PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862168}

Kolejny film o Boracie

Borat Subsequent Moviefilm
2020
6,1 26 tys. ocen
6,1 10 1 26299
6,2 47 krytyków
Kolejny film o Boracie
powrót do forum filmu Kolejny film o Boracie

...obrzydliwym jest jednak ten rasizm, jak rowniez to, ze za mniej rasistowskie utwory, czy nawet zwykle wypowiedzi, ludzie przegrywaja kariery, a tutaj jawnie rasistowski film nie doczeka sie cancel culture. Ciekawe, czemu?

Nie obchodzi mnie zabrzmiec jak prawicowiec, ani symestrysta, bo nie jestem ani jednym, ani drugim, a pozory na forum internetowym sa mi obojetne: wole powiedziec co jest sluszne, pomimo mozliwych latek.

Nie domagam sie tez cancellowania, jest mi to obojetne. Ale nie obejrze takiego paszkwila, bo to sie kloci z estetyka i etyka. Co z tego, ze tym razem rasizm nie jest od redneckow, nazioli, czy kogos tam? Bo ma aprobate srodowiska jakiegostam, to juz spoko?

Tez osobiscie, nie jestem z kraju w ktorym mieszkam i bardzo nie chce, zeby traktowano mnie jak Borata. Bo jestem z Polski, z Europy Wschodniej, a nie rodowitym mieszkancem coraz bardziej nacjonalistycznego kraju Zachodniego.

Tutaj ok thread na ten temat: https://twitter.com/zeynep/status/1320380607294263296

ocenił(a) film na 5
matbla2000

Czy Borat to film rasistowski? Zależy od punktu widzenia. Widzę że ten ppst ktory zalinkowales koncentruje się na kiepskim ukazaniu slowian/Romów. Równie dobrze można powiedzieć że początek filmu jest po prostu wizualizacją typowego wyobrażenia Amerykanina o tej części świata. Przecież żaden normalny człowiek nie uzna tego za cos prawdziwego. Siła Borata 1 polegała właśnie na tym, że ukazywala rasizm ludzi, którzy traktowali Borata z pobłażaniem i pewną wyższością. Wg. mnie to mocno naciągana myśl.

terazpl

To ciekawe, ale chyba nie jestem przekonany. W wolnej chwili odpisze, bo musialbym poczytac o tych filmach, lub zdecydowac sie na sens, a chwilowo nie dam rady.

ocenił(a) film na 5
matbla2000

Rasizm jest w tedy kiedy traktujesz kogoś gorzej lub odmawiasz mu jakiś praw z powodu jego pochodzenie. Rasizmem nie jest parodiowanie kogoś. W takim przypadku sztuka nie miałaby żadnego sensu.

Niskobudzetowy

Ale dlaczego parodia ma byc sprzeczna ze zlym traktowaniem? Sztuka ma sens, ale nie kazda jest nierasistowska, nie kazda jest moralna, nie kazda jest legalna (to sa inne pojecia, tez).