Na pewno film zasługuje na co najmniej jedną wiecej-wyżej ocene bo mimo że przypomina Piłę to jednak rózni się od tamtego cyklu-to po pierwsze.Po drugie...ktoś kto łamie ręke nie koniecznie musi zemdlec...no prosze was....pamiętacie zdaje się jak faulowany swego czasu był Wasilewski-piłkarz reprezantacji polski.I co zemdlał?Pewnie że jest to ogromny ból ale da się go wytrzymac a jesli człowiek jest odpowiednio szkolony poza tym w jednym ułamku staje przed oczami całe życie i albo zrobisz cos na przekór sobie albo nie zyjesz....to zrobisz wszystko z bólem czy bez by przetrwać...wierzcie mi.Poprostu nie mieliście jeszcze okazji by czegos takiego doświadczyć.Adrenalina która wtedy się wydziela powoduje ze człowiek wtedy potrafi przekroczyć wiele barier,warunkiem jest życie ludzkie na włosku.Sam miałem drobny incydent kiedy nadrepnąłem trampkiem na deske z 4 gwożdziami...nikt mi nie pomógł jej wyciągnąć ze stopy bo nawet nikt niczego nieusłyszał-przygryznałem za to język i sam własnymi rękoma wyciągnąłem deske.Oczywiście ze wśród wszystkich nas znajdzie się 999 którzy nie będą w stanie zareagowac w ten sposób na ból ale są ludzie którzy potrafią to znieść.Najgorszą rzeczą w tym filmie i błędem jest dobór obsady grupy która ma odbić Elene moze poza dowódcą.Poza tym na bank będzie następna część po nie do końca zrozumiałej końcówce.6 jednak moim zdaniem nalezy się bo jest lepszym filmem niz np.Ludzka Stonoga podobnie oceniona.