PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110751}
6,5 149 tys. ocen
6,5 10 1 148582
6,2 38 krytyków
King Kong
powrót do forum filmu King Kong

nie rozumiem po co tam te dinozaury? nie mozna było nakręcić king konga bez parku jurajskiego? sam king kong nie wystarczy? ciagle to twórcy chwalą się rewelacyjnymi efektami specjalnymi i mogę stwierdzić z całą odpowiedzialnośćią że były już lepsze w filmach i bardziej realistyczne...

ocenił(a) film na 10
anhro

jestes zalosny .. tylko to mi przychodzi do glowy .... sa dinozaury bo to jest remake filmu z 1933 gdzie byly dinozaury po 2 nigdy w zyciu lepszych efektow nie widzialem a to tylko glupie divx ktore nie oddaja prawdziwej jakosci jaka uswiadczysz na dvd albo w kinie ale sa ludzie i parapety pozdro

qLEK

mimo obaw związanych z filmem wybrałem się na niego do kina mysląc, że będzie to film ambitny a owe efekty specjalne będą tylko ramą do treści - tak jak myslałem - może Peter Jackson wybrał akurat remake tego właśńie filmu, gdzie były dinozaury, bo chciał przyciągnąć ludzi... jak dla mnie to totalna klapa... a efekty tak jak mówiłem - coraz więcej takich filmów i coraz więcej tylko dla efektów

qLEK

To ma byćodpowiedź kulturalnego człowieka? Na prawdę wstydź sie za siebie każdy ma prawo do właśnej opinii i nie masz żadnego prawa na krytykowanie go w takich słowach, które uwłaczały by jego godności!

ocenił(a) film na 7
anhro

Proponuję zapoznać się nieco z klasyką kina i wykazać większą odpowiedzialność w ocenie efektów filmu, którego nie widziałeś :)

King Kong Petera Jacksona to remake obrazu z 1933 roku, w którym byly również dinozaury. W nowym filmie próbowano osiągnąć pewną dozę surrealizmu, "efekt legendy" - a nie jałowy realizm. To nie Park Jurajski (który był po prostu okrojonym King Kongiem bez małpy)

Not_Anyway

Pierwszy Kong był świetnym filmem przygodowym, w którym były i tyranozaury (jeśli się nie mylę), pterodaktyle i inne gady, które wymarły (wg naszej wiedzy, a nie tej filmowej:) 65 milionów lat temu. Na tle tych wszystkich jaszczurów, Kong był cudem ewolucji (bo jak niby 65 milionów lat temu dinozaury mogły żyć razem z małpami, które były naszymi najbliższymi przodkami?), a zatem postacią wyjątkową i bohaterem filmu. Natomiast "Jurassic Park" niewątpliwie czerpał z takich produkcji jak "Zaginiony świat" z 1925 roku i na pewno również z King Konga, ale jego siła polegała na tym, że zadbano o realizm wyglądu dinozaurów najlepiej, jak tylko potrafiono (co wydaje mi się trochę bezsensem, gdyż wskrzeszenie dinozaurów, nie dość że niemożliwe, i to w dodatku w takiej postaci, w jakiej wyginęły - toż to absurd chyba większy niż założenie mało logicznego Konga!). W King Kongu nie dbano o to, aby założmy T. Rex czy inny bydlak jego wielkości wyglądał jak prawdziwy T. Rex - te jaszczury miały wyglądać dobrze, sprawiać wrażenie prawdziwych (na tyle, na ile pozwalała technika cyfrowa), ale to w sumie raczej taka wariacja filmowców na temat dinozaurów, niż wierne rekonstruowanie wyglądu tych zwierząt. O czym sam Peter Jackson wielokrotnie mówił.

ocenił(a) film na 4
quentin10

jeśli ktoś się ktoś się już bierze za efekty, to powinien je dopracowac w 100% a nei skupic się na jednej postaci!! Bo dla mnie to tylko Kong wygląda dobrze...reszta jest wyraźnie doklejona...