Lubię bardzo średniowiecze, a zwłaszcza krucjaty. spowdziewałem się że ten film będzie wyidealizowaną tandetą ukazując krzyżowców w świetle bohaterów. miałem trochę racji. ten film nie ma zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością. ale mimo wszystko bardzo ładne widowisko. co ciekawe nie jest typowymn hollywoodzkim tworem. nie jest "czarno-biały". są różne oblicza różnych racji. generalnie pomimo braku związku z prawdziwą historią uważam ten film za rewelacje. jest w sumie pierwszym takim udanym tworem opisującym "mroczne wieki". kurde daje 9/10
Lubisz średniowiecze, ale chyba mało o nim wiesz... żaden kowal nei mógł rycerzem zostac!!! chocby go sam król spłodził, wogule ten cały Bloom jest żałosny w tym filmie :/ żenada poprostu. Jedyne dobre filmy o średniowieczu to Joanna Darc i Bravehart.
Piszesz, że film nie jest typowo hollywodzki bo nie ma podziału na biel-czerń vel dobrzy-źli. Odniosłem zupełnie odwrotne wrażenie ;) Nie przebiega on co prawda na lini muzułmanie-chrześcijanie, bo po obu stronach są postacie pozytywne i negatywne. Scott niestety poszedł na totalną łatwiznę i zrobił z tego filmu politycznie poprawną paćkę dla inteligentnych inaczej. Za całe zło odpowiada religia, która jak wiadomo jest wyłącznie źródłem fanatyzmu i nienawiści, zaś największą cnotą jest tolerancja najlepiej wobec wszystkiego. Czyli górnolotne hasełka, pięknie brzmiące frazesy jak te o "Królestwie Sumienia" czy "braterskiej współpracy różnych religii" mające g*wno wspólnego z faktami. Potem zwykły widz nie znający historii wychodzi z kina i sobie myśli "Och, podli templariusze, lusignan i chattillion, cóż za fanatycy i ciemnogrodzianie, nie to co tolerancyjni i postępowi Tyberiasz, Balian i Baldwin IV". Żałosne.
A szkoda, bo to był materiał na znakomity film - gdyby obok wspaniałych scen, dekoracji i muzyki Scott wysilił się na ambitniejszą fabułę, z ciekawszymi postaciami niż te papierowe z KoH, mielibyśmy dzieło na miarę Gladiatora, może nawet lepsze. Ale czego ja oczekuje, Scott to rzemieślnik, co prawda bardzo dobry, ale nic ponad to.