PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110751}
6,5 149 tys. ocen
6,5 10 1 148582
6,2 38 krytyków
King Kong
powrót do forum filmu King Kong

Widziałem zwiastun na stronie Volksvagena i zapowiada się anprawdę świetny film. Świetna Watts, śliczne zdjęcia, dużo efektów specjalnych i bardzo ciekawy klimacik. Wszystko pięknie, ale jednak ta małpa mi tu trochę nie pasuje.
Poza tym widać tu ejszcze więcej komputera niż we "Władcy...". Eh, ale jeśli to ma być jedyna wada filmu - to jestem na tak!!!
Premiera Polska równocześnie z premierą światową - już nie mogę się doczekać.

ocenił(a) film na 9
Albertino

Zwiastun Świetny.. wierze że będzie dobrze.. :-)

ocenił(a) film na 7
Albertino

W końcu i ja go obejrzałem. I to nie jest TO. Mają rację na IMDb, że efekty są jeszcze wyraźnie niedopracowane. Ale na to jest jeszcze czas. Gorzej z tym co zwiastun prezentuje POZA efektami (jak już mówiłem na razie niedopracowanymi). Mamy bieganie , skakanie, krzyk i ucieczki przed potworami.. Gdzie te obiecywane emocje u aktorów, gdzie dialogi, ciekawa scenografia? Wyspa wygląda nieciekawie i nudno, niebo i tła są wyraźnie sztuczne, potwory zwyczajne, akcja niczym nie wyróżnia się od innych produkcji. Prawdę mówiąc kojarzy mi się to z krzyżówką "The Mummy" z "Jurrasic Park III" w wykonaniu WETY. Nie wygląda to jak klasyk. Nie tego oczekiwałem po Peterze po świetnym "Władcy Pierścieni". Ale z ostateczną oceną wstrzymam się do czasu obejrzenia filmu. Trailery dają czasem mylące pojęcie o filmie.

ocenił(a) film na 4
Not_Anyway

Mi również efekty nie przypadły do gustu...Jednak co najbardziej mnie zdenerwowało to to, że pod koniec zwiastuna leci muzyczka, którą zerżnęli ze zwiastuna Fantastic 4. Różni się tylko tym, że w KK nie słychać chóru, który w przypadku FF śpewał do tej muzyki...

Kristofer

Efekty są niedopracowane - też o tym pisałem.
co do zerżniętej muzyki to "Dwie Wieże" miały przecież świetny utwór z "Requiem dla snu" - a trzeba przyznać, że pasował idealnie.

ocenił(a) film na 7
Albertino

Tak, zazwyczaj w trailerach (a szczególnie we wczesnym teaserze) dają muzykę z innych produkcji. Po prostu kompozytor nie ukończył jeszcze muzyki (może nawet jeszcze nie zaczął - ma jeszcze dużo czasu).

ocenił(a) film na 8
Not_Anyway

Nie ma co sie suberowac trailerem. W alien vs. predator na trailerach wszystko wygladalo świetnie,ale efekt koncowy....ehhh. Film wejdzie do kin i wtedy wszystko bedzie jasne.

ocenił(a) film na 9
ORI_2

no zwiastu wymiata,ale przyznać muszę ,że nie trzeba wprawnego oka,żeby zobaczyć komputerowe miasto itp..ale to dopiero 1 zwiastun...apetyt wzrasta.Raczej rewolucji w efektach nie będzie,oscarów też nie,ale myślę,że będzie solidna przygoda i rozrywka.

ocenił(a) film na 7
Slowik

"ale myślę,że będzie solidna przygoda i rozrywka."

Mam nadzieję że nie "rozrywka" na poziomie Godzilli, czy JP III. Po Peterze oczekiwałbym czegoś więcej. Na razie wszystko wygląda jak jeszcze jeden standardowy film akcji. Trailer nie zawierał żadnej innowacyjnej sceny, czy ujęcia. Widać od razu, że nie koncentruje się na aktorach. Wyglądali jak statyści. Nawet Adrien Brody. Peter obiecywał głębię, ja jej nie dostrzegam, jak na razie. Nawet scenografia wydaje się mdła i nieciekawa, wręcz monotonna. Ale to dopiero pierwszy teaser. Może po prostu źle go zmontowali. A może miałem zbyt wygórowane oczekiwania. Obejrzę ten zwiastun jeszcze parę razy, może zmienię zdanie.

Not_Anyway

Oscary, albo chociażby nominację będą. Za efekty specjalne to mogę powiedzieć, ze niemal na 100%. Ale możliwe, że za charakteryzację, kostiumy, scenografię i nie wiadomo co Howard Shore wymyśli - w końcu dwa oscary zgarnął za "Władcę...".

Albertino

Not Anyway, ja mam dokładnie takie same odczucia.
Albertino, nie możesz powiedzieć, że na 100% będzie oskar za efekty bo tym razem zespół Weta będzie miał w tej kategorii bardzo groźną konkurencję. Gdybym miał typować to King Kong może (ale nie musi) otrzymać nominacje do oskara w kategoriach: scenografia, dźwięk, kostiumy, muzyka, efekty wizualne oraz może za zdjęcia.

ocenił(a) film na 7
La_Pier

Odkąd usłyszałem, że będą kręcili cały film w studio, a nie w plenerze, miałem złe przeczucia. Trailer je potwierdził. Spójrzcie tylko na niebo w scenie gdy pokazują reakcję filmowców na ryk Konga. Po prostu tragedia. Bitmapa rodem z gier komputerowych, sprzed dwóch lat. Cała ta scena na skraju morza jest dziwna. Skały, woda i niebo wydają się poruszać się niezgodnie z prawami natury, szczególnie, gdy kamera jest w ruchu. Nie do wiary, że to WETA jest odpowiedzialna za taki brak.. profesjonalizmu. W wielu scenach, np. tej z T-Rexem, tło zdaje się namalowane, dwuwymiarowe, bez głębi, a sam dinozaur nie pasuje do scenerii, odstaje od niej. Jeżeli nie dokończyli tych scen, dlaczego nam je pokazują? Sam Kong nie robi żadnego wrażenia. A prezentowana fabuła.. no cóż, jaki to film właściwie chcą nakręcić ci filmowcy? I jaką właściwie rolę ma zagrać ta aktorka, która "urodziła się do tej roli"? Trailer wydaje się być skierowany głównie do fanów King Konga, którzy znają każdy szczegół tej historii. A co z resztą świata? Cały początek zwiastunu jest nieco klimatyczny, lecz "pusty", cała reszta to losowe sekwencje przeciętnej akcji a la Jurassic Park III czy Congo. Na razie nominacji nie dostrzegam. Może tylko do "Best Ape of the Year" (z braku konkurencji Kong pewnie by wygrał) Poczekam na trailer z prawdziwego zdarzenia, bo ten jest chyba tylko teaserem (Peter podobno tak go określił). Lecz pierwsze wrażenie jest najważniejsze i Peter powinien był to uwzględnić. Wielu się rozczarowało.
To nie wygląda jak przyszły klasyk (do którego chyba chce aspirować).
Raczej jak Jurassic Park IV w wykonaniu WETA.

Not_Anyway

rzeczywiscie, ale po ogladnieciu tej zapowiedzi film wyglada raczej na kolejny Jurassic Park, niz na historie o King Kongu...chyba cos przesadzily z tymi dinozaurami :| odnosze rowniez wrazenie, ze mogli przesadzic, ze wszystkim...chociaz to narazie tylko zwiastun, trzeba poczekac do premiery...podobnie rzecz sie ma z Waszymi dyskusjami na temat efektow specjalnych, scenografii, gry aktorow, czy jakichs innowacyjncyh scen...przeciez to jest tylko krotki trailer, w ktorym nie da sie pokazac tylu rzeczy naraz :] i druga sprawa, do premiery filmu jeszcze troche zostalo....a do tego czasu przeciez jeszcze ci ludzie pracuja nad tym filmem i jego koncowym wygladem :] ja tam wole czekac, do premiery niz wydawac pochopne wnioski i to jeszcze po oglądnieciu pierwszego zwiastunu :]

ocenił(a) film na 7
error

Hmm. To zdjęcie wygląda całkiem nieźle...
http://www.aintitcoolnews.com/images/kkt/kk1b.jpg [www.aintitcoolnews.com/ ...]

ocenił(a) film na 3
Not_Anyway

Nie kręcą mnie filmy o przerośniętych małpach, ale jak zobaczyłam kto to wyreżyserował, to chyba wybiorę się do kina ;)) chociaż niezabardzo pasują mi tam dinozaury w połączeniu z małpą, trochę to śmiesznie wygląda: Kong Kong vs. T-Rex :D hehe, ale zobaczymy po premierze jak to wszystko wyszło...

cobik123

Do La Piera: chodziło mi o to, że niemal na 100% będzie, ale nominacja za efekty specjalne, a nie statuetka. Konkurencja jest duża, ale przy takiej ilości scen z efektami specjalnymi, chyba, aż tak dużej konkurencji film ten nie ma.

Albertino

Poza tym to jest teaser i zbyt surowo go oceniacie. Efekty są niedopracowane i to dość poważnie, ale to tylko TEASER i da się to jeszcze poprawić. W końcu do premiery pozostało ponad 5 miesięcy - jak myślicie, co jackson chce przez ten czas robić? Poprawiać efekty i zmontować film.
Po takim filmie jak "Władca..." wątpię by Jackson pozwolił sobie na taką wpadkę - to nie jest Roland Emmerich, na co wskazuje nie tylko "Władca..." a i jego wcześneijsze "Niebiańskie stworzenia". Poza tym dzięki trylogii może robić na planie co zechce, a że jest wielkim fanem starego "King Konga" to chyba na zły film liczyć nie możemy - przecież fanem "Władcy..." też był i wszyscy wiemy co z tego wyszło.

ocenił(a) film na 7
Albertino

Po prostu trzeba poczekać do października i pełnego zwiastuna. Ale moim zdaniem niepotrzebnie wypuścili ten teaser w jego obecnym stanie. Dziwi mnie to, że oficjalne źródła podają, że został przyjety z zachwytem, chociaż
gorące dyskusje na forach temu przeczą (np. na IMDb) Skąd oni biorą takie informacje?

Not_Anyway

No cóż - pierwszy zwiastun "Powrotu Króla" też nie powalał. Pokazali trochę gadania, ciekawsze sceny z efektami specjalnymi. Po prostu kiedy zwiastun jest super okazuje się, że do dupy jest film, więc może tym razem będzie na odwrót? Chociaż moim zdaniem film bardzo dobry - gdyby nie efekty (w niektórych miejscach). Jeśli liczycie na jakąś supergłębię to źle szukacie - to będzie kino rozrywkowe, a ja mam nadzieję, że rewelacyjne.
To jest 2,5 minuty z filmu, który pewnie będzie trwał 2,5 godziny, więc litości, ale nie wyciągajcie z tego tak pochopnych wniosków. Wiemy już jaki klimat będzie posiadał film - mnie to odpowiada. Efekty też takie straszne nie są - we "Władcy..." też były niedopracowane w niektórych meijscach, a niewiele osób wyrażało sprzeciw. I wcale te sceny na plaży nie są takie komputerowe - moim zdaniem niebo wygląda dobrze.

Albertino

A moim zdaniem niebo w zwiastunie wygląda bezczelnie komputerowo i od razu to się rzuca w oczy. Owszem, film nie będzie trwał 2,5 minuty ale odnoszę wrażenie, że zwiastun został tak zmontowany jakby jego twórcom zależało tylko i wyłącznie na pokazaniu efektów wizualnych. A co do tego zdjęcia... sam King Kong nieźle wypadł ale już tło jest wyraźnie malowane. Jeżeli ekipa Jacksona takie atrakcje szykuje dla nas jak właśnie malowane tła to jest to coś naprawdę niespotykanego i można śmiało mówić o przełomie. A tak na poważnie to zapewne popracują nad efektami. Ah, ta naiwna Weta. Oni cały czas są przekonani, że są najlepszymi specjalistami w tej dziedzinie.

ocenił(a) film na 7
La_Pier

To ile włosków ma Kong w futrze? 12-15mln? To pobije Final Fantasy ;)
(A Golluma odeśle w zapomnienie (z tymi jego pięcioma marnymi pasemkami) Ale WETA wciąż ma wielki dylemat: jaką mają mieć długość? Parafrazując linijkę z teasera Dwóch Wież: "The length of Kong's hair will soon be decided". Sam Kong niewiele już się zmieni, według słów Petera. Najwyżej nieco posiwieje w okolicach oczu. Czyli będzie taki, jak w teaserze. A tam - nie robi wrażenia, jakie powinien robić Powrót Króla Konga ;) Ale ufam że to tylko wina złego montażu teasera.

ocenił(a) film na 8
La_Pier

A tak nawiasem, jak ktos sądzi, ze efekty są złe niech spojrzy na to (powiekszone zdjecie ze zwastuna o wysokiej rozdzielczości)

http://www.aintitcoolnews.com/images/kkt/kk1b.jpg [www.aintitcoolnews.com/ ...]

sibelius

czy ma ktoś zwiastun tego filmu jak będzie ten film w kinach to chyba sciągne.Mieszkam w Gdańsku

ocenił(a) film na 8
Not_Anyway

Zwiastun jest słooodki :), Kong z 1933 roku jest jednym z moich ulubionych filmów, i film Jacksona zapowiada sie na jego bardzo wierny remake...

Zauważyliscie, ile scen jest identycznych z oryginałem..?
Chociazby scena w której Ann, która własnie straciła prace, próbuje ukraść jabłko ze starganu...zakończenie dobrze znamy z oryginału...
podchodzi Carl i Ann nie zostaje aresztowna.."Shut up Socrates..here's a dollar..forget it!", mapa wyspy czaszek i scena z "krzykiem" tez prosto z wersji z 1933 roku..

Dziwia mnie komentarze o zrzynanie z Parku Jurajskiego...w Kongu z 1933 roku były dinozaury..pojedynek Kong vs Rex..to jedna z najsłynniejszych scen w filmie..wystarczy film obejrzeć, by sie przekonać :P

Fakt..zwistun jest zmontownay w bardzo konwencjonalny sposób..i wybór muzyki kiepski, ale to juz wina twórców zwiastuna.

ocenił(a) film na 8
sibelius

Zwiastun mi się nawet podobał, mimo średnich efektów. Mam tylko jedno ale... czy nie wydaje wam się, że ten King Kong jest jakiś taki mały. Dawno widziałem starego King Konga, ale pamiętam, że on był gigantyczny, a ten jest co najwyżej duży. Może to tylko złudzenie, sam nie wiem.

ocenił(a) film na 7
opoz

Według danych jest większy od tego z 1933r. Choć faktycznie wygląda na małego. Trochę informacji o rozmiarach:

"The director also cleared up confusion about Kong's size. Posters for the 1933 King Kong exaggerated his height to 50ft (15.2m) to sell more tickets. On screen Kong was 5.4m (18ft) tall on Skull Island, then increased to 7.3m (24ft) to look more threatening in New York scenes. Jackson will stick to 7.6m."

http://www.stuff.co.nz/stuff/0,2106,3328737a1860,00.html [www.stuff.co.nz/stuff/0 ...]

opoz

przy T-Rexie wyglada na duzego...ale juz gdy pokazany jest w miescie- to rzeczywiscie wydaje sie jakis taki maly :|

opoz

Efekty specjalne na pewno będą poprawiona. Popatrzcie na drugi zwiastun Wojny Światów, a szczególnie moment, kiedy pokazane jest niebo i zbierające się na nim chmury. Na kolejnych zwiastunach na tym samym ujęciu na gromadzące się chmury na niebie są bardzo ciemne w przeciwieństwie do zwiastuna drugiego. Twórcy poprawili to ujęcie i na pewno podobnie będzie w King Kongu.

ocenił(a) film na 7
marekalter

Mają jeszcze całe 6 miesięcy. To sporo czasu.

ocenił(a) film na 8
Not_Anyway

LOL...

)A prezentowana fabuła.. no cóż, jaki to film właściwie chcą nakręcić ci )filmowcy? I jaką właściwie rolę ma zagrać ta aktorka, która "urodziła )się do tej roli"?

Chyba nie spodziewasz sie, ze w teaser wpakuja całą fabułę filmu ;)
Rolą teasera jest poinformowanie mas, ze film wejdzie do kin..nic wiecej nie oczekuje od teasera...btw..opowiedź na twe pytania jest troche zbyt skomplikowana i trochę za dużo by było pisania wiec sobie daruje.. ;)

Swoja droga...Kong nie jest filmem o twardym surowym realizmie Parku Jurajskiego (film sci-fi), to przygodowe fantasy(choć wielu, zapewne tych którzy nie ogladali oryginału, się nie zgodzi), tła maja wyglądać jak namalowane, to daje efekt sennego nierealizmu, tak było w oryginale i tak ma być teraz!

sibelius

Oryginał wiem, ze oglądałem, ale było to dawno temu i nic nei pamietam, a obejrze ponownie po zapoznaniu się z wersją Jacksona żeby nie psuć sobei zabawy :)
Oglądałem ten zwiastun już wiele razy i zaczynam się przekonywać. Historia na pewno będzie ciekawe. To kino rpzygodowe, więc nie liczcie na doznania. Tych dinozaurów też się tak czepiacie. To będzie swietny film - i jak na razie jedyne co mnie osobiście nie do końca odpowiada to efekty specjalne - ale też nie są takie złe jak wy o nich piszecie. Jesteście po prostu zbyt surowi - one zostaną jeszcze poprawione.
Nie byłem pewny co z tego wyjdzie, bo ta cała małpka wydawała mi się być śmieszna, ale coś mi się zdaje, że będzie lepiej niż mi się zdaje :):):):):):)
Poczekajmy jeszcze do rpawdziwego zwiastunu ;]

ocenił(a) film na 7
Albertino

Postaram się obejrzeć wersję z 1933r., a może zrozumiem intencje Petera.
Jak już mówiłem, nie powinni byli wypuszczać tego teasera tak wcześnie - każdy wie, że Peter kręci "King Konga", a pokazywanie fragmentów filmu w produkcji (wczesne efekty) naprawdę nie jest dobrą reklamą. Jest wręcz kontraproduktywne. Przynajmniej takie mam wrażenie. Podobne reakcje wzbudził teaser "Narni". Ludzie są surowi, ponieważ ekipa filmów składa się z wielokrotnie nagradzanych artystów - i oczekuje się od nich, że potwierdzą owe nagrody. Gdyby kręcił to Stephen Sommers, gwarantuję, że ludzie nie byliby tak wybredni :)

ocenił(a) film na 10
Not_Anyway

Myślę , ze za wcześnie Jackson wypuscil ten trailer.Film jest ciągle w fazie produkcji. Nie jest w ogóle zmontowany,. Ale i tak mi się podobał. Zdjęcia wyspy wydają się bardzo mroczne .W trailerach zobaczymy zaledwie ułamek tego co nas czeka w kinie. Za wześnie mówić o czym kolwiek tym bardziej o nominacjach do oscarów...Trailer zrobiono na odwal bo zainteresowanie filmem jest ogromne.Muzyka jescze nieskomponowana, efekty bniedopracowane, czego u licha oczekujecie po trailerze? Ja dostalłęm i tak więcej niż chciałem...

ocenił(a) film na 10
Rotting_Jack

Uważam że oscara za efekty specjalne powinny dostać GW III a king kong nominację. Poważnymi kandydatami w tej kategorji są też takie filmy jak Wojna Światów, Narnia, Harry Potter IV.

Stefan_Mirecki

w chwili obecnej zdaje mi się, że będzie to wyglądać tak: "Gwiezdne wojny - Zemsta Sithów" - nominacja, "Wojna światów" - nominacja, "King Kong" - Oscar. Filmu żadnego nie widziałem, ale tak mi się po prostu wydaje. Efekty z "King Konga" może rewolucyjne nie będą, ale wykonanie samego King Konga i ilość scen z efektami specjalnymi zrobią swoje - tutaj niekoniecznie liczy się jakość wykonania. W "Spider-Manie 2" efekty były mocno niedopracowane, a statuetkę film jednak dostał.

Albertino

Masz rację, Akademia często przyznaje same nominacje nie tyle za jakość efektów ile za to, że one po prostu "są" w filmie. Przykład - nominacja za naprawdę bardzo komputerowe efekty z "Obcego 3" czy z "Zołnierzy kosmosu", gdzie mieliśmy te wielkie owady, też często rażące sztucznością. A co do "Spider-mana 2" to jednak sądzę, że efekty w tej części były już dużo lepsze niż w jedynce, w której aż w oczy biło ich komputerowe pochodzenie. No, ale najbardziej kasowy film nie mógł tak całkowicie przepaść w nominacjach, bo przecież Oscary to promocja Hollywoodu. Skoro zaś zahaczyłeś o "King Konga", to na pewno ma on duże szanse na nominację, jednak uważam, że czas w końcu nagrodzić genialne przecież iluzje ze stajni ILM do "Gwiezdnych wojen" - byłoby dużą niesprawiedliwością, gdyby nie nagrodzono filmu, który w 75% opiera się na animacji komputerowej. Poza tym firma odpowiedzialna za efekty "Konga" - WETA, już 3 lata pod rząd zdobywała statuetki za "Władcę", więc nie sadze, zeby Akademia była aż tak hojna nagradzać Nowozelandzkich twórców zamiast Amerykanów.

ocenił(a) film na 7
Albertino

A propos jak już mówimy o Ocarach wg mnie Wojna Światów powinna otrzymać Oscara za udźwiękowienie. Do dziś słyszę trójnogi i maszyny pracujące na polu. :)

ocenił(a) film na 10
Albertino

Wszedłem sobie dzisiaj na emule i zacząłem szukać king konga i co znlazłem , można już sciągnąć po francusku (702 MB) oczywiście ja nie sciągam bo nie popieram piratctwa .

ocenił(a) film na 8
Future

hehehe i pewnie myslisz ze to prawdziwy "King Kong", czyli film ktory jeszcze nie powstal?

Future

Jasne... Ja sobie podpisze "Chłopaki nie płaczą" *** King Kong *** i tez ode mnie będziesz mógł ściągać King Konga.
:D