PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30817}

Ksiądz

Priest
1994
7,1 3,6 tys. ocen
7,1 10 1 3554
8,0 4 krytyków
Ksiądz
powrót do forum filmu Ksiądz

nie jest robiony z punktu widzenia czerwonych czy ateistów katolikożerców, choć tak to było odebrane w Polsce, ale o to chodziło by odwrócić uwagę. Protestanci nienawidzą katolików, dlatego w tym filmie przedstawiono nas "katoli" jako agresywnych, prostackich i zboczonych chamów. Nie pierwsza to taka próba i ostatnia. Ale damy radę...

ocenił(a) film na 9
annowak11

"przedstawiono nas "katoli""

Nas? Nie generalizuj. A tak przy okazji, chyba oglądaliśmy dwa różne filmy. Piszesz o nienawiści ze strony protestantów względem katolików, ja zauważam jedynie uprzedzenie w Twoim komentarzu... Film jest ukazaniem wewnętrznych sprzeczności, absurdalności doktryny Kościoła Katolickiego. Jest robiony z punktu widzenia osoby o liberalnym podejściu do religii, zwracającej główną uwagę na aspekt ludzki a nie na liturgie i przestarzałe irracjonalne zasady i dogmaty...

ocenił(a) film na 1
David_Ames

Widać, że nic nie zrozumiałeś ani z mojego komentarza, ani z tego filmu. Skoro nie jesteś katolikiem (piszesz o przestarzałym dogmatach i zasadach), to znaczy, że nie pisałem o Tobie (chyba rozumiesz co to znaczy).

Protestanci nienawidzą katolików i to nie jest nic nowego, a Twój komentarz, jest jakby tego dowodem. Zresztą, nie tylko protestanci nienawidzą katolików. Katolicy wiele lat temu Wielkiej Brytanii mordowani, a przykład Irlandii Północnej pokazuje, że to skończyło się nie tak dawno.

Nie wiem tylko dlaczego Twoja reakcja jest taka nerwowa. Pewnie nie zgadza się z góry ustalonym światopoglądem. Wszyscy wkoło mówią, że za wszystko winny jest katolicyzm, a Ty w to wierzysz jak dziecko.

No to gdzie są te wewnętrzne absurdy i sprzeczności w Kościele Katolickim, które są ukazane w tym filmie?

Nie myl też znaczeń: liberalizm i libertynizm.

Film pokazał zdegenerowanych ludzi, w nierzeczywistych sytuacjach.
Film może się podobać, ale nie jest prawdziwy.

Już widzę, że taki film powstałby o Kościele Anglikańskim albo o muzułmanach... Dobry żart.

ocenił(a) film na 9
annowak11

Twój komentarz to jedna wielka generalizacja, wrzucanie wszystkich i wszystkiego do jednego worka, który akurat jest zgodny z Twoim światopoglądem. A to tylko Twoje subiektywne zdanie, a głosisz je jak prawdę objawioną. Protestanci nienawidzą katolików? Tzn. WSZYSCY protestanci? Bo mi się wydaje, że nie. Każdy odłam religijny ma swoich fundamentalistów, ale w przypadku protestantyzmu i katolicyzmy są oni w mniejszości. Rozumiem, że katolicy to święte owieczki i nic na sumieniu nie mają? Bo piszesz tylko o rzekomej wielkiej krzywdzie jaką ponoszą katolicy z ręki protestantów. Jeśli spojrzeć na dzieje Europy i świata, to katolicyzm wyrządził najwięcej zła.

"Film pokazał zdegenerowanych ludzi, w nierzeczywistych sytuacjach.
Film może się podobać, ale nie jest prawdziwy."

Aha, czyli żaden ksiądz nie ma problemów z utrzymaniem wstrzemięźliwości seksualnej i celibatu? Żadnego księdza nie męczą wyrzuty, że dowiedział się podczas spowiedzi o dziejącej się komuś strasznej krzywdzie, ale przez irracjonalną zasadę bezwzględnej tajemnicy spowiedzi nie mógł pomóc? Żaden ksiądz nie miewa wątpliwości co do zasadności niektórych przestarzałych zasad obowiązujących w kościele? Coś mi się zdaje, że właściwą odpowiedzią na to pytanie jest : wielu...