PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489066}
6,6 116 tys. ocen
6,6 10 1 115575
6,8 43 krytyków
Kick-Ass
powrót do forum filmu Kick-Ass

hit-girl!

ocenił(a) film na 7

W trakcie seansu miałam chwilami uczucia mieszane, ale finalnie przybrałam ogromny uśmiech i muszę przyznać, że film mnie zauroczył. Bo to, co można by wziąć za wady, okazuje się chyba jego zaletami i działaniem twórców całkowicie zamierzonym. Tu ukłon w stronę Tarantino (wielokrotnie w "Kick-Ass" przywoływanym) bo on robi to samo: świadomie kręci "złe filmy", kalkuje i powiela schematy, jest nieprzewidywalny w swojej przewidywalności, spędził 3/4 życia w sali kinowej i kino kocha, co widać (twórcy tego filmu - ekranizacji komiksu zresztą - kochają dodatkowo komiksy). O ile filmy Tarantino są kalką całej popkulturowej kinematografii, to "Kick-Ass" jest kalką z kalki. O ile komiksy o superbohaterach przerysowują rzeczywistość, to "Kick-Ass" jest przerysowaniem tego przerysowania. Post-post-modernizm? Czy coś. Co wcale nie przeszkadza w polubieniu (super)bohaterów a nawet wzruszeniu się tu i ówdzie.
Hit-Girl była wspaniała! Uwielbiam małe dziewczynki kopiące wszystkim tyłki (do "Leona Zawodowca" też nawiązania były, a jakże!) No i Nicholas Cage (chyba jako parodia samego siebie) w stroju Batmana, nad miastem - coś, co szkoda byłoby przegapić.

ocenił(a) film na 8
magdalith

Nic dodać, nic ująć. Zgadzam się w 100%.

ocenił(a) film na 7
magdalith

Masz rację, ale do połowy... filmu. Potem niestety robi się rzewnie i holiłudzko. Po pierwszej godzinie chciałem go ocenić na 9/10, a wyszło jak wyszło...

ocenił(a) film na 8
SETIczek

Wyszło jak wyszło ale mimo wszystko myślę, że film zasługuje na mocne 8/10.