PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=613261}

Kronika

Chronicle
2012
6,4 44 tys. ocen
6,4 10 1 44061
6,7 21 krytyków
Kronika
powrót do forum filmu Kronika

nie ma reweli oczywiście , może dlatego że akcja widziana jest oczyma amerykanskiego nastolatka trzymającego kamerę VHS. Ale sam koncept fabularny filmu oraz wątki głównych bohaterów, mocno odbiegały od standardowych -sztanpowych wzorców Marvel-owskich supebohaterów.
Tutaj nacisk kładzie się nie na nadnaturalne możliwości wybrańców , ale na klasyczne zaburzenia emocjonalne jednego z głównych bohaterów. Konfilkt pomiędzy wzorcem kina SF a dramatem mocno w tym filmie kontrastuje , ale wiecie co dla mnie bomba powinniśmy coraz to bardziej mieć do czynienia z takimi połączeniami w ekranizacjach. Dramat superbohatera to realistyczne i dojrzałe podejście reżysera do problemu Marvelowskich wyidealizowanych postaci
Brawo

ocenił(a) film na 7
proximacentaurii

Ładnie nazwane, zgadzam się w całości.

ocenił(a) film na 6
radeush

nie lubię takich filmów "że akcja widziana jest oczyma amerykanskiego nastolatka trzymającego kamerę VHS" ale chciałbym to obejrzeć...czy tam tez kamera się ciągle trzęsie jak w REC i gówno widać ?

kamil665544

film jest zrobiony w dobrej konwencji bez efekciarskich zwrotów akcji 3d
więc mile zapraszam mocny dramat z lekką nutka psychodeli plus s-f

ocenił(a) film na 8
proximacentaurii

Zdjęcia rzeczywiście są trudne w odbiorze, ale treść filmu to jak nie z amerykańskiego kina.
Po recenzjach i opiniach myślałem, że to będzie coś w stylu Jumpera lub Jestem numerem cztery - zostałem jednak mile zaskoczony.

ocenił(a) film na 6
proximacentaurii

obejrzałem choć lekko nie było ;) na szczęście film trwał godzinę...

ocenił(a) film na 9
kamil665544

...i 23 minuty.

użytkownik usunięty
proximacentaurii

Więc tak, obejrzałam to cudo do końca. Nie jest zły, jakby wziąć pod wzgląd produkcje sci-fi ostatnich miesięcy. Efekty specjalne OK, ale irytuje sposób oglądania - wszystko przez kamerę, którą nakręca jedna z postaci. Problematyka realistyczna, rzeczywiste problemy nastolatków obecnych czasów i trud ich zniesienia - dla niektórych nie do wytrzymania. Oglądałam go w zasadzie bez emocji - nic mnie nie zaskoczyło, nic nie przestraszyło i nic nie zasmuciło. Czasami tylko czułam poirytowanie w scenach związanych z ojcem chłopaka. Do kina bym na to nie poszła, prędzej pokusiła się o płytę z wypożyczalni. Dla niektórych może okazać się nawet nudny - zależy od gustu. Jak dla mnie nawet dobry, oceniłam na 5 - za poruszane problemy i efekty specjalne.

ocenił(a) film na 7
proximacentaurii

nieprzeciętny! wydaje mi się że trzeba się trochę postarać żeby dokładnie zrozumieć sens i przekaz tego filmu. Na pewno nie można go zaliczyć do kategorii "odmóżdżających" i takich w których nie ma drugiego dna.
Ja polecam. A ci którzy mówią ze był nudny zapewne nie zrozumieli do końca.

poziomka4

ależ oczywiiście że nie degradujemy takich filmów bo nie należy im się taki haniebny czyn

ocenił(a) film na 6
poziomka4

zgadzam się, film nieprzeciętny! miłe zaskoczenie. szkoda, że taka niska ocena, która może mylić.

ocenił(a) film na 6
proximacentaurii

Po przeczytaniu opisu filmu, spodziewałem się kolejnej kalki filmów z "superbohaterami" a tu, zaskoczenie, fabuła skupia się na tym ,co dzieje się z bohaterem z nagle nabytą "supermocą". ogląda się dość przyjemnie, ocena : 6