Obstawiajcie, za co King Kong otrzyma nominacje (i ewentualne statuetki) na przyszłorocznej gali urządzonej przez AKA. Moje typy to:
- nominacja za reżyserię dla Petera (statuetka wątpliwa, ale sam fakt nadzorowania tak wielkiej ekipy i zrobienie w miarę spójnego filmu, zasługuje na uwagę Akademii);
- muzyka (50 na 50 dla J.N. Howarda; jeśli nie pojawią się mocniejsi kandydaci, w końcu ten świetny kompozytor otrzyma złotego ludka z mieczem:);
- zdjęcia (genialne ujęcia Lesniego niemal na poziomie jego pracy nad "Władcą pierścieni" - niemal pewny zwycięzca)
- dźwięk (konkurencja mocna, ale będzie statuetka);
- montaż dźwięku (ryk Konga i dinozaurów robiły wrażenie, podobnie jak ryk silników samolotów - Oscar)
- efekty specjalne (tu odbędzie się prawdziwa walka tytanów; wiele głosów pójdzie dla "Zemsty Sithów" i "Opowieśni z Narnii", ale Kong ponownie zatryumfuje.
Ogółem: przewiduję 6 nominacji, 4/5 Oscarów. Wasza kolej;)
Wiem, że to "nadzieja głupca" ale mam nadzieję że Naomi Watts zostanie nominowana...
O efektach już wspominałem King Kong wygra na 85%, może mu tylko zaszkodzić Zemsta Sithów, jako że ILM dlugo już czeka na tego Oskara za nowe SW.
Reżyser... może będzie nominowany.
Muzyka - JNH naprawdę stworzył świetny soundrack - ma spore szanse na statuetkę.
Zdjęcia... filmy z taką ilością efektów mają ciężko w tej kategorii... ROTK nie był nawet nominowany. Podobnie będzie z Kongiem.
Dźwięk nie rzucił mi się w uszy (wina kina)
Kostiumy i make-up... może.
Przewiduję 4-5 nominacji i jeden Oscar:
Best Director
Best Score
Best Visual Effects (statuetka)
Best Costumes lub/i Best make-up
Ja bym chetnie zobaczyl nominacje do Oscara za role drugoplanowa dla goscia, ktory gral kapitana. Udalo sie stworzyc bardzo ciekawa, charyzmatyczna postac z osobowoscia.
To ten gość co grał "dobrego hitlerowca" w Pianiście i w miarę porząnego oficera Wehrmachtu (chyba) w Upadku. Thomas Kretschmann. Ale jego kreacja nie była w żadnym razie Oskarowa. Ian McKellen był ledwo nominowany za "drugoplanową" (sic) rolę w FOTR, a przy jego kreacji rola skippera Kretschmanna wydaje się blada. :)
Nominacja dla Naomi nie jest taka wątpliwa, gdyż w 1986 za rolę Ripley, Sigourney Weawer otrzymała wyróżnienie Akademii (nie statuetkę wprawdzie, ale zawsze), a jakiejś genialnej kreacji przecież nie stworzyła - to była po prostu wyrazista rola, a takie Akademia ceni. Podobnie sprawa ma się z nominacją dla Kate Winslet w "Titanicu"; też nie zagrała tam na miarę Meryl Streep, a jednak dostała nominację. Przy tamtych paniach Naomi wydaje mi się równie mocno kandydatką, choć uczciwie trzeba przyznać, że bardziej już należała by się jej nagroda za "21 grams" czy "Mulholland Drive". Ale zobaczymy. Jeżeli zaś chodzi o Kretschmanna, to jestem pewien, że nominacji nie otrzyma. Zagrał poprawnie, ale też lepiej wcielił się w rolę Niemca w "Pianiście". Wątpliwe wydają mi się nomnacje za kostiumy i charakteryzację, no, chyba, że konkurencja będzie naprawdę słaba. Zaś zdjęcia były moim zdaniem rewelacyjne, za FOTR Lesnie dostał Oscara a tam też przecież było mnóstwo ujęć z efektami. Cóż, przekonamy się pod koniec stycznia, który z nas ma rację:)
jak najwiecej - firmy ktore w to zainwestowały na pewno sie o to postaraja-to zwieksza sprzedaz nawet bardziej niz miliony wydane na reklame
Ja bardzo wątpię w to, aby Peter Jackson otrzymał kolejną nominację. Owszem zrobił dobry film, ale nie sądzę, że Akademia będzie po Władcy pierścienia nominować jego kolejny obraz. Tak samo będzie z kwestią nominacji dla aktorów. Jedynie wydaję się Noami Watts, ale są lepsi od niej. Od Jacksona zresztą też. Jak już to tylko kategorie techniczne:
Zdjęcia - dobre, ale rzeczywiście za dużo tu efektów, więc nominacja to będzie dużo,
Montaż - no może...
Scenografia - może być nominacja, za świetne odtworzenie m.in. wyspy czaszek
Najmocniejszym kandydatem będzie w walce o Oscara za dźwięk, jego montaż i muzykę. Raczej nie wygra go za efekty specjalne, bo jeśli dobrze pamiętam to oryginalny King Kong z '33r już go otrzymał, a w obrazie Jacksona jest to samo, tylko co oczywiste, o wiele bardziej udoskonalone. Moim faworytem jest tu Wojna światów.
Tak więc będzie gdzieś 4/5 nominacji i 2 Oscary (Dźwięk i Muzyka).
Jeszcze zobaczycie, że Kong otrzyma nagrode za zdjęcia. Przecież one były genialne! Jeśli nie będzie nominacji, to zdziwię się bardzo i chyba wyślę do Akademii list z obelgami dla operatorów:) Scenografia raczej nie zostanie doceniona, ponieważ większość krajobrazów powstało w komputerze, więc tu będzie mały problem. Owszem, drzewa, rośliny i cała flora na Wyspie Czaszek wyglądały dobrze, ale w sumie zastanowiłbym się przed przyznaniem nominacji w tej kategorii. Montaż? Na pewno nie. Niektóre sceny były faktycznie przeciągnięte, a bardziej montażysta popisał się przy "Władcy pierścieni", gdzie sceny były z kolei - w moim odczuciu - za krótkie:) Dźwięk - duże szanse, jak wcześniej pisałem. O montazu dźwięku nie można zapomnieć, gdyż ryki wszystkich bestyji były imponująco zmiksowane z różnorodnych dźwięków (na tym ta robota polega). Zaś co do Petera, to obstaję nadal za tym, że otrzyma nominację. Ale na wiecej raczej nie powinien liczyć. Choć i tak go uwielbiam:P
Akademia ma spore problemy z kryteriami kategorii w stylu "scenografia" w filmach tworzonych w większości w komputerze (jak Kong czy SW). Mimo, że są to efekty - ilosć pracy, efekt i kunszt wykonania są równoważne tradycyjnej scenografii, a często ją przebijają. Kong ma mimo to spore szanse na statuetkę za scenografię, Nowy Jork sprzed 70 lat to nie pestka. Nie wspominam już o miniaturach Wyspy Czaszek. To imponująca scenografia na ogromną skalę.
We Władcy pierścienia scenografia też była w większości wygenerowana przez komputer, a jakoś otrzymała Oscara (chodzi mi o trzecią część). Tak samo jest w przypadku King Konga i ja nie widzę żadnych przeszkód, żeby dostał w tej kategorii przynajmniej nominację.
Montaż rzeczywiście może nie był najlepszy, film ciągnie się bardzo długo i raczej nie będzie tu nominacji. Podobnie sprawa ma się reżyserii. Jackson miał tu indetyczną pracę jak przy Władcy, za którego dostał już i nominację i Oscara. Za to samo nie dostanie już kolejnej. Nominacja do Złotego Globu to bardzo dużo i tym powinien się zadowolić.
Moje typy
-Naomi Watts (gra marzenie, bardzo bym chcial zrby dostala oskara)
-Jack Black - bo zasluguje
-efekty specj- 99% szasns (konkurent SW)
-rezyseria-dla mnie pewniak (ZNAKOMITY, bez skazy remake)
-film roku - no bo niby ktory film ma dostac??
-scenografia - zalezy, wiekszosc komputerowo
a oto i moje!
WETA-Oskar za najlepsze efekty specjalne!
Scenografia-OSKAR
Najlepszy film-Oskar/Nominacja
Muzyka JNH- Oskar/Nominacja(Jezeli ktos ma ochote to niech przeczta sobie ta recke muzyki JNH do KK-http://www.filmmusic.pl/ind ex.php?act=recki&id=184 )
Tylko tak się wtrącę (o muzyce), później napiszę więcej.
Jestem prawie pewien, że za muzykę Kong Oscara nie otrzyma ;-( - ponieważ przesłuchałem ost z Narnii...myślę, że akadademia właśnie tą ścieżkę nagrodzi oscarem, a raczj jej twórcę pana Gregsona, szkoda bo bardzo bym chciał, żeby JNH otrzymał - miał mało czasu, a jednak stworzył coś wspaniałego (jednak muzyka z Narnii jest bardziej podniosła, monumentalna no i te chóry...).
moje typy:
nominacje:Najlepszy Film, Najlepszy Reżyser, Efekty Specjalne, Dźwięk, Muzyka, Kostiumy, Scenografia, Zdjęcia.
oskary:Efekty Specjalne, Dźwięk, Scenografia, Zdjęcia i być może Muzyka.
Podsumowując, widzę 8 nominacji i 4/5 oskarów.