PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133975}

Kung Fu Szał

Kung fu
2004
7,1 21 tys. ocen
7,1 10 1 21085
6,8 9 krytyków
Kung Fu Szał
powrót do forum filmu Kung Fu Szał

Film ten chciałem koniecznie obejrzeć ze wzgledu na Stephena Chowa i jego wcześniejsze dokonanie Świetne Shaolin Soccer. W Shaolin Soccer widac inspiracje m.in. Matrixem, natomiast w Kung Fu Hustle myślę, że zdecydowanie Matrix Reaktywacja(sceny walk z masą przeciwników i motyw wybrańca). Zauważylem pewne podobieństwa z Gangami Nowego Jorku, a nawet Asterixem i Obelixem (wątek z ochroną wioski przed Rzymianami tu Gangiem Siekiery). Jednak troche się zawiodłem, ponieważ film ten nie jest tak śmieszny jak Shaolin Soccer bardziej skupia sie na efektach. Mimo to polecam ale film nie spodoba się każdemu.

ocenił(a) film na 10
Duzy_Dawidek

myślę, że Stephena bardziej jednak inspiruje jednak kinematografia azjatycka; w końcu KF Hustle to swego rodzaju hołd, który złożył swoim ulubionym filmom kung fu; polecam tutaj:
http://us.yesasia.com/en/mc/-/Y38642mmf5/featureArticle.aspx/articleId-21/sectio n-videos/code-c/version-all/ [us.yesasia.com/en/mc/-/ ...]
ciekawy artykuł na ten temat

allia

może masz i racje z tego co wiem Stephen Chow jest wielki fanem Bruce'a Lee ale mimo wszystko uwazam ze inspirujac sie kinematografią azjatycka Chow przy okazju czerpie garsciami z filmów zachodnich.

ocenił(a) film na 10
Duzy_Dawidek

W scenie gdzie Sing przeistacza sie w pozytwyna postac (scena z motylem) slyszymy muzyke z jednego z chinskich klasykow jakim jest 'Dragon Inn'. Z pewnoscia takich powiazan jest wiecej.