PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110751}
6,5 149 tys. ocen
6,5 10 1 148587
6,2 38 krytyków
King Kong
powrót do forum filmu King Kong

Być może, uznacie mnie za idiotę, ale ostatnio, długo, długo po obejrzeniu Konga, tak sobie rozmyślałem:) i przyszło mi do głowy pytanie: dlaczego ten film tyle kasy kosztował???
-Jackson dostał 20mln
-nie wiem ile Watts i inni ale załużmy, że wszystkie gaże razem zamknęły się w 35-40mln sądze że może mniej ale co mi tam.
Czyli z tych 200, czy nawet 207 zostaje jakieś 150mln. Czy technika kręcenia na blueboxie jest taka droga??!! Rozumiem, że nad tym pracują ludzie i potrzebują na to dobry sprzęt, ale czy naprawde wszystko poszło na komputery i grafików.
A jeśli chodzi a tą końcówkę 7 to słyszałem, że to dorzucił sam Jackson w czasie produkcji bo potrzebował na jakiąś scene.
7 mln na jakąś scene!!!
Amerykańskie produkcje zawsze są drogie, i producenci prześcigaja się w coraz wyższych wadatkach, bo to takie błędne koło:
duży budżet - dobra reklama
dobra reklama - jeszcze lepszy zwrot kasy. Czasem im tylko nie wypala:P Z tym, ze przy tych wielu drogich filmach rozumiem kiedy są np. wielkie dekoracje, efekty specjalne kręcone "na żywo")
dla Titanica wybudowali statek,
w ostatnim Bondzie przemieszczali się po różnych krajach, musieli ściągnąć śmigłowne, samoloty, wybudować lodowy pałac, podobno samych astonów martinów było killka i przerabiali je, żeby miały napęd 4x4 bo nie można takich kupić, itdk
Nie wiem jak z pottem było, ale nie kręcili go tylko w studiu i może trochę musieli po budować, zresztą gaże złota trójka też już ma pewnie nie małe:P
ale tu!! Wszystko w jednym studiu, na blueboxie (jeśli się mylę, poprawcie) i wyszedł najdroższy film.

Liczę, że mnie oświecicie (a może tu nie ma co tłumaczyć tylko Ci ludzie z wety tyle kosztują.) Mimo wszytko czekam na odpowiedzi.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Wampir_

Według mnie wychodzisz trochę na głupca, bo niedoś, że powstała specjalna nowa technologia do animowania futra, musieli też pobudowa plany, (nie tylko blue box), także kupili takie pierdoły jak ten statek, musieli w komputerach odtworzyc połowe nowego jorku i mnóstwoo takich, poza tym jeśli mi niewierzysz to poczytaj o tym w ciekawostakach i innych takich. Acha, zbudowanie części wyspy, udekorowanie tubylców, i inne takie pierdoły, acha i jeszcze mnóstwo statysów!!!

ocenił(a) film na 8
Arkhan

Szczerość do bólu:D Ale OK

Pytanie było trochę przewrotne bo przecież zdaje sobie sprawę, że nie wydali tych pieniedzy od tak sobie nie wiadomo na co i producenci rozliczali każdego dolara. Liczyłem raczej na jakąś szczegółową odpowiedz kogoś mocno zaznajoionego w tym temacie jak dokładnie te pieniądze były podzielone.
To że animacja i efekty w ogóle są droga mogę się domyśleć na podstawie tego czy wcześniejszych filmów. Zastanawiam się jak dokładnie przebiega taki proces i co najbardziej pochłania te miliony (moze poznam to wszystko z dvd king konga bo widziałem ze ma byc mnóstwo dodatków własnie o post produkcji) Słyszałem o programie który odpowiednio animował każdy włosek futra:P podobnie było z żołnierzami w LOTR. Zastanawiam się po prostu jakie są koszty takiego programu. Jest on drogi ze względu na ilość ludzi, którzy nad nim pracowali, czy sprzętu, czy dlatego że jego twórcy tyle sobie zażyczyli od producentów, bo wiedzieli, że przy tej produkcji mogą sobie tyle zażyczyć (albo jedno i drugie).
Nie wiem jakie części wyspy zbudowali i nie bede się w tej kwestji kłucił ale wydawało mi się że cała wyspa była animowana - większych przygotowan wymagały moze tylko ujęcia nad wodą bo chyba nie była animowana (chodzi mi o te sceny na skalistej plazy). Tam plan trzebaby było specjalnie przygotować, chociaż tłem nadal pozostawał bluebox - jesli oczywiscie się nie mylę i ta woda był real. Co do "takich tam piedół" to wybacz mówimy o dziesiątkach milionów.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Wampir_

wystarczy tylko że poczytasz pressbook, na filmwebie a dowiesz się wszystkiego o produkcji konga! Naprawdę, między wiadomościami a nagrodami jest pressbook po lewej stronie ekranu dotyczącego konga, i tam jest napisane wszystko o aktorach, produkcji, i eektach specjalnych!!! Całośc przeczytałem, a jest tego dużo i ciekawie! Z tamtąd dowiesz się wszyskiego, jak np. andy serkins i technika motion capture!!!

ocenił(a) film na 10
Arkhan

Po prawej stronie masz production diaries - ściągnij, czy zobacz jak chcesz :

http://www.kongisking.net/index.shtml [www.kongisking.net/inde ...]

ocenił(a) film na 8
nib187

Dzięki za adres. Naprawde fajne filmy - można dużo zobaczyć ściągnąłem narazie 3 pierwsze.

P.S Chciałem odpisać wczoraj, ale nie wiem czemu jakis błąd wychodził.
Pozdrawiam

Wampir_

ja takie drobne slowko wtrace, tak z tego co mi sie wydaje, jak pisza nowy program, nowiutenki taki na to futro czy rycerzykow do LOTRa to za patenciki czy prawka autorskie sie placi, ale moze sie myle i jestem palantunio :P