PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177773
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Lubię bardzo średniowiecze, a zwłaszcza krucjaty. spowdziewałem się że ten film będzie wyidealizowaną tandetą ukazując krzyżowców w świetle bohaterów. miałem trochę racji. ten film nie ma zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością. ale mimo wszystko bardzo ładne widowisko. co ciekawe nie jest typowymn hollywoodzkim tworem. nie jest "czarno-biały". są różne oblicza różnych racji. generalnie pomimo braku związku z prawdziwą historią uważam ten film za rewelacje. jest w sumie pierwszym takim udanym tworem opisującym "mroczne wieki". kurde daje 9/10

użytkownik usunięty
GomeS_2

Lubisz średniowiecze, ale chyba mało o nim wiesz... żaden kowal nei mógł rycerzem zostac!!! chocby go sam król spłodził, wogule ten cały Bloom jest żałosny w tym filmie :/ żenada poprostu. Jedyne dobre filmy o średniowieczu to Joanna Darc i Bravehart.

ocenił(a) film na 7
GomeS_2

Piszesz, że film nie jest typowo hollywodzki bo nie ma podziału na biel-czerń vel dobrzy-źli. Odniosłem zupełnie odwrotne wrażenie ;) Nie przebiega on co prawda na lini muzułmanie-chrześcijanie, bo po obu stronach są postacie pozytywne i negatywne. Scott niestety poszedł na totalną łatwiznę i zrobił z tego filmu politycznie poprawną paćkę dla inteligentnych inaczej. Za całe zło odpowiada religia, która jak wiadomo jest wyłącznie źródłem fanatyzmu i nienawiści, zaś największą cnotą jest tolerancja najlepiej wobec wszystkiego. Czyli górnolotne hasełka, pięknie brzmiące frazesy jak te o "Królestwie Sumienia" czy "braterskiej współpracy różnych religii" mające g*wno wspólnego z faktami. Potem zwykły widz nie znający historii wychodzi z kina i sobie myśli "Och, podli templariusze, lusignan i chattillion, cóż za fanatycy i ciemnogrodzianie, nie to co tolerancyjni i postępowi Tyberiasz, Balian i Baldwin IV". Żałosne.
A szkoda, bo to był materiał na znakomity film - gdyby obok wspaniałych scen, dekoracji i muzyki Scott wysilił się na ambitniejszą fabułę, z ciekawszymi postaciami niż te papierowe z KoH, mielibyśmy dzieło na miarę Gladiatora, może nawet lepsze. Ale czego ja oczekuje, Scott to rzemieślnik, co prawda bardzo dobry, ale nic ponad to.

GranTaur

Ja ogladając ten film myslałem że obejze piekny film o Krucjatach, a tu taki szmelc :/