PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=531}

Kontakt

Contact
1997
7,4 78 tys. ocen
7,4 10 1 77886
6,6 21 krytyków
Kontakt
powrót do forum filmu Kontakt

z początku dawałem filmowi 6+, jednak po obejrzeniu Odysei Kosmicznej stwierdzam, iż praktycznie cały pomysł na film został zerżnięty z Kubrickowskiego dzieła, no może został lekko "zmodyfikowany" w sensie, zmieniony, ode mnie 4/10.

ocenił(a) film na 10
DLoN92

Kto to jest "Kubirck"?

ocenił(a) film na 5
Krzysiu011089

no cóż, błędy się zdarzają, wiadomo o kogo mi chodzi więc nie będę się powtarzał ;)

ocenił(a) film na 8
DLoN92

Obejrzałeś pare filmów i uważasz się za krytyka. Wymienione przez ciebie filmy nie mają zbyt wiele wspólnego prócz ogólnie pojętej tematyki.

ocenił(a) film na 8
DLoN92

Nie zgadzam się. Czytałam Odyseje Kosmiczne, kilkakrotnie oglądałam oba filmy tak jak i kilkakrotnie oglądałam Kontakt. Jakoś nie nasuwają mi się skojarzenia.

DLoN92

Istna kopia Kubricka.

DLoN92

Po pierwsze, to polemizowałbym czy film Odyseja Kosmiczna to arcydzieło. Po drugie, to film Kontakt bazuje na książce Carla Sagana o tym samym tytule. A po trzecie, nie widziałem tu żadnych wspólnych elementów pomiędzy tymi dwoma filmami.

ocenił(a) film na 9
sauron9

zgadzam się w 100% z punktem pierwszym i trzecim ;] o punkcie drugim się nie wypowiadam, bo nie czytałem hehe

ocenił(a) film na 7
DLoN92

KOPIA! WTF? czego kopia?

plantum

Chyba chciał się pochwalić swoim "gustem" filmowym. Ale najwyraźniej nie oglądał któregoś z tych filmów.

ocenił(a) film na 9
DLoN92

Dobre pytanie WTF ?! Ale dzięki chłopie - uśmiałem się czytając Twojego posta :D

ocenił(a) film na 5
zioleklukas

dobrze że się "chłopy" wzajemnie wspieracie :)

ocenił(a) film na 5
DLoN92

cóż, ja zrzynek nie toleruje.

ocenił(a) film na 9
DLoN92

Oj, prowokujesz stary do dyskusji, prowokujesz ;)

ocenił(a) film na 5
zioleklukas

co? ;>

ocenił(a) film na 9
DLoN92

no, ale wytłumacz w końcu gdzie widzisz tą "zrzynkę" (?!) ... bo wszyscy nie rozumieją twojej opinii ;]

ocenił(a) film na 5
drzefkovitsh

jak idziesz do ubikacji się załatwić to też tłumaczysz wszystkim dlaczego podnosisz deskę klozetową? Nie, w końcu to oczywiste.. wielu z Was broni film takim argumentem, iże powstał na motywach książki, tylko co z tego? Film rządzi się swoimi prawami, a to, że Reżyserowi brakuje inspiracji to zerżną od mistrza, proste. Swoją drogą im bardziej bronicie tego filmu, tym mocniej utwierdzacie mnie tylko w przekonaniu co do takich zrzynek jak ta, czy A.I sztuczna inteligencja. Myślcie dalej, powodzenia!

ocenił(a) film na 9
DLoN92

widzę, że nie masz tych swoich argumentów, których tak zaciekle bronisz... w takim razie temat zupełnie bez sensu

ocenił(a) film na 8
DLoN92

A.I sztuczna inteligencja - "zrzynka". A to dobre. Chyba film "Auta", który obejrzałeś namieszał ci w głowie. Choć nie, mógł to być "Rango", czy raczej "Kacper" ? Aż strach pomyśleć w jaki sposób odebrałeś film "Kontakt"

DLoN92

skoro obejrzałeś Odyseje dopiero po kontakcie to oznacza jedno- żaden z Ciebie ekspert;] milcz

ocenił(a) film na 8
DLoN92

hahaha kopia czego? Przecież to jest ekranizacja książki. Swoją droga jest to pierwszy film, który dla mnie okazał się lepszy od książki, która ciągnie się jak flaki z olejem. Odpadłem po kilkudziesięciu stronach męczących opisów takich jak ten o pustynnych stworzonkach które traktują przejeżdżające pojazdy jak bóstwa, bo ich nie rozumieją. Tak to już jest jak naukowiec pisze ksiażkę dla ludu :)

użytkownik usunięty
DLoN92

To nie jest żadna kopia!
Inspiracją dla książki, na podstawie której film stworzono, była postać twórcy programu SETI, który faktycznie istnieje. Nasłuchy są obecnie prowadzone i nie jest to wcale lekcewżona dziedzina:
http://seti.berkeley.edu/
Arecibo też w tym uczestniczy, chociaż te radioteleskopy w filmie są z tego, co wiem raczej w Australii.
Ten w Arecibo to wielkie "bydlę" - australijskie nie umywają się:
http://www.youtube.com/watch?v=uFAEDgiQRnk

ocenił(a) film na 9
DLoN92

Koleś zauważył, że w jednym filmie latali w kosmos, w drugim prawdopodobnie latali i doszukał się plagiatu ;-DDDDDDDD
Gratuluję, obyś nie przegrzał obwodów, gdy zobaczysz kilka innych filmów o kosmosie. Uważaj, te kosmosy wyglądają bardzo podobnie ;-DDDD.

ocenił(a) film na 9
Max66

Max66 - ostro się uśmiałem czytając tą wypowiedź :D

ocenił(a) film na 9
drzefkovitsh

Sorry, jeszcze jest efekt lotu przez tunel czasoprzestrzenny i prawie embrionalna pozycja Jodie Foster - tak, to już dopełnia miana plagiatu ;-DDD

ocenił(a) film na 8
Max66

"Koleś zauważył, że w jednym filmie latali w kosmos, w drugim prawdopodobnie latali" - to było świetne !

ocenił(a) film na 9
DLoN92

Najwyraźniej nie widziałeś któregoś z filmów o których mowa, albo coś ci się delikatnie pomyliło. Ja widziałem obydwa i jedyny element wspólny to kontakt z zaawansowaną cywilizacją. Nie wiem jak można takie podobieństwo nazwać kopią, ale może masz jakieś inne argumenty na poparcie swojej tezy - prosiłbym o rozwinięcie a nie wypowiedź w stylu "moje jest lepsze bo jest moje"

ocenił(a) film na 9
rahl

Ludzie! :D Uspokójcie się. :D Czterysta postów, że to nie jest "zrzynka" i będzie czterysta kolejnych. :D Dajcie sobie siana, każdy wie, że to nie jest żadna kopia, a że jedna osoba coś tam, no to trudno. zdarza się, a ta osoba dalej może sobie tak twierdzić.

Chociaż wypowiedź Max'a66 jest tbotb. xD

ocenił(a) film na 9
DLoN92

filmy Kubricka są po prostu NUUUDNE!!!