PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=732440}

Krucyfiks

The Crucifixion
2017
4,9 19 tys. ocen
4,9 10 1 18674
2,9 8 krytyków
Krucyfiks
powrót do forum filmu Krucyfiks

Film straszny i to w złym znaczemu tego słowa bo nie jako horror ale jako film. Po pierwsze kontynuuje typowe dla zachodu wyobrarzenie o krajach ze wschodu Europy. Ludzie w Rumunii chodzą ubrani jak z pierwszej połowy XX wieku a ostatni raz coś wybudowano 100 lat temu. O dziwo wszyscy nawet na tej zapadła wiosce znają angielski i choć mówią z akcentem to gramatyka i zasób słów godne podziwu. Ja miałam problemy aby dogadać się po angielsku w takich turystycznych krajach jak Włochy czy Grecja. Co do samej fabuły straszenie widza najprymitywniejszym sposobem czyli nagle ktoś wyskakuje, gdzie się pojawia i najlepiej do tego krzyczy aby było efektownie i w mniemaniu scenarzystów straszniej. Główna bohaterka przez cały czas się przestrasza i głośno sapie. Szkoda czas już dawno nie oglądałam tak przewidywanego filmu na którym byłam wręcz zdegustowana głupotą fabuły, postępowaniem bohaterów i praktycznie wszystkim innym.

ocenił(a) film na 2
Nariel_ArYarrel

Dodalbym ze hotel w ktorym mieszka bohaterka jest jakis niesamowity. Z zewnatrz wyglada jak salon na dzikim zachodzie w srodku zapadlej wioski gdzie zaraz beda sie srrzelac kowboje, w srodku obsluguje tylko jeden wasaty janusz ktory przeciera stoliki i nikt wiecej, za to jej pokoj z klasyczna wanna na srodku pokoju i plonacym caly czas kominkiem wyglada jak w czterogwiazdkowym hotelu w chicago. Dziwne.

Norwid_filmweb

A co tu dziwnego jeśli chodzi o hotel? Sam nocowałem w przybytku który z zewnątrz wyglądał po prostu szpetnie, a w środku poziom miałem hotelu trzygwiazdkowego. Chociaż fakt na zapadłej wiosce raczej trudno byłoby o taki standard jaki widzieliśmy na filmie.
Co do ubrań to też bym się nie czepiał, bo byłem akurat w Rumunii i to też trochę inaczej wygląda w dużych miastach a właśnie w takich wiochach, wystarczy z dużego Polskiego miasta z Polski zachodniej pojechać gdzieś na wioskę na wschodzie, tam też jakby się trafiło do innego świata jeśli chodzi o ubiór.
O język czepiać się nie będę bo to już czepianie się pierdół tak naprawdę, daliby tłumacza i wiele by to nie zmieniło tak naprawdę, chociaż śmiesznie zabrzmiało że starszy cygan znał "trochę" angielski...

A jeśli chodzi o strach, to jeśliby zakwalifikować to jaki thriller to nawet byłby to dobry film, a tak jako horror film jest przeciętny, po prostu człowiek się nie ma nawet kiedy wystraszyć bo wszystko jest strasznie przewidywalne, lub też te straszne sceny są wciśnięte jakby na siłę.

ocenił(a) film na 3
momo1100

A jakby go zakwalifikować jako bajkę to byłby najstraszniejszym filmem na świecie. Po to są gatunki aby je przypisywać filmom o danej fabule. Choć w ostatnich 20 latach powstało sporo dreszczowców, które nie wiem czemu mają gatunek horror np.:Krzyk"

Nariel_ArYarrel

Dlatego nie rozumiem tego że zrobiono z tego horror, skoro straszniejsze już było "To"...
Mnie film zawiódł bo potencjał był i to spory.

ocenił(a) film na 3
momo1100

Dla mnie ten film nie ma potencjału. Potencjał ma film, którego składowe w większości są dobre a jedynie kilka należałoby poprawić. Tymczasem tutaj większość składowych jest do bani a takie ciekawe składowe jako 'egzorcyzmy', 'opętanie' są zbyt ogólnikowe.