PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110751}
6,5 148 tys. ocen
6,5 10 1 148369
6,1 51 krytyków
King Kong
powrót do forum filmu King Kong

Coś mi w filmie nie pasowało, wręcz raziło w oczy. Chodzi mi o wzrost King Konga. W filmie jest mowa, że miał on 60 metrów wysokości (choć podejrzewam, że chodziło tu raczej o miarę długości, stopę). W stosunku do ludzi, a szczególnie do Ann Darrow, faktycznie można jeszcze się na siłę z tym zgodzić, bo widać dużą różnicę między nimi, choć ta liczba wydaje się wciąż przesadzona. Na moje oko małpa ma jakieś 8-12 metrów wysokości (czyli faktycznie około 60 stóp), i to widoczne jest najbardziej w mieście, gdy niszczy te wszystkie samochody oraz w teatrze, gdy jest przykuta łańcuchami. Ale do wzrostu najbardziej to muszę przyczepić się w momencie, gdy King Kong na końcu wspina się na budynek, bo nawet jeśli faktycznie King Kong miał te 10 metrów, to biorąc pod uwagę ujęcie w pewnym momencie (takie spore oddalenie na wspinającego się Konga), gdzie widać wyraźnie, że budynek jest spokojnie ze sto razy wyższy od naszej małpy- to ten budynek miałby jakiś kilometr wysokości, jeśli nie więcej. A takich budynków to nie ma w czasach obecnych, a co dopiero mówić o czasach ukazanych w filmie...

ocenił(a) film na 7
dareczek1979

Empire State Building ma ok 381 m i 102 pietra a na filmie widac ,ze kong jest wielkosci ok 2 pieter a jezeli budynek ma ok 400m przy 100 pietrach wynika z tego ,ze jedno pietro ma ok 4 m ,wiec 2 pietra 8 m czyli plus minus nie jest tak zle hehe:) pozdr

ocenił(a) film na 10
dareczek1979

Widać ze angielskiego nie znacie!! W filmie jest powiedziane ze King Kong ma 25 stóp, a 1 stopa (ft) = 0.3048 metra więc niech sobie każdy przeliczy. Oczywiście nasi genialni tłumacze list dialogowych z niewiadomych przyczyn przetłumaczyli to jako 60 metrów...