Ha!dzień po premeirze, a ja mam już soundtrack z filmu i przyznam, że mnie zaskoczył (Negatywnie) sic! Dlaczego?? Spodziewałem się czegoś więcej po Newtonie, a nie taka monotonia... Jackson źle zrobił że odżucił Howarda Shora (gościa od Władcy) od projektu,mimo że muzyczka nie jest najgorsza brakuje jej jakiejś iskierki, a może tematu przewodniego?? W takim bądź razie nie można tu porównywać King Konga (muzyka) do np: Gladiatora, Króla Artura, Armageddona, Całej sagi Władcy, Troi itd. według mnie 6/10 :P pozdro dla Fanów Muzyki Filmowej, a w szczególności Zimmera i Shora.
heh!:) a wiec
"Jackson źle zrobił że odżucił Howarda Shora"
1. PJ rozstal sie z Shore'em dlatego iz jego partytura przypominala ta z 1933(Maxa Steinere) roku a jesli sluchales tej muzyki a watpie! to sam stwierdzisz ze jest ona typowa ilustracja muzyczna ktora bardziej pasuje do opery niz do filmu! dla mnie to po prostu SCIANA MUZYCZNA
"brakuje jej jakiejś iskierki, a może tematu przewodniego??"
2. Oj nie wiem jak ty jej sluchales ale temat przewodni to akurat istnieje juz na samym poczatku jest krotki zarys motwu przewodniego moze nie tak rozpoznawalnego jak Jurrasic Park czy LOTR ale na pewno jest(radze jeszce raz przesluchac dokladnie caly score)
"W takim bądź razie nie można tu porównywać King Konga (muzyka) do np: Gladiatora, Króla Artura, Armageddona, Całej sagi Władcy, Troi itd"
3. Zauwaz tylko, ze wymieniles praktycznie cala ekpie MV(Media Ventures) Badels, Zimmer, Harry-Gregson Williams to ludzie ktorzy naprawde robia swietne partytury bo sa one rowniez pisane pod zwyklego sluchacza! sa melodyjne i mile do sluchania!
Co do Troi to mam nadzieje ze mowisz o sciezce odrzuconej Yareda! bo jesli nie to wspolczuje sluchu!:P
Ogolnie mowiac sciezka na pewno nie zachwyca ale to solidna robota i na pewno nie jest rozczarowanie! Wszak trzeba spojrzec na czas wykonania calej pracy!(ok 5 tygodni)
BTW Soundtrack z KK jest nominowany do Zlotych Globow:) Ciekawe jak sie spisze! na dniach najponiej do konca tygodnia pojawi sie recenzja muzyki na filmmusic.pl a wiec zapraszam wszystkich!=)
Niby nowinowany i niby 5 tygodni. Troja nie była nominowana do Złotych Globów i czego tam jeszcze(mowa o ścieżce)..., ale została zrobiona w 2 tygodnie i jest o wiele lepsze (według mnie). Co do Yareda to jeszcze nie słuchałem, ale mam zamiar. Shore mógłby zrobić dobrą muzykę do tego gigantycznego przedwsięzięcia jakim jest King Kong... Przykładem może być doskonale wręcz zrealizowana ścieżka do Trylogii. A jeszcze co do złotych Globów to myśle, że powinien wygrać Williams John. Świetnie skomponowany soundtrack do Geishy. Chociaż Harry Williams też nie robił brzydkiego i myślę, że to pomiędzy nimi stoczy się walka o złoty Glob :p Pozdro
no coz . muzyka z konga jest ok , romantyczna ,czasem lekka i tajemnicza ,na koncu ostra i dramatyczna ...w czym problem ...brakuje mi tej scisle przygodowej ;-( do romantycznej nic nie mam , tajemnica tez jest w tym brzmieniu ukryta , ale moim zdaniem nie musieli sie tak do konca powstrzymywac z mocnym brzmieniem i pieknymi tematami (w czasie podrozy i na wyspie) ...co prawda Howard ostatnio siedzi tylko w tych klimatycznych soundtrackach i sa swietne ale liczylem na to ze przy takim filmie pusci wodze fantazji i zaserwuje nam ...cos tak dobrego jak jego wczesniejsze dinozaury ,wodne swiaty itp ...tego mi w tej plycie brakuje !!
ps. poczatkowy track w momencie pojawienia sie tytulu ma te piekne staromodne brzmienie ..urocze ;-)
Jak na ten krotki czas robienia dla mnie jest bardzo dobry score.
Temat glowny jest, ktory nawet mozna sobie zanucic :) Dobrze sie slucha podczas filmu i bez, ale jak dla mnie bez rewelacji :) mozna posluchac :)
Co do zlotych globow moim faworytem jest HGW ktory zrobil magiczny score do NARNII, piekny, z cudownym tematem, brzmi genialnie, uwielbiam JW ale jego geisha mimo, ze jest cudna jest zbyt nudna i usypiajaca :(
Ja uważam, że najlepsz muzyka była w 2 zwiastunie King Konga. A pozty najlepsz muzyka z King Konga to ta z gry na pecety. Boski temat przewodni, np. gdy 3 V-Rexy atakuja Ann, a ty musisz przejś niezły kawał drogi i ją uratowac. Respekt.
nie wiem czy sluchaliscie ale mi sie podoba temat HGW w "krolestwie niebieskim" ...przynajmniej kilka pierwszych trackow (a szczegolnie dwa pierwsze robia na mnie wrazenie )
muzyka z narni jest mila ale jeszcze nie jestem nia tak bardzo zachwycony !! kurcze kiedy znowu powstanie muzyka jak np. HOOK , przeciez tyle tych bajkowych filmow powstaje
Mógłbys podac jakies zródło z którego masz ten soundtrack???ja szukałem i nie znalazłem. Z góry dzieki
zalezy o ktory chodzi ?? HOOK ,KONG czy krolestwo niebieskie ??
wszystko jest na emulu ,ale podaj maila ,a ci te dwa klimatyczne tracki posle ....a moze nawet wiecej ciekawej muzyczki ktora uwazam za godna uwagi ;-) pozdrawiam