PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=531}

Kontakt

Contact
1997
7,4 78 tys. ocen
7,4 10 1 77886
6,6 21 krytyków
Kontakt
powrót do forum filmu Kontakt

Kontakt jest ekranizacją powieści legendarnego Carla Sagana. Choć treść powieści przełożona jest na język filmowy dosyć wiernie, to odbiór filmu jest nieco inny.
Książka była raczej rozprawką o Bogu i ukazywała w fascynujący sposób wiarę geniusza wielu dziedzin nauki (jakim był Sagan) w sens istnienia wszechświata i szczególną rolę gatunku ludzkiego. Dzięki niej można zrozumieć jak naukowy umysł godzi wielką wiedzę o otaczających nas zjawiskach z religią.
Film niestety traci tę wymowę. Choć rozmowom o Bogu poświęcono w nim wiele miejsca, skupia się na samym aspekcie spotkania obcej cywilizacji. Mimo kilku typowo hollywoodzkich zabiegów bezkonkurencyjnie przedstawia scenariusz takiego kontaktu. Niezła gra aktorska, bardzo umiejętnie wykorzystane efekty specjalne (otwierająca film scena, mała Jody biegnąca do łazienki) i duża dawka emocji dopełniają klasę filmu.
Z pewnością jeden z najbardziej inteligentnych i realistycznych (właśnie tak!) filmów sci-fi w historii kina

ocenił(a) film na 10
BLeszczynski

jestem fanem carla sagana ale tej ksiazki nie mialem niestety okazji przeczytac

BLeszczynski

Witam. Ja tez nie mialem okazji czytać tej książki ale po obejżeniu filmu od razu uderzyła mnie myśl ze "Kontakt" to poprostu film o Bogu (jedynym mankamentem jest fakt ze film jest dosyć długi i aby dojść do takiego wniosku, trzeba bylo przebrnac przez 1,5 godziny technicznych szczegółów :))! I według mnie film wcale nie skupia sie głównie na aspekcie spotkania z obca cywilizacją ale na tym do jakich wniosków doszła główna bohaterka po spotkaniu. Oczywiscie każdy moze interpretowac jak chce ale dla mnie przeslanie jest dosyc wyraźne. W kwestii wykonania nie bede sie wypowiadal bo w zupełności sie z tobą zgadzam. ogólnie film jedyny w swoim rodzaju. Zasługuje na najwyższą ocenę.