PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489066}
6,6 116 tys. ocen
6,6 10 1 115573
6,8 43 krytyków
Kick-Ass
powrót do forum filmu Kick-Ass

10/10 - dlaczego?

ocenił(a) film na 10

Cóż, film widziałem rok temu, mam jednak ochotę wyrzucić z siebie trochę spostrzeżeń na jego temat bo rzadko zdarza mi się docenić film na najwyższa możliwą ocenę na Filmweb.

Film jest genialny z wielu względów - jest kwintesencją kina akcji jakie lubię, kina akcji w stylu Tarantino. Do tego mieszanka świetnego humoru i komiksowy klimat i już mamy materiał na świetny film. Największą zaletą jest jednak muzyka Murphy'ego - byłem fanem jego twórczości (28 Days Later, Sunshine) jeszcze przed obejrzeniem Kick-Ass i zupełnie nieświadomy tego kto jest kompozytorem, nie spodziewałem się aż takiego uderzenia muzyki z ekranu - jego najlepsze kompozycje zremiksowane w nowym stylu. Ciarki! Bohaterowie też są świetnie wykreowani. Kto nigdy nie marzył o zostaniu superbohaterem? Mała Hit-Girl jest przesłodka, a Big Daddy to klasyczny bohater z prawdziwego zdarzenia. Cała ta mieszanka daje nam: świetną rozrywkę, parę genialnych scen na które patrzy się z opuszczoną szczęką, wiele emocjonalnych momentów, zajebiste wrażenie.
Aż dziwne, że film ma tak niską ocenę, ale widać nie wszyscy doceniają takie filmy.
Polecam!

Apophis_

Nie kazdy doceni bo nie kazdy "lubuje sie" w tego rodzaju rozrywce. Podobnie jak filmy Tarantino sa trudne w odbiorze, pomimo swojej teoretycznej prostoty. Oczywiscie jesli ktos ich nie rozumie nie oznacza, ze jest glupi tylko ma odmienny gust, a o gustach sie nie dyskutuje;)
Film dobry ale nie tak mocny jak twory Tarantino. Taka czarna komedia na piatkowy wieczor przy malym bezalkkoholowym.

ocenił(a) film na 6
Apophis_

Styl Tarantino? buehehe, imitacja, możliwe, marna - z pewnością.
Wszystko pięknie ładnie, gdyby poszli za ciosem i nie rezygnowali z ostrych wątków z komiksu. no a przede wszystkim odważyli się nie dawać happy endu, który psuje cały przekaz.
P.S. plecak odrzutowy i bazooka z biodra- Moar kicz Plox.

ocenił(a) film na 9
Hilarious

Osobiście uważam że klimat z komiksu był zbyt ciężki i po prostu męczący, aż czasami miało się dosyć tego gówna, w które wszedł główny bohater. Po za tym wiele scen, które w komiksie były króciutkie, niezbyt ciekawe w filmie zostało pokazanych o wiele lepiej(scena tortur, HG na ratunek, ostatnia walka w domu D'Amico) w całkiem spójnej historii. Wersja filmowa zdecydowanie lepsza, chociaż komiksową też warto zobaczyć(już dla samej Kate, która jest zupełnie inna).
"P.S. plecak odrzutowy i bazooka z biodra- Moar kicz Plox." - Faktycznie dużo osób się tego czepia. Ja sam osobiście mam do tego taki stosunek: "niech im tam będzie, gdyż w pokazanym w filmie świecie nie było by to coś z kosmosu wyjętego". Po za tym gruby czarny ochroniarz z bazooką w ręku mówiący: "Zawsze chciałem to powiedzieć, Say hello to me little friend" był zabawny. No i wcześniejszy tekst w bazie BD i HG: "Zawsze chciałem taką mieć" :)
"no a przede wszystkim odważyli się nie dawać happy endu," - Co? Odważyli. D'Amico zabity, HG żyje z Marcusem i chodzi do szkoły Dave, Kick wraca do zwykłego życia i wszystko toczy się dalej. Po za tym jest to podłożone pod kolejną część, na którą oczywiście czekam.

ocenił(a) film na 9
Pieniak3

Mały edit: "Zawsze chciałem to powiedzieć, Say hello to my little friend"

ocenił(a) film na 6
Pieniak3

Wole komiks i już. Nie mamy co dyskutować.

ocenił(a) film na 9
Hilarious

No to jest właśnie kwestia gustu, o których się nie dyskutuje :)