PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=531}

Kontakt

Contact
1997
7,4 78 tys. ocen
7,4 10 1 77878
6,6 21 krytyków
Kontakt
powrót do forum filmu Kontakt

Nie jestem fizykiem. Nie jestem matematykiem. W ogole nie jestem scislowcem. Moze wiec napiszę bzdurę. Mądrzejsi ode mnie niech mnie skorygują.
Ale - przyczepię się do tego 18 godzinnego nagrania. Oto bowiem skoro ją wyslali w tę podróż przy uzyciu machiny mającej wytworzyć jakiś tunel czasoprzestrzenny, to bedziemy mieć do czynienia z pojeciem dylatacji czasu. Ale efekt musialby być odwrotny, niż w filmie. W filmie bohaterka dla obserwatora z zewnatrz traci kontakt z otoczeniem na b. krotki czas, zaś dla nie samej podróż trwa przykladowe 18 godzin. Gdyby serio potraktować teorie Einsteina i wynikającą z niej naszą wiedzę o dylatacji czasu, to proporcje muszą byc odwrotne. Tzn. przykladowe 18 godzin podróży w odczuciu bohaterki, oznaczac by musialy np. 2 lata nieobecnosci bohaterki u nas na Ziemi. To przeciez dla podróżujacego czas zwalnia i podczas gdy bohaterka postarzala sie o 18 godzin, my zestarzelibysmy sie o 2 lata.
W filmie proporcje sa odwrotne - czas szybciej plynie dla podrozujacej. To przeczy teorii Einsteina.

ocenił(a) film na 8
cromag4

Masz rację.
Ale może w cale nie podróżowała z dużą prędkością. Tylko podróżowała w czasie - do innego świata równoległego/ innego wymiaru, po czym powróciła, pojawiając się w tym samym momencie w którym zaczęła podróż.
Nie mamy żadnego logicznego poparcia teorii podróży w przeszłość, ale gdyby już ktoś się cofnął, mógłby powrócić do tego samego czasu w którym zaczął (dla obserwatora, w ogóle by nie zniknął - nie tak jak w innych Sci-Fi, gdzie bohaterzy czekają na kogoś aż wróci z przeszłości; co nie ma żadnego sensu) :p