Według mnie słabsza część od jedynki, ale tylko minimalnie. To wciąż bardzo dobry slasher, jednak nie podobał mi się jeden fakt. Film stracił dużo na klimacie, który jeszcze w pierwszej części był momentami mroczny a już w dwójce jest zdecydowanie "luźniej", tym bardziej, że więcej jest też chyba elementów komedii niż poprzednio. Poza tym wszystkie elementy stoją według mnie na podobnym poziomie jak w jedynce. Gra aktorska na niezłym poziomie, dobre sceny zabijania a także odpowiednia muzyka. Wes Craven ponownie wchodzi z oglądającym w "grę" i niemal do samego końca nie pozwala nam wybrać kto jest mordercą. Po raz kolejny wykazuje się świetną znajomością gatunku i schematu typowego slasher'a. Z tym Dewey'em jednak trochę przesadzili (nie zdradzam szczegółów). Myślę, że jeśli pierwsza część podobała Ci się, to nie będziesz zawiedziony. Moja ocena: 8/10.
jak dla mnie tez dalam 7, bo byl dobry ale nie lepszy niz jedynka. pierwsza czesc byla niespodziewana, do konca nie wiedzialam kto byl morderca, w zasadzie t 2 tez, ale to wynika z tego ze nie jestem za dobra w myśleniu <idiota>... ale coż. mysle ze 3 bedzie lepsza bo dopiero zaczelam ogladac, i w 2011 pojde na 4 bo ogladalam trailer i wow zajebiste...