PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=736723}

Kraina lodu II

Frozen II
2019
6,8 59 tys. ocen
6,8 10 1 59094
5,9 34 krytyków
Kraina lodu II
powrót do forum filmu Kraina lodu II

Po zwiastunie ciezko jest powiedziec.

-Najpierw Elsa znajdujaca sie na wyspie i probujaca pokonac morze- pytanie po co to robi? Widac ze jest zdeterminowana moze tam utknela i probuje sie wydostac?
-Dalej mamy Anne w jaskini ktora widac ze jest oslabiona, zmeczona ale probuje ostatkami sil wyjsc, wydostac sie
-Kristoff wyglada jakby szykowal sie na walke, zebral wszystkie renifery i ruszaja do boju?
-Dwie tajemnicze postacie. Hm. Nie mam pojecia kto to moze byc? Partner dla Elsy?
-Elsa uwieziona z Olafem w jakis plomieniavh w ksztalcie serca

Nie mam pojecia o co moze chodzic ale wszystko wyglada dosc mrocznie

alunia_kiss

Ciężko to wszystko złożyć do kupy, bo nie wiemy w jakiej kolejności odbywają się te sceny i jaki mają kontekst. Ludzie tworzą już masę teorii, jedne lepsze, drugie (tych jest więcej) gorsze, ale na sto procent nie będziemy pewni na pewno. Jest to w końcu teaser, który ma nic nie zdradzać, a nas zaciekawić. Ewidentnie to się udało :)

Rzeczy, które są pewne:
- Kino drogi
- Nowa, jesienna kraina
- Film nie odbywa się w zimie (to wnioskuję po tym jak wygląda scena z kryształami, które dość mocno kontrastuję z otoczeniem. No i Anna wychodzi w piżamie na balkon)
- Minął niemniej niż rok od pierwszego filmu, jeśli uznamy krótkometrażówki za quasi-kaknniczne
- Postacie przez sporą część filmu będą rozdzielone
- Coś lub ktoś inny niż Elsa kontroluje inne żywioły. Ogień, który układa się w kształcie serca jest ewidentnie magiczny (i swoją drogą różowy, co ciekawie się komponuje z kształtem serca, który jednak może być trochę nadinterpretacją... huh)
- Elsa jest zupełnie inną postacią niż w jedynce, a krótkometrażówki w ogóle tego nie teasowały. Już od pierwszych scen widać że jest silna i zdeterminowana. Patrząc się na ocean nie widać ani zawahania, ani strachu. Anna zdaje się, że też dojrzała. Nie jest ciapowata jak w jedynce, ale ona była jednak pokazana tylko w drobnych skrawkach filmu, które mogły zostać wybrane tak, by pasowały do klimatu teasera, więc tu nic nie jest pewne
- Skill Elsy w operowaniu lodu dramatycznie się zwiększył. Nie waha się w używaniu moc, potrafi stworzyć w ułamku sekundy bardzo duży pseudo-most, a jak przypatrzeć się jej ubraniom, po zdjęciu swoich szat zostaje jakiegoś rodzaju lodowy ubiór, który coraz bardziej zanika im wyżej patrzymy
- Akcja ciągle powinna rozgrywać się na północy, bo mamy inne renifery niż Sven
- Nowy hairstyle Anny, który KOCHAM :)
- Przynajmniej dwie nowe postacie. Nie, nie są to ani dzieci Anny ani rodzice sióst
- Animacja jest na zupełnie innym poziomie niż jedynka
- Motyw pod koniec teasera (JEST ŚWIETNY, WYŚMIENITY) jest zmienioną wersją Vuelie z poprzedniej części

Ponadto teaser ma zupełnie inny ton niż wszystkie dotychczasowe zwiastuny animacji Disneya, teasuje kino przygodowe young adult, więc albo twórcy postanowili ogarnąć marketing do tej animacji, albo plotki o ratingu PG13 są bliżej niż nam się wydaje...

ocenił(a) film na 10
Anonim90

W scenie, kiedy Anna wychodzi z zamku, a w powietrzu unoszą się te kryształy widać, że Anna ma dwa warkocze. Czyli to musi być scena sprzed ich wyprawy na, jak zakładam, potrzeby której Anna skróciła włosy. Ogólnie obydwoje siostry bardziej przypominają poszukiwaczki przygód niż księżniczki, więc sytuacja w królestwie musi być poważna.
W któreś analizie na YouTubie ktoś zauważył, że symbole (runy?) na kryształach mogą odpowiadać za cztery pory roku, więc możliwe że powstanie jeszcze Frozen 3 i 4. Przy okazji, może część z tych symboli pojawia się np. w księdze w której ukryta była mapa prowadząca do trolli?

I zupełnie na marginesie - czy tylko ja jak zobaczyłem ten jesienny pejzaż to pomyślałem: Skyrim?

Anthon_M

"W scenie, kiedy Anna wychodzi z zamku, a w powietrzu unoszą się te kryształy widać, że Anna ma dwa warkocze. Czyli to musi być scena sprzed ich wyprawy" - Yup, definitywnie. I w dodatku w piżamie, ewidentnie początek filmu.

"Ogólnie obydwoje siostry bardziej przypominają poszukiwaczki przygód niż księżniczki, więc sytuacja w królestwie musi być poważna" - Niekoniecznie, może to być coś bardziej osobistego dla obu sióstr. Gdzieś czytałem, że w drugiej części bohaterowie wyruszą w wyprawę, by odkryć dawne tajemnice swojego królestwa. I że rodzice mają pełnić w niej jakąś rolę. Swoją drogą Elsa i Anna mają spodnie. How cool is that ;)

"W któreś analizie na YouTubie ktoś zauważył, że symbole (runy?) na kryształach mogą odpowiadać za cztery pory roku, więc możliwe że powstanie jeszcze Frozen 3 i 4. Przy okazji, może część z tych symboli pojawia się np. w księdze w której ukryta była mapa prowadząca do trolli?" - Popularna teoria jest taka, że są to pory roku lub żywioły, na oficjalnym plakacie możemy zobaczyć cztery symbole, które są na owych kryształach, więc obie mają sens. I jestem prawie pewien, że cokolwiek twórcy wymyślili, zostanie to rozwiązane w drugiej części, a pomysł na trzecią będzie zupełnie inny, o ile w ogóle zostanie. Ale zobaczymy. I tak, Agnarr i Idunn mogli mieć więcej ciekawych informacji poukrywanych w tych wszystkich książkach

ocenił(a) film na 9
Anonim90

Ja mysle ze mogloby byc tak:
Cos zlego stalo sie w krolestwie wiec Anna i Elsa musza wyruszyc w podroz aby odkryc tajemnice swojego krolestwa.
Mysle ze te nowe postacie ktore widzimy to rodzine Anny i Elsy, ksiezniczki widza przeszlosc to jak sie ich rodzice poznali. Matka jest zwykla dziewczyna z ubogiej rodziny a ojciec z pochodzi z dworu krolewskiego. Matka ma posiada moc wiatru- jesieni co mogloby pokazac skad Elsa wziela swoja moc ktora byla wrodzona.
Nie wiem tylko po co Elsa chciala przejsc przez to morze, byc moze aby uratowac Anne ktora utknela gdzies w jaskini?

ocenił(a) film na 10
alunia_kiss

Nie wydaje mi się, żeby tak było. Dziewczyna w zwiastunie nie przypomina Idunn. Ma inny kolor włosów, raczej śniadą cerę i jestem prawie pewien, że inny kolor oczu. Tak samo nie wydaje mi się, żeby to ona posiadała moce wiatru. Kiedy wiatr roztrąca liście, a potem najwyraźniej unosi blondyna w powietrze dziewczyna stoi z boku i obserwuje całą sytuację. To wygląda tak, jakby ona z kimś rozmawiała i ten ktoś za pomocą wiatru porusza liście, a potem porywa blondyna, który zdaje się ukrywać w liściach.