiów z bąblem w nosie, poszukaj sobie wśród swoich byłych lub obecnych partnerów. Pajacu.

ocenił(a) film na 7
wertuqq

Nie chodzi o zabijanie pół mózgu, w porównaniu z twoim pojęciem moge przemianować sie na absolwenta afrykanistyki.
Widzę, że masz jakąś fobię homoseksualną - tatuś chyba dotykał Cię nie tam gdzie trzeba. Misiu z bąblem w nosie :D

MajkelBlack

Jak się zabierasz za udawanie fachowca na publicznym forum, podciągnij się trochę z ortografii. Analfabeto. "Pół mózg" - ha,ha,ha...... Co za żenada. : D

ocenił(a) film na 7
wertuqq

Ehh te dzieci wychowane przez internet :) Dyskusje uważam za zakończoną, bo niestety nic sobą nie reprezentujesz. No ale nie ma co się dziwić, jesteś jeszcze malutki. Pozdrawiam

MajkelBlack

Frajer się obraził, bo ktoś mu wytknął, że jest niedouczony. Typowa reakcja kogoś, kto powija ogon z obawy o jeszcze większą kompromitację.

ocenił(a) film na 10
wertuqq

skąd taka obszerna wypowiedż? Nie przetrenowałeś mięsnia intelektualnego przypadkiem? Wystarczyło napisać: "film jest gupi"

drasvs

Uważasz się za zabawnego? Skoro tak, zmień towarzystwo, okłamują cię. Jesteś żałosny.

ocenił(a) film na 3
wertuqq

Dla mnie film też jest taki sobie....koleś spoko chwała mu za to że pomagał itp ale film taki bez polotu mnie osobiście nie poruszył

ocenił(a) film na 10
wertuqq

Nie wiem dlaczego tak bluzgasz jadem człowieku. Na mnie, na innych. Jesteś skrzywionym frustratem intelektualnym leczącym swoje przegrane życie przed ekranem i klawiaturą. Typowy masochista umysłowy: rzucić idiotyczny komentarz o filmie którego nie zrozumiał, żeby mu póżniej na forum dokopali. To ci sprawia rozkosz. Typowa "attention whore"...Staraj się pisać konstuktywnie o filmach, jeśli jakieś w ogóle obejrzałeś, a nie bluzgać na forumowiczów i siać nienawiść.

drasvs

A czegóż to, nie potrafią objąć twoje horyzonty myślowe? Wskaż , chociaż jeden mój obrażliwy komentarz, który nie jest reakcją na chamstwo pod moim adresem?

ocenił(a) film na 10
wertuqq

"Gdy odpowiada się złem na zło, urodzić się może tylko zło" Mahatma Gandhi (przekaz ustny - do swoich uczniów)

drasvs

Troszkę mało adekwatny ten komentarz, zwłaszcza na tle poczynań głównego bohatera filmu.

użytkownik usunięty
wertuqq

Film miał być pokazany dla wszystkich więc ukrywali momenty gwałtu i masowych morderstw by kino to mogło być pokazywane szerszej publiczności. Gdyby chciano pokazać prawdziwe realia o których nikt z nas tu piszących nie wie dokładnie obraz musiał by być od lat 18 i nie puszczano go w szkołach w USA. Wystarczy dla rozsądnego człowieka by samodzielnie wyobraził sobie co się tam dzieje gdy napisy końcowe mówiły o tym gdzie i po co porywane są tam dzieci. Ja czytając to potrafiłem sobie sam wyobrazić okropieństwa choć nawet nie były one aż tak wyraziście pokazane. Uważam ten zabieg za inny czy lepszy od tego gdyby pokazano jak gwałcą dzieci i zabijają ?.... Ostrzejsza wersja ustawiała by widza z jednej strony, wszyscy by mieli jedno zdanie źli Afrykanie i święty Batller a tu chodziło by widz zwrócił uwagę na inny równie ważny watek jak bezinteresowna pomoc innym

W takim razie, mogli zrobić film w wersji animowanej. I wyświetlać na kanale "Mini Mini".

użytkownik usunięty
wertuqq

Mogli ale wtedy film nie zyskał by innych widzów więc postanowili zrobić coś po środku nie za dziecinne ale również nie za ostre

Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.

wertuqq

Zgadzam się z Tobą wytrzymałem ponad godzinę po prostu przedstawienie tego jest nudne . Oglądasz oglądasz i czekasz na koniec .

ocenił(a) film na 10
wertuqq

no debil

MatiNalbor

Miło, że się przedstawiłeś.

ocenił(a) film na 5
wertuqq

Zgadzam się, płytki i naiwny, historia przedstawiona jest w prostacki i przystępny dla mas sposób, szkoda mi czasu jaki na to poświęciłem. Spodziewałem się ambitnego podejścia do tego poważnego i prawdziwego tematu:(

Indrid_Cold_84

Temat filmu ambitny ale wykonanie kiepskie. Po tytule i reżyserze spodziewałem się czegoś więcej. Akcji w tym filmie jest tyle co kot napłakał. Obok Apollo 18 to najgorszy film jaki w tym roku obejrzałem

ocenił(a) film na 8
madmax707

Może dlatego że to nie jest film akcji. Ale spokojnie nie panikuj wkrótce kolejna część Transportera to się zabawisz

ocenił(a) film na 3
wertuqq

Temat ciekawy i poruszający, ale opowiedziany w bardzo płytki i (przynajmniej mnie) nieprzekonujący sposób. Odnosiłem wrażenie sztuczności i powierzchowności, czego w filmach bardzo nie lubię.
Kompletnie pominięto moment przemiany duchowej głównego bohatera, co jest dla mnie wielką stratą, tworzącą w filmie wielką dziurę, której nie umiałem załatać do końca oglądania.

Pozdrawiam ((o:

matemato

zgadzam się z tobą, miałam podobne odczucia, ciągły niedosyt, a jak piszesz temat ważny.. ale forma też musi być odpowiednia, nie tylko treść, o co tu dużo oburzenia, że spłycamy tą historię, czyn, nie, nie spłycamy, właśnie tym bardziej oczekiwaliśmy "wstrząsu"... szkoda, szkoda, szkoda...

wertuqq

haha płytki film?Tak faktycznie ratowanie dzieci niesienie pomocy potrzebującym płytkie.Żałosne ;/Takie filmy powinny być puszczane w szkołach i wszędzie.Ludzie powinni sobie uświadomić jak bardzo cierpią inni ludzie w tym przypadku ludzie z Afrykii.To trzeba nagłasniać .Takie filmy poruszają serce nie mogą byc zapomniane i tą pomoc trzeba nieś i starać się być lepszyczm człowiekiem wobec innych ludzi

ocenił(a) film na 3
nikola200

Droga Nikolu.
Czasem odnoszę wrażenie, że podobnie jak Ty, wielu użytkowników tego portalu ocenia przedstawianą postać a nie film. Na tym portalu oceniamy filmy, a sięganie przez ich twórców po temat wielkiej postaci zobowiązuje.
Czy jeśli wezmę kamerę i nakręcę film o Janie Pawle II, to dasz mi wysoką notę ze względu na podjęty temat, czy zjedziesz jeśli film nie oddam wielkości postaci? Czy jak dostanę niskie noty, to mam prawo bronić swojego filmu zarzucając Wam, że czynicie ujmę papieżowi?

Pozdrawiam ((o:

matemato

Nie chodzi mi tylko o głównego bohatera, ale całośc filmu .

ocenił(a) film na 3
nikola200

Mi też nie chodzi tylko o głównego bohatera, ale o rzeczywistość, którą opisuje film i sposób w jaki to robi.

matemato

Mi się film podobał bardzo zdecydowanie wole takie filmy niż filmy typu ,,Seksmisja''' :)

ocenił(a) film na 3
nikola200

Tobie się podobał - i fajnie, mi nie, a temat gustów nie pozostawia pola do dyskusji. Jednak uważam za sensowne porównywanie filmów w obrębie gatunku, czyli tutaj biograficzny dramat. Przywoływanie filmu "Seksmisja" jest tu moim zdaniem nie na miejscu, choć wysoko go cenię. Przywołałbym przykładowo film "Kundun - życie Dalaj Lamy" - jak dla mnie majstersztyk z działu biograficzny ((o:

Pozdr

ocenił(a) film na 9
wertuqq

Przykro mi, ale nie mogę zgodzić się z Twoim stwierdzeniem. Aby przedstawić w bardziej kompleksowy sposób historię o złym człowieku, jego nawróćeniu, relacji z rodziną, działania na rzecz wybudowanego kościoła oraz jego poświęcenia dla afrykańskich dzieci musiałaby z tego powstać 4-5h film lub dylogia. Według mnie najważniejsze w tym filmie jest przekazanie oraz uzmysłowienie ludziom zachodu co się dzieje na tym świecie, pokazanie, że niektórzy mają jaja i serce.
Film jest dobry, może trochę zbyt amerykański, ale dobry. Warto go obejrzeć.

italianiec

W tym filmie tak przedstawiono prawdziwą sytuację osieroconych dzieci w Afryce, jak w "Czterej pancerni i pies" wojnę.

ocenił(a) film na 9
wertuqq

To nie jest film dokumentalny, a główną tematyką nie są osierocone dzieci.