PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=531}

Kontakt

Contact
1997
7,4 78 tys. ocen
7,4 10 1 77886
6,6 21 krytyków
Kontakt
powrót do forum filmu Kontakt

Świetny, ale...

ocenił(a) film na 8

Film ten oglądałem już kilka razy i zaczynają drażnić pewne niedociągnięcia.SPOILER.Chodzi o to że to całe śledztwo w celu dotarcia do prawdy jest właściwie zbędne, ponieważ na kamerze tuż po upadku kapsuły do wody widać, jak bohaterka leży na ziemi, a nie jest przypięta do siedzenia, które zresztą jest wyrwane. Nie możliwe by stało się to w ciągu ułamka sekundy. Drugą sprawą jest pewien niedosyt na końcu, bo przecież można by wysłać kogoś po raz drugi(maszyna jest do dyspozycji) i rozwiać wszelkie wątpliwości.

pozdro

jar007

Według mnie film świetny. Oprócz opstatniego pół godziny. Bardzo się zawiodłam na końcówce filmu :/ Jak zobaczyłam, że tej gwieździe Vedze podchodzi do bohaterki jej ojciec, to po prostu opadła mi szczena z niesmaczenia :/

ocenił(a) film na 10
Kicha

Jeśli nie zrozumiałaś tej sceny to radzę przeczytać książkę, tam jest wyjaśnienie (Nie pamiętam czy filmie było bo oglądałam go już bardzo dawno). Bohaterka nie spotkała się ze swoim ojcem, spotkała się z kimś, kto był dla niej najważniejszą osobą na świecie i dominował w jej myślach, dlatego obcy wybrali jego wizerunek, żeby dla Ellie ten kontakt był łatwiejszy.

jar007

ale to przynajmniej jedyny film, w którym uniwersalnym językiem wszechświata jest matematyka, a nie język angielski.

jar007

w sumie to masz racje ;) tez go nie dawno w tv ogladałem bodaj na tvn7 ale nie zgodze sie z tym ze maszyna jest do dyspozycji, zreszta sam ten jej kopia ojca powiedziala ze jeszcze nie raz beda mieli kontakt z nimi to tak jak by sami sie chcieli spotkac. Wsumie z ta kapsuła to jak pierwszy raz ogladalem ten film to mi to nie gralo i mowie po co oni robia jej to przesluchanie :/ zbedna strata filmu ;]

ocenił(a) film na 10
jar007

Co do śledźtwa - no właśnie sam napisałeś - "nie możliwe by stało się to w ciągu ułamka sekundy", ale dla 6 000 000 000 ludzi na ziemi - 1 osoba która była w kapsule stało się, bo dla nich to był ułamek sekundy. Taka już jest ludzka mentalność że jeśli coś się wydaje na zdrowy rosądek niemożliwe to z góry przyjmuje się jest jest niemożliwe i jak najszybciej zapomina, bo po co sobie robić problemy, jeszcze się okaże że Ziemia jest okrągła i znowu będą problemy ;) ... O tym m.in. jest ten film - gdyby taka sytuacja zaistniała w realu to pewnie postąpiono by podobnie, na 99% nie zbudowano by nowej maszyny (pierwsza moim zdaniem nie jest już do dyspozycji). Nie zapominajcie jak było z Kopernikiem...