PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=254275}

Ksiądz

Priest
2011
5,9 69 tys. ocen
5,9 10 1 69275
4,2 18 krytyków
Ksiądz
powrót do forum filmu Ksiądz

...

użytkownik usunięty

Dobrze, że nie sugerowałam się negatywnymi komentarzami, obejrzałam i stwierdzam,że jest po prostu dobry. Wystawiłam 7 żeby podnieść mu ocenę, a zresztą lubię czasem obejrzeć coś innego, a sf pobudza wyobraznię ( może nie u wszystkich, bo zawsze znajdą się maruderzy)

Zachęcam również do przeczytania komiksu, nieco inna para kaloszy, ale jak wiadomo dla ludzi z wyobraźnią i dla tych którzy dopuszczają do myśli to, że nie wszystko musi być zgodne z realizmem:P bo przecież każdy czasem lubi się oderwać od codzienności...

ocenił(a) film na 7

Mi również film się podobał, pomimo paru drobnych baboli :) Akcja była wartka i efekt bardzo dobre. Muzyka również niczego sobie. A fabuła nie gryzła mnie aż tak bardzo. Spodobało mi się wymixowanie wielu różnych motywów: wampiry (oryginalne, nie takie jak w "Wywiad z wampirem", czy "Blade"), postapokaliptyczne klimaty (typu "Księga ocalenia", czy gra Fallout), żołnierze kościoła (coś, a'la średniowieczne krucjaty), wygląd uli (rodem z "Obcy: ósmy pasażer Nostromo"), wygląd oraz ustrój kościelnego miasta + propaganda ("Equilibrium" lub Orwellowski "Rok 1984" lub "Folwark zwierzęcy")... pewnie można się doszukać jeszcze paru innych motywów :)

użytkownik usunięty
drzefkovitsh

Podobieństwa może i są, ale bez kopiowania:P

Ktoś tu lubi G.Orwella:D Wersję "folwarku..." polecisz bardziej amimowaną, czy film? Bo w książce podobało mi się satyryczne spojrzenie na socjalizm i ustrój panujący w Rosji. Jak wiadomo władza nie dla każdego, "świna świni nierówna" :P

ocenił(a) film na 7

Osobiście oglądałem tylko film, ale słyszałem, że wersja animowana również jest niczego sobie. Jeśli chodzi o Orwella, to akurat bardziej podobał mi się "Rok 1984" (książka). Szkoda, że jest tylko jedna i dość stara ekranizacja tej książki. Choć pewnie gdyby została nakręcona teraz, to wszyscy stwierdziliby, że to kopia "Equilibrium" :)

moim zdaniem film nie najgorszy. oczywiscie nie jest to ambitne kino ale bardziej mi się spodobał, niż przereklamowane Transformersy 3. dobry klimat i stroje. walki czasem przeslodzone ale i tak duzo lepsze niż np. w sucker punch

ocenił(a) film na 5
tomastomas

Mi również film się podobał Może nie należał do najlepszych ale dobrze sie go oglądało i akcja była ciekawa Muzyka też dobrze dobrana Jednym słowem można obejrzeć
Koniec zapowiada drugą część może się pojawi i będzie lepsza