PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=677512}

Kraina jutra

Tomorrowland
2015
6,2 62 tys. ocen
6,2 10 1 62261
5,6 22 krytyków
Kraina jutra
powrót do forum filmu Kraina jutra

Czy plakat Krainy Jutra nie skojarzył Wam się z Interestellar?

http://www.hollywoodreporter.com/sites/default/files/custom/Blog_Images/interste llar2.jpg

szmyrgiel

to chyba oczywiste że przypomina. 2 osoby na plakatach, w tle budynek i ładne niebo, podobne kolory

Prefect

hehe, jak to różnymi ścieżkami myśl ludzka chadza... :)
mnie się też skojarzyło z Interstellar, ale z innych powodów - w tle nowoczesne budynki (czyli przyszłość), kłosy zboża.
plakatu do Interstellar chyba nie widziałam (tzn widziałam, ale po kliknięciu w link).
pzdr :)

szmyrgiel

Mnie jeden z kadrów trailera skojarzył się z Neverending story (wieża cesarzowej) i Gladiatorem (pole pszenicy) :)

ocenił(a) film na 4
szmyrgiel

nawet momentami cała fabuła zmierza w stronę Interstellar - baza NASA, samotny ojciec z dwójką dzieci, dziewczynka o wielkiej wartości, wizja uratowania świata przez wybrańców itd, itp.

ocenił(a) film na 10
marcioszkaa

Tak to jest spostrzeżenie, trafne ale to nie istotne jeśli to nie prowadzi do żadnych wniosków (prawda?)

Wszystko może nam się kojarzyć, ze wszystkim (mówiąc o tym możemy zabrać sobie czas, zaśmiecić internet) ale..

Ludzki umysł ma tę zdolność kojarzenia sięgającą do praktyki, czyli wniosków które powiększają naszą pulę np WIEDZY.

Stąd moje pytanie DO WSZYSTKICH - co miało by to oznaczać? Do czego nas prowadzić? W czym pomagać?

(wychodzę z założenia, że to co nie jest praktyczne jest szkodliwe, bo zaśmieca umysł, zabiera możliwość robienia czegoś co przydaje się -do czegokolwiek -bo wiadomo, gadać można godzinami o niczym, dla zabicia czasu -ale to raczej poziom wegetacji charakterystyczny dla zwierząt, a nie dla ludzi, którzy są twórczy i innowacyjni dlatego rozwinęli cywilizację)

ocenił(a) film na 6
marcioszkaa

To, że dziewczynki w pewnym momencie jadą Puckupem, jest oczywistym nawiązaniem do Interstellar ;)

ocenił(a) film na 10
szmyrgiel

Wyżej rozwinięte pytanie (w wersji skróconej) brzmi:

i co z tego wynika (że coś z czymś się kojarzy) ?

Jaki jest cel (tej wypowiedzi) ?

ocenił(a) film na 6
zjonizowany

Celem tej ich wypowiedzi, jest znalezienie jak największej liczby podobieństw do Interstellar :D

ocenił(a) film na 4
zjonizowany

Z tego co wiem forum jest od wypowiadania się i komentowania filmu a tu wyczuwam jakiś bulwers ;)

ocenił(a) film na 10
marcioszkaa

Sorry -tego typu tematy wydają się mi zaśmiecać wartościowe filmy.
Masz racje, że forum jest do wypowiedzi dla wszystkich i na wszystkie tematy.
Powinienem nauczyć się tolerancji (cóż każdy ma jakieś wyzwania:)

Dla mnie ten film jest szczególny, to tak jak by odkryć coś niesamowitego..
otworzyć forum dyskusyjne.. o może zwołać konferencję prasową..
a tam ktoś pyta o.. takie do niczego nie prowadzące błahostki np.:
-kto zaprojektował plakat, skąd nań pomysł, do czego coś jest podobne..

O.k. może za jakimś pytaniem kryje się głębsza refleksja.. (o której nie wiem)
Więc pytam tylko.. DLACZEGO pada dane pytanie..

To chyba dobre, praktyczne, aby oczekiwać od ludzi aby mówili z sensem..
Choć po poruszaniu się po forum dłuższa czas można dojść do wniosku, że to raczej rzadkość..

Tak jak na wykładzie trafnie i humorystycznie przedstawił to pewien profesor (5 sekund filmu ze slajdem)
https://youtu.be/puRpCawSzSg?t=4m12s