PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177773
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Bo oto nadejdzie na 4 płytach dvd...
Wersja reżyserska "Królestwa niebieskiego", trwająca 191 minut. Na początek wersja DC dostępna będzie tylko w R1, ale zapewne wkrótce pojawi się także w R2.
http://www.dvdtimes.co.uk/content.php?contentid=60430 [www.dvdtimes.co.uk/cont ...]

La_Pier

Szkoda tylko, że Imperial jeszcze nic o tym nie wie.
Poza tym zdaje się, że nieźle stracili na jednopłytowym wydaniu tego filmu, bo ci, którzy chcieli go sobie kupić raczej brali edycję specjalną 2-płytową. Poczekamy, zobaczymy.

ocenił(a) film na 10
msgamgee

Oby wżucili na torrenta jakąs smakowitą wersję z odpowiednim językiem, bardzo tej ogólnie chwalonej wersji reżyserskiej jestem ciekaw

msgamgee

Ja kupiłem edycję 1-płytową ponieważ była w dosyć przystępnej cenie 49 złotych (promocja Tesco). Poza tym, aż tak bardzo mi nie zależy na dodatkach, choć muszę przyznać, że wydanie 4-płytowe zapowiada się pod tym względem bardzo atrakcyjnie. Ciekawe ile Imperial sobie zażyczy za to wydanie (jeżeli to wydanie do nas zawita)? Za 2-płytowe wydanie chcieli 79-89 zł, tutaj natomiast będą 4 płyty i pewnie ładnie wystylizowane pudełko... Hmmm... 129-139zł???
Ridley Scott w wersji reżyserskiej postawił na pogłębienie postaci i rozbudowanie wątków dotyczących zarówno głównych bohaterów filmu, jak i tych drugoplanowych.
W nowej reżyserskiej wersji "Królestwa niebieskiego", ma podobno być więcej Neesona, Ironsa, Nortona i w ogóle postacie drugoplanowe mają zostać znacznie bardziej rozbudowane. Poza tym romans Baliana i Sybilli zajmnie znacznie więcej czasu, pojawi się także chory na trąd synek Sybilli, a ksiądz z prologu filmu okaże się być bratem Baliana. Mają się także pojawić retrospekcje z udziałem matki Baliana. Prawdopodobnie bitwy pozostaną bez większych zmian i będą takie same jak w wersji kinowej.

La_Pier

O tak, jeżeli chodzi o opakowanie, to mi się bardzo podoba:

http://www.sidcity.net/gallery/displayimage.php?album=100&pos=1 [www.sidcity.net/gallery ...]

Jeżeli wogóle Imperial się zdecyduje na dystrybucję, to myślę, że nawet może z 200zł kosztować.
Co do 1-płytowego wydania: w momencie ukazania się filmu na dvd ta wersja była tylko 10zł tańsza od ES (więc nie dziwne, że to tamta szybciej zeszła)...poza tym widziałam jak zalega na empikowych półkach, a w klubie video dodają je za złotówkę...może być nieciekawie. W każdym razie aż do po wakacjach nie jest przewidziane ukazanie się DC w Polsce.

uwaga *spoiler*(choć pewnie i tak zainteresowani już wiedzą)
Co do chorego na trąd syna Sybilli, to podobno między innymi usunęli tę postać z wersji kinowej, bo jest tam scena jak matka dokonuje eutanazji na swoim synu, nie chcąc patrzeć jak ten umiera na trąd jak wcześniej jej brat. Wlewa truciznę przez ucho i czeka aż ten umrze w jej ramionach...Historycznie to bzdura, można się domyślać, że filmowcy zamiast pokazać dzieciństwo Baldwina IV postanowili uczynić trędowatym jego siostrzeńca.
Inną,trochę chorą wg mnie,sceną jest moment tuż przed śmiercią BIV, kiedy ten odmawia udzielenia mu przez skorumpowanego biskupa ostatniej posługi...jakoś trudno mi to sobie wyobrazić, ale zobaczymy.
Poza tym pierwsza rozmowa Baliana z królem jest rozbudowana, co podobno ma wyjaśnić, jak Balian poradził sobie potem z obroną Jerozolimy.
No i z tego co czytałam, to jednak do bitew też jakieś sceny maja wpleść, poza tym będzie też już osławiona walka między Balianem a Guy.

msgamgee

Na stronie angielskiego Amazonu jest zdjęcie wydania DC. Widać, że wydanie R2 może odbiegać wyglądem od wydania R1. Premiera tego zestawu została ustalona na 12 czerwiec 2006.
http://images-eu.amazon.com/images/P/B000ERVG20.02.LZZZZZZZ.jpg [images-eu.amazon.com/im...]

ocenił(a) film na 8
La_Pier

Pytanie tylko czy mozemy sie tego spodziewac w polsce...

Siepacz

Pewnie tak, tylko niestety nie będzie to tania edycja. No i oczywiście Imperial jak zwykle nie przetłumaczy dodatków. Ta firma to chyba najgorszy dystrybutor filmów dvd w Polsce.

La_Pier

Właśnie wyczytałem, że jakieś 28-30 minut zostało dodane na początek filmu, który to jak wiemy rozgrywa się w Europie. Wychodzi na to, że dokładnie zostaną ukazane relacje pomiędzy synem (Bloom)) i ojcem (Neeson). Poza tym tak jak napisała GamGee, będzie pojedynek pomiędzy Balianem i złym de Lusignanem, a także nieznacznie zostaną rozszerzone bitwy.

La_Pier

A to jeszcze jedna wersja okładki:

http://www.sendit.com/video/item/7000000111553 [www.sendit.com/video/it...]

La_Pier

La Pier, dziś jest chyba dobry dzień na odnowienie tego tematu, choć z drugiej strony mam też powody aby się trochę powściekać. nie cierpię tej sytuacji, kiedy na zagranicznych forach wszyscy już dawno wszystko wiedzą, a ja muszę obchodzić się smakiem i ograniczac tylko do zadawania pytań. Grrr.

Z drugiej strony jednak mam nadzieję, że na IMDb pojawią się wkrótce szczegółowe opisy. Na razie ma mały spoilerek dotyczący Baldwina (z innego forum):

"Orli goes to Baldwin's apartments and they discuss things like their own mortality and fate. Then they discuss war.

Lots of interesting details about Baldwin as he is played. He comes across as less of a quiet peaceful guy and with more guts! The body language infers this. The words are now less slurred than in the regular edition, although it may be the mask, perhaps the indication that his lips were losing their ability to move."

msgamgee

Moze ktos to przetlumaczyc po polsku ?? :]

La_Pier

Znając praktyki Imperiala, dostaniemy szemrane wydanie, bez DTS-u, bez polskich napisów, jeno z lektorem dla głuchoniemych... Kto ma w pamięci ordynarne wydanie "trylogii dolara", ten wie, o czym gadam.

A swoją drogą, film jest wyjątkowo denno-łopatologiczno-poprawny. Z pewnością nie wart takiego szumu. Orlando Bloomk wzbudza uśmiech politowania.

ocenił(a) film na 10
Zordon

To idź oglądać niepoprawny Kod da vinci, który z pewnością nie jest denny.

Negative

Pójdę gdzie będę chciał i obejrzę co bedę chciał. Kapisz?

"Kod" przynajmniej dyskwalifikuje się świadomie (czytaj: wyraża własną głupotę expressis verbis), zamiast pozować na nabzdyczoną szmirę.

Zordon

Recenzja wersji reżyserskiej z R2:
http://www.dvdtimes.co.uk/content.php?contentid=62921#Transfer [www.dvdtimes.co.uk/cont...]
Masa długich dodatków! Wersja reżyserska lepsza od kinowej. Jest na co czekać, choć na razie nie zanosi się, aby Imperial wydał u nas ten zestaw...

La_Pier

Dzwoniłam do Imperialu: "Na 99,99% filmu nie będzie u nas, głównie ze względów finansowych"...Ta informacja to ostateczna odpowiedź:/ już zamówiłam z ang amazonu...

msgamgee

Ta odpowiedź ze strony Imperialu jest jakaś taka wymijająca...
Gdyby powiedzieli, że tego wydania u nas nie będzie, bo nie chce im się przetłumaczyć obszernych dodatków (a Imperialowi zazwyczaj nie chce się ich tłumaczyć), to może jeszcze bym im uwierzył. A tak...

La_Pier

Facet powiedział, że zwyczajnie obawiają sie, czy wystarczająca ilość osób by to kupiła. Z jednej strony im sie nie dziwię, ale z drugiej ten film - albo raczej to wydanie - zawiera mnóstwo materiału nie tylko dla fanów filmu, aktorów czy Scotta, ale ogólnie średniowiecza (nawet mimo nieścisłości:P), a z tego co wiem dodatki są inne niż te w 2-płytowym wydaniu, więc nawet jak ktoś je kupił, tutaj ma i "nowy" film i nowe extras.
W ogóle oni świrują z tą wersją reżyserską: jakim cudem najpierw ukazała się w Niemczech, a dopiero miesiąc później w Wlk. Brytanii?! W niemieckim wydaniu nawet zdążyli to swoim zwyczajem zdubbingować, więc nie do pojęcia to dla mnie. Nie wspominając już o ciągłym przesuwaniu premiery w R2...

msgamgee

Eh i znowu opdowiedź Imperialu jest conajmniej dziwna. Boją się czy ktoś kupi to wydanie? Gdyby tak myślał nieistniejący już polski oddział Universalu, to nie wydaliby 3-płytowego "Gladiatora". Universal 3-płytowego "Gladiatora" wycenił na 69zł (początkowo nawet na 49zł)i film rozszedł się niczym świeże bułeczki.
Oczywiście Imperial dowali cenę na poziomie 200 i więcej zł, więc niech się nie zdziwi jak film nie znajdzie zbyt wielu nabywców...
No i dodatków jak zwykle nie przetłumaczą (co za lenie!!!), a nie każdy zna angielski.

La_Pier

"Gdyby tak myślał nieistniejący już polski oddział Universalu, to nie wydaliby 3-płytowego "Gladiatora"."
Hehe, fajnie to zabrzmiało: jakby oddział zbankrutował po tym wydaniu i dlatego przestał istnieć;)no niezły byłby przykład;)
Imperial nie "dowali ceny na poziomie 200zł" ani tez nie przetłumaczy niczego, bo jak juz pisałam wcześniej oni *W OGÓLE* nie mają zamiaru tego wydawać. [Chyba że pisałeś ogólnie o ich praktykach]

msgamgee

Nie wiem czy Universal upadł z powodu kłopotów finansowych, ale "Gladiatora" 3DVD jeszcze zdążyli wydać ;)
Tak ogólnie pisałem o polityce Imperialu. Fanom "Królestwa" pozostało zasypywać Imperial mailami odnośnie wydania wersji reżyserskiej w Polsce.

ocenił(a) film na 8
La_Pier

JUŻ ZACIERAM PALUSZKI na myśl o tej wersji :0 :) :)

Wujek_

Wersja rozszerzona jest już dostępna na torrentach. Szkoda, że nie zostanie wydana w Polsce. Oryginał pięknie by wyglądał na półce.

Individual

8 grudnia wersja reżyserksa w sprzedaży także u nas! Ale uwaga! Zamiast 4 płyt, tylko 2 (eh ten Imperial). Film już można zamawiać:
http://www.oceandvd.pl/index.php?cmd=prodet&cid=0&pid=5228

La_Pier

A dodatki to nie łaska wydać? Walę taki zestaw.

Individual

Hehe, rzeczywiście ślicznie wygląda na półce, problem w tym, że kompletnie nie mam teraz czasu na oglądanie:/:/
LaPier, prawie zawału dostałam przez tę wiadomość o polskim wydaniu, ale na szczęście DLA MNIE nie ma w nim dodatków, więc warto było zamawiać...a tak w ogóle to chyba lepiej by zrobili, gdyby wcale tego nie wydali, bo to jest po prostu skandal.