PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489066}
6,6 116 tys. ocen
6,6 10 1 115575
6,8 43 krytyków
Kick-Ass
powrót do forum filmu Kick-Ass

Prócz łączenia / przedłużania poszczególnych wątków, niektóre zostały diametralnie
zmienione. Pomyślałem, że wypiszę tu, jakie różnice znalazłem między filmem a
pierwowzorem. Dlaczego? Nie wiem, tak mi się zebrało napisać coś na ten temat.

Brutalność. O dziwo, to co pokazano w filmie to tylko część (!) brutalności, którą (bądź co
bądź, niezwykle oryginalnie) wpleciono w historię.
Big Daddy nie ginie w delikatny sposób znany z filmu. Najpierw zostaje okropnie pobity,
wyśpiewuje złoczyńcom wszystkie swoje sekrety (o tym później), aż w końcu
przestrzelają mu głowę i, wyglądając niczym nędzny ochłap, pada martwy.
Kick-Ass oprócz pobicia jest też torturowany ... ładunkami elektrycznymi, poprzez
urządzenie podłączone do jąder. Wyglądało to okropnie, reżyser ograniczył więc całą
sytuację do uderzeń kijem bejsbolowym.

Prócz tego, że nie było żadnych jetpacków, nie było też bazooki.
Podczas walki Dave'a z Red Mistem Hit Girl dostaje uderzenia po policzkach młotkiem
do mięsa. Po wygranej Kick-Ass zabiera czerwonemu pistolet, by w ostatniej chwili
pomóc Maggie przestrzeliwując głównemu villianowi jądra (znowu jajka). Wtedy Hit Girl
wtapia jakiś tasak do połowy głębokości jego głowy. Pod koniec walki prosi Dave'a o
przytulenie, bo 'właśnie straciła ojca'.
Po całej przygodzie Maggie ... wraca do matki. No właśnie! Bo jej matka nigdy nie
umarła.
Okazuje się, że Big Daddy to komiksowy maniak (jak Dave); nie układało mu się w życiu,
więc skradł dziecko i wymyślił bajkę o pomszczeniu matki. Chciał, żeby jego córka miała
ekscytujące życie. I tyle! Żadnych powikłań z policją itp.

No i najciekawsze. Kiedy Dave wyznaje Katie, że nie jest gejem (i jest superbohaterem),
ta... Wyzywa go, napuszcza kolegę bandziora by sprawił mu łomot; jej znajomi wysyłają
Dave'owi na maila pogróżki i zdjęcia Kate uprawiającej seks oralny z jakimś murzynem.
Więc ogólnie ciekawsze zakończenie.

No, to by było na tyle. Trochę się rozpisałem. Jakbyście jeszcze zauważyli jakieś większe
różnice, napiszcie, chętnie przeczytam :).

Sabikku

Na pewno jest jeszcze więcej mniejszych różnic, ale nie chce mi się ich teraz wyłapywać xD. Ogólnie to fajnie, że tak przekształcili oryginalną fabułę, moim zdaniem był to jak najbardziej udany zabieg. Przynajmniej byłem mile zaskoczony parę razy.
PS. Hit Girl nie miała przypadkiem na imię Mindy?

yoozio94

Prócz zakończenia, czyli bazooki i jetpacka, też tak uważam. Co do imienia dziewczynki, tak, pomyliłem się :).