PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177773
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Bez niego film byłby o wiele lepszy. Nie podoba mi sie w roli wielkiego przywódcy i bohatera, tak samo Piraci byliby dużo lepszy bez niego. Rozumiem, że panie są zachwycone, ale dla mnie on gra wszędzie tak samo i kojarzy mi się zawsze z takim lalusiem, chłopczykiem z ładną twarzą, a tu chodzi i wszystkich rozwala, to nie pasuje. Myśle, że choćby Ewan McGregor byłby lepszy.

użytkownik usunięty
Red_Hot

Po pierwsze, żaden kowal nie mógł nawet marzyc o tym żeby rycerzem zostac, po drógie średniowieczny rycerz to ni był jakiś przystojniak, tylko wielki, napakowany, smierdzący potem grubas którego ulubionym zajęciem była wojna... dobrze to pokazali w Joannie Darc, te Króleswto Niebieskie to nei zły szit, jak była ta scena jak mianował wsyzstkich rycerzami to ąz przewinełem bo nie mogłem patrzec na to :/ widac twórcy tego filmu nei mieli pojęcia o krucjatach i realiach średniowiecza... spodziewałem sie czegoś lepszego. Miałbyc Hit, wyszedł Kit :/

Wielki to raczej nie, w sensie wzrostu. Podobno ludzie w średniowieczu byli sporo mniejsi niż dziś, mierzyli średnio około 165cm wzrostu.

użytkownik usunięty
Red_Hot

Nieprawda, gdzieś takei głupoty wycztał? co ma epoka do wzrostu człowieka? Jesli tak uważasz to ja kwytłumaczysz to że, germańscy berserkerzy miezyli często od 180cm do 2 metrów, a to było w starożytnosci.

Nigdzie tego nie wyczytałem tylko słyszałem w szkole.

red hot ma racje w średniowieczu ludzie było mniejsi i wiedli krótkie zycie. Widac kto słuchał na lekcjach i czytał podręczniki .radze wrócic do podstatwówki a potem zajmowac sie oglądaniem filmów :P.

użytkownik usunięty
S_R_Corpse

Krótkie życie to wiedli chyba chłopi, arystokraci dozywali często 60 lat, niektórzy królowie 70, ale to oczywiste że krócej żyli, nie mieli tak zaawansowanych leków jak dziś, a do wzrostu to sie grubo mylicie, pewnie chodzicie do podstawówki i słuchacie tych bredni, lepiej weście sie za czytanie jakiejś fachowej literatury. Widac że nadal panuje ogólne przekonanie o tym że średniowiecze było ciemną, mroczną, epoką a ludzie byli jakimis neadartalczykami zabijającymi się dla zabawy, ludzie w tamtych czasach poprostu byli oswojeni z widokiem krwi, w dodatku stwożona tyle przełomowych wynalazków: zegar, proch, druk, a poziom edukacji znacznie przewyższał ten starożytny! I to nie prawda że nikt nie umiał pisac i czytac, to sie tyczyło tylko chłopów i niektórych mieszczan, a w starożytności to nawet zolnieże nie umieli pisac. Wyczytałem że Karol Wielki miał ok.190 cm wzrostu, Jadwiga, zona Jagieły 175, w dodatku w Tower of London znajduje się zbroja rycerska mieszaca 210 cm, czyli można przyjąc że kto ją nosił miał ok 190cm, może chłopi którzy xle się odżwyiali i dużo pracowali miezyli miej. To chyba tyle, i przepraszam za błędy.

Ja akurat nie chodze do podstawówki tylko studiuje. To, że w średniowieczu ludzie byli na ogół mniejsi niż dziś słyszałem chyba w każdej szkole do której chodziłem, nie mówie o podstawówce.

Red_Hot

cholerka, masz rację... we wszystkich filmach tylko on mi nie pasuje
- piraci z karaibów, władca biżuterii, i to... ech orlando, jest spoko człowiekiem, fajnie gra... ale nie pasuje...