PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33908}
7,3 81 tys. ocen
7,3 10 1 81227
6,8 25 krytyków
Komornik
powrót do forum filmu Komornik

A jednak nie bajka

ocenił(a) film na 10

Film od samego początku bardzo mi się spodobał.Lucka,mimo wszystko,nie da się nie lubić.Ma klasę,ma styl,ma w sobie to coś,co tak umiejętnie potrafi wydobyć Chyra."Komornik"do mniej-więcej 2/3 czasu trwania jest doskonałym,bardzo realistycznym i bardzo "polskim" obrazem.Potem następuje,oczywiście,szeroko komentowane jako absurd cudowne objawienie Bohmego.I można by ten film(od 2/3) między bajki włożyć,gdyby nie końcowe sekwencje,z których(przynajmniej ja to tak odczytałam)wynika,że Luckowi nic nie przychodzi z "bycia dobrym".Ludzie przyjmują to ze zdumieniem,nieufnością,w końcu okazuje się,że być uczciwym po prostu się nie da.Cała jego wewnętrzna przemiana to praktycznie pojedynczy wyskok,później wszystko wraca do normy:bohater podpisuje dokument,ubiera ten sam garnitur,białą koszulę,a w ostatniej scenie odchodzi cmentarną aleją,na której leżą pogrzebane jego nadzieje,złudzenia,wartości,lu dzka uczciwość("Przepraszam,co...?" ).
Bardzo dobry film,który wszystkim gorąco polecam.

Esa

Zgadzam się - ten film to nie bajka. Ta przemiana bohatera jest wieloznaczna, może to być tylko psychiczne załamanie pod wpływem wydarzeń, które on wywołał, może to chwilowe, bo w sumie wszystko dzieje się w ciągu 48 godzin.
Jednak wierzę, że każdy człowiek ma w sobie coś dobrego i są okoliczności czy ludzie, którzy potrafią to wyzwolić.
Poza tym jest w tym tragizm, bo wybór "dobrego" nie prowadzi do "zwycięstwa", nie zjednuje mu sympatii ludzi, nie chroni przed siniakami, a co więcej niszczy "karierę".
W tym filmie przytłaczający jest obraz polskiej prowincji - bieda, nędzne podwórka, menelstwo, korupcja, koterie - jesteśmy smutnym krajem. Powstaje jakiś nurt kina społecznego, w który ten film się dobrze wpisuje.