Bez niego film byłby o wiele lepszy. Nie podoba mi sie w roli wielkiego przywódcy i bohatera, tak samo Piraci byliby dużo lepszy bez niego. Rozumiem, że panie są zachwycone, ale dla mnie on gra wszędzie tak samo i kojarzy mi się zawsze z takim lalusiem, chłopczykiem z ładną twarzą, a tu chodzi i wszystkich rozwala, to nie pasuje. Myśle, że choćby Ewan McGregor byłby lepszy.
Po pierwsze, żaden kowal nie mógł nawet marzyc o tym żeby rycerzem zostac, po drógie średniowieczny rycerz to ni był jakiś przystojniak, tylko wielki, napakowany, smierdzący potem grubas którego ulubionym zajęciem była wojna... dobrze to pokazali w Joannie Darc, te Króleswto Niebieskie to nei zły szit, jak była ta scena jak mianował wsyzstkich rycerzami to ąz przewinełem bo nie mogłem patrzec na to :/ widac twórcy tego filmu nei mieli pojęcia o krucjatach i realiach średniowiecza... spodziewałem sie czegoś lepszego. Miałbyc Hit, wyszedł Kit :/
Wielki to raczej nie, w sensie wzrostu. Podobno ludzie w średniowieczu byli sporo mniejsi niż dziś, mierzyli średnio około 165cm wzrostu.
Nieprawda, gdzieś takei głupoty wycztał? co ma epoka do wzrostu człowieka? Jesli tak uważasz to ja kwytłumaczysz to że, germańscy berserkerzy miezyli często od 180cm do 2 metrów, a to było w starożytnosci.
red hot ma racje w średniowieczu ludzie było mniejsi i wiedli krótkie zycie. Widac kto słuchał na lekcjach i czytał podręczniki .radze wrócic do podstatwówki a potem zajmowac sie oglądaniem filmów :P.
Krótkie życie to wiedli chyba chłopi, arystokraci dozywali często 60 lat, niektórzy królowie 70, ale to oczywiste że krócej żyli, nie mieli tak zaawansowanych leków jak dziś, a do wzrostu to sie grubo mylicie, pewnie chodzicie do podstawówki i słuchacie tych bredni, lepiej weście sie za czytanie jakiejś fachowej literatury. Widac że nadal panuje ogólne przekonanie o tym że średniowiecze było ciemną, mroczną, epoką a ludzie byli jakimis neadartalczykami zabijającymi się dla zabawy, ludzie w tamtych czasach poprostu byli oswojeni z widokiem krwi, w dodatku stwożona tyle przełomowych wynalazków: zegar, proch, druk, a poziom edukacji znacznie przewyższał ten starożytny! I to nie prawda że nikt nie umiał pisac i czytac, to sie tyczyło tylko chłopów i niektórych mieszczan, a w starożytności to nawet zolnieże nie umieli pisac. Wyczytałem że Karol Wielki miał ok.190 cm wzrostu, Jadwiga, zona Jagieły 175, w dodatku w Tower of London znajduje się zbroja rycerska mieszaca 210 cm, czyli można przyjąc że kto ją nosił miał ok 190cm, może chłopi którzy xle się odżwyiali i dużo pracowali miezyli miej. To chyba tyle, i przepraszam za błędy.
Ja akurat nie chodze do podstawówki tylko studiuje. To, że w średniowieczu ludzie byli na ogół mniejsi niż dziś słyszałem chyba w każdej szkole do której chodziłem, nie mówie o podstawówce.