PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=112456}
7,4 4,2 tys. ocen
7,4 10 1 4191
7,5 2 krytyków
Krwawy tyran - Henryk VIII
powrót do forum filmu Krwawy tyran - Henryk VIII

Henryk VIII

ocenił(a) film na 10

Aktorsko i historycznie film jest po prostu świetny. Bardzo dobrze obsadzona rola Henryka, którego wraz z mijającymi latami bardzo dobrze charakteryzowano. Najbardziej jednak mnie uderzyło to, że kogokolwiek Henryk nie skazał na ścięcie wszyscy przed śmiercią mówili do zgromadzonych ludzi: "Wasz Król to najlepszy i litościwy władca"... ciekawe czy tak było na serio... bo przecież skoro nic już nie mógł im więcej zrobić to mogli powiedzieć co o nim myślą...
A scena z szesnastoletnim katem... poprostu straszna...

Mademoiselle

Mnie sie wydaje że kult króla był wtedy tak potężny, że nawet idący na smierć musilei go chwalić, może nie z przymusu, ale tak nakazywała tradycja, chociaż mogę sie mylic, nie wiem dokładnie. A świetnie ucharakteryzowany był nie tylko Henryk (zwłaszcza w scenie w której nosi taki szeroki kapelusz, wygladał identycznie jak na swoim najbardziej znanym portrecie) ale gdy przy końcu filmu zobaczyłem młodą Elżbietę I to mnie zatkało - po prostu rewelacja, podobna jak dwie krople wody! Pewnie inne postacie też były specjalnie dobierane.

Mademoiselle

MOWILI TAK GDYZ NP.
ANNA BOLEYN MIAŁA CÓRKE ELZBIETE PRZYSZLA KRÓLOWA ( MYLICIE ZE NIE ZOSTALA BY SCIETA GDYBY MATKA ODEGRAŁA SHOW ?)

POZOSTALI TEZ ZOSTAWIALI POTOMKOW I WIELKIE FORTUNY KTÓRE JAK MYSLICIE KTO BY ZAGARNĄŁ GDYBY CHCIELI SIE ODWINAC KRÓLOWI?
!!!!
KATARZYNA ARGONSKA TO SAMO RZEKLA SIE TONU INACZEJ MARIE TUDOR PRZYSZLA KILKUMIESIECZNA KROLOWA SPOTKALOBY ZLE ZDARZENIE

Mademoiselle

Ależ mógł król zrobić i to dużo bliskim ofiary. Król ustanowił takie prawo, że jeśli przed śmiercią ofiara nie będzie chwalić króla i kajać się to rodzinie skonfiskowaliby majątek i zastosiwali różne inne represje...skazaniec musiał też opłacić kata, który nierzadko kosztował kupę kasy...