PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489066}
6,6 116 tys. ocen
6,6 10 1 115575
6,8 43 krytyków
Kick-Ass
powrót do forum filmu Kick-Ass

Dziwny film. Ani to śmieszne ani poważne. Na samym początku zapowiada się ciekawie, ale zaraz potem zaczyna się bezsensowna sieczka, 10 letnia dziewczynka wpada do domu i rozwala 20 gangsterów. Ucina nogi, podżyna gardła, fika fikołki jak Neo z Matrixa i wali z klamki nie gorzej niż Bruce Willis w Szklanej Pułapce. Nie wiem czy śmiać się czy płakać ;] Film bez wątpienia nowatorski, jeszcze nie widziałem produkcji w której dziecko położyło trupem kilka tuzinów gangsterów.
Nicolas Cage słabiutki, dałem 2/10 za rolę Marka Stronga, który jak zwykle wypadł świetnie.
Nie polecam.

Fractal

Jak oglądasz Supermana to też zastanawiasz się dlaczego ten facet lata, a jak Spider-Mana - dlaczego chodzi po ścianach? załamują mnie takie osoby z brakiem dystansu do wszystkiego :/

btw. czy ty tylko znasz oceny 1 albo 10??? O_o

Witcher

Mam dystans i lubię filmy o superbohaterach takie jak Spiderman czy Strażnicy, ale fabuła i akcja Kick ass jest bez sensu i po prostu nie trzyma się kupy. Nie załamuj się ;p
A co do ocen to dałem tyle bo to chyba najsłabszy film jaki ostatnio widziałem.

ocenił(a) film na 10
Fractal

bo fractal ocenia w systemie binarnym.... czytaj jest botem

Fractal

Po twoich ocenach można stwierdzić że jesteś kretynem. A jak wiadomo dyskusja z kretynami nie ma sensu.

ocenił(a) film na 9
2smart4u

Koleś jest kompletnym idiotą i tyle. Zobaczcie na jego oceny albo 10 albo 1 z czego np, Ojciec chrzestny lub Mechaniczna pomarańcza dostała 1!!!! Szkoda słów.

Mr_Anderson

Wybacz że wyzywania od idiotów nie uznam za wstęp do dyskusji o filmie. Film po prostu nędzny, jedyne osoby które się nim zachwycają to dlatego zapewne, że nie widziały innych o podobnej tematyce. Może jak 12-latek go zobaczy w kinie to poczuje zachwyt, ale w tym gatunku to miernota, obejrzyjcie więcej filmów o superbohaterach, a potem zacznijcie oceniać.

Fractal

Obejrzałem w życiu większość filmów o superbohaterach, do tego przeczytałem ładnych kilkaset stron historii o kolesiach w trykocie i wiesz co? Naprawdę podobał mi się ten film. Podobnie jak komiks, którego jest adaptacją. Kick Ass, to próba ironicznego spojrzenia na na komiksowych herosów i częściowego ich "odmitologizowania". Film, jak i komiks, bawią się konwencją, mieszając patetyczność z sarkazmem a naiwność i ckliwość przeplatają z niepohamowaną przemocą. Takie zestawienie może być dla kogoś niestrawne, ale jeśli spojrzy się na to z dystansem.... polecam jeszcze raz obejrzeć ten film i zastanowić się czym są amerykańskie komiksy.

ocenił(a) film na 8
Fractal

Ale mam brechty z Ciebie... Oceniasz PUSH na 8, a to na 2 xD Wielki znawca filmów się znalazł... Buhahaha (złowieszczy śmiech0) xD

ocenił(a) film na 4
Fractal

Mam podobne odczucia. Film bardzo nierówny. Zaczyna się ciekawie. Potem pojawia się dziewczynka - pomyślcie co ta mała aktorka ma teraz w głowie po zagraniu takich scen? Wydaje mi się, że dzieci powinno się chronić przed agresją i brutalnością - a tu samo dziecko staje się oprawcą, brutalnym mordercą. Tak samo w kinie dzieci na to patrzą i zaczynają widzieć siebie w nowym świetle - zaczynają dostrzegać, że mogą przekroczyć nieprzekraczalne do tej pory granice. Tym bardziej, że Hit Girl jest tu prezentowana jako pozytywna postać - następuje pochwała jej zachowania. Nie mówię, że po wyjściu z kina dzieci zaczną latać po ulicy z szablami, ale o przekroczeniu pewnych granic.
Co do samego filmu - gdyby pozostać przy tym realistycznym ujęciu reprezentowanym przez Kick Ass'a film mógłby być naprawdę dobry. To jak dostaje łomot, to jak zostaje postrzelony i trafia do szpitala - do tego momentu film mi się podobał. Był jak świeży powiew, coś nowego w amerykańskim filmie. Ale oczywiście zostaje to spartaczone przez następującą potem ogromną dawkę typowej amerykańskiej rąbanki. Po co? Amerykanie chcą pokazać, że są niereformowalni?

Agus_21

Film przecież z założenia jest "nierówny" od samego początku. I oto właśnie chodzi. Dlatego jest taki zajebisty i świeży. Na początku filmu są sceny jak przyszły Kick-Ass wali konia na widok biustów, które tylko zobaczy na necie. Nie ma dziewczyny i bardzo łatwo się podnieca seksualnie, co musi skończyć się szybką masturbacją. Chce odmienić swoje nudne życie - jego pomysłem jest zostanie super bohaterem.

Hit Girl jest po prostu zajebista. Niewątpliwa gwiazda tego filmu. Jej wygląd i "klimat zabijania" jaki wprowadza przypomina mi momentami Pulp Fiction.

A co może mieć w głowie aktorka? Strzela do aktorów, którzy udają, że umarli. Takie zabawy dzieci od dawna odgrywają.

Film jest dozwolony od co najmniej 16 lat. W tym wieku dziewczyny oprócz uprawiania seksu mogą brać ślub. Więc trudno mówić by ten film oglądały dzieci w kinie.

Z minusów trzeba zauważyć słabsze efekty specjalne w niektórych scenach: płomienie pod BD po wyłączeniu świateł wyglądają na zrobione komputerowo. Również lot Kick-Assa z Hit Girl nie jest zbyt realistyczny.

Ale dowcip w filmie momentami bardzo dobry. Kilka razy naprawdę nieźle się uśmiałem. Ja ten film polecam. Osoby wystawiające słabe noty pewnie jak zwykle zostały zmylone złym opisem filmu przez dystrybutora i oczekiwały po prosty zupełnie czego innego niż film oferuje.

ocenił(a) film na 4
krzysyek

Moja niska nota nie wynikała ze zmylenia opisem czy z jakimikolwiek oczekiwaniami przed rozpoczęciem oglądania filmu.

Myślę, że ograniczenie wieku nie powstrzyma dzieci od oglądnięcia filmu (nie oszukujmy się).

W tej nierówności chodzi o to, że pewne fragmenty pozorujące świeżość są mieszane z totalną kinową rutynę. Dlatego uważam, że potencjał tego filmu gdzieś się zagubił.

Agus_21

Jesteś jakimś treserem psów czy coś? Popieprzyły Ci się gatunki? Rolą odpowiedzialnego rodzica jest aby dobrze wychować dziecko. Jak nie ma nasrane w głowie to nie pokojarzy sobie, że za zabijanie ludzi dostaje się nagrodę. Kino to jest skierowane dla dojrzalszego widza, i raczej nikt nie zaprzątał sobie głowy przy tworzeniu tego filmu tym, jaki będzie on miał wpływ na dzieci.

Fractal

Dzieciaku, weź się nie odzywaj lepiej, bo na filmach to ty się nie znasz.