PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=254275}

Ksiądz

Priest
2011
5,9 69 tys. ocen
5,9 10 1 69275
4,2 18 krytyków
Ksiądz
powrót do forum filmu Ksiądz

Od czasów "Zmierzchu" nie widziałem porządnego wampira! Wampir to powinien być żądny krwi sku*wysyn, którego nie obchodzi nic prócz tego ile ma krwi do wyssania obok, powinien bać się krzyży, czosnku, słońca, ma być odrażający i straszny... Taki jest prawdziwy wampir! Tu dopiero takie dostałem!!!

kejejarouel

"30 dni nocy" według mnie chyba najlepszy film o wampirach ostatnich lat, i napewno się nie zawiedziesz...

kejejarouel

W sumie coś w tym jest. Wampiry robione są ostatnio od jednej sztancy. Takie uczłowieczenie wampirów było fajne w "Wywiadzie", ale nigdy nie były bardziej gejowate niż w "Zmierzchu". I teraz wszystkie wampiry muszą być blade, biedne i metroseksualne. Miło mieć jakąś odmianę.

wish69

racja, wampir ma być wampir, zle bydle i tyle, W "30 dniach nocy" takie właśnie są: http://www.youtube.com/watch?v=pUr0IwxCJMk

glupinick1

Znaczy nie do końca. Według różnych mitologii i wierzeń, wampiry można podzielić na kilka klas. Od takich typowych potworów, do ogolonych gości z klasą. Tylko, że tych drugich jest przesyt. A "30 dni nocy" mnie znudziło xD Komiks był mroczny, brudny, klimatyczny. Tutaj.... nom... jakąś tak nie...

ocenił(a) film na 7
wish69

Mnie tam pasował bardziej ten "człowiek, który dostał krew królowej" na prawdziwego wampira. Potężny, zły, ale też myślał i mówił. Bo tamte stwory to były jakieś takie prymitywne. A skoro według filmu "od zawsze były dwie rasy - wampiry i ludzie", to skoro ludzi dotknęła ewolucja, jakiś rozwój, to wampiry też powinna.

wish69

wierzenia o wampirach były bardzo popularne na terenach wschodniej europy, Ukraina, Rumunia, Mołdawia, Serbia, w tym i w Polsce za czasów gdy Rzeczpospolita sięgała aż po morze czarne i graniczyła z Rumunią, także nie Amerykanie i nie Anglik który napisała Dracule, wymyślili wampiry, z wierzeń ludów wschodnich, wampir to był człowiek który umarł i ożył, żywy trup, odżywiający się krwią, zła istota, mi się tam „30 dni nocy” podobał, fajna atmosfera, dobrze dobrana muzyka, ogólnie fajny film, Wywiad z Wampirem też jest super ale to chyba jedyny film o uczłowieczonych wampirach który przypadł mi do gustu, ja jednak zdecydowanie jestem za klasyką

glupinick1

Jest jak mówisz, czytałem kiedyś o wampirach, czy wąpierzach jak to kiedyś mówili, o wiele bliżej im do tych z 30 dni mroku niż do tych ze Zmierzchu ;)

Przeglądałem jakiś temat, ktoś najwyraźniej był oburzony naszą dyskusją. W tym oburzeniu pomylił tematy, ale mniejsza. Pozwolę sobie zacytować: "Zastanawiam sie tylko skoro jestescie takimi wielkimi znawcami "wampirów" to dlaczego nikt nie wspomnial o filmie "Dracula" z Oldmanem... który najpelniej oddaje nature tych nocnych stworzeń. W sumie trudno sie dziwinic, dzisiejszy rynek przepelniony jest "wampiryzmem" i ludzie o takich filmach nie pamiętają."

Dracula był dobrym filmem, ale nijak miał się do prawdziwych wyobrażeń o wąpierzach.

Śmieszne jest to, że robi się filmy o wampirach na podstawie innych filmów o wampirach, powstałych na jeszcze innych filmach o wampirach. Ten sam kotlet jest odgrzewany, przeżuty i znów odgrzewany. Różne interpretacje wampiryzmy są fajne, ale ktoś mógłby się wysylić i zajrzeć do pierwszych podań i źródeł.

A sam film - 30 dni mroku - komiks był brudny - http://images.comicbookresources.com/news/30days.jpg miał specyficzną atmosferę http://www.popcritics.com/wp-content/uploads/2008/04/templesmith_30daysofnight.j pg brakowało mi choćby małego filtra. Nie odczułem tego samego mroku. Po Sin City wiemy, że takie sztuczki można zrobić, filtry, blury itp. Brakowało mi tej komiksowości. I tylko o stronę wizualną mi tutaj chodzi.