PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119431}
3,6 9  ocen
3,6 10 1 9
Las Amantes del diablo
powrót do forum filmu Las Amantes del diablo

Hilda (powabna Krista Nell) poszukując zaginionej siostry Marii przybywa do nadmorskiej miejscowości. Tam poznaje bogatego naukowca oraz jego zazdrosną asystentkę (Teresa Gimpera). Początkowo Hilda zakochuje się w tajemniczym i niepokojącym mężczyźnie, jednakże po trafieniu do jego zamku kobieta wpada w szpony satanicznego kultu...

Przyzwoity hiszpański gothic horror, nieco przegadany i ze znikomą dawką gore i nagości, acz niewątpliwie psychodeliczny i przyjemny w odbiorze. Uwielbiam Eurohorrory z lat 70-tych, acz mam nieodparte wrażenie, że hiszpański horror z tej dekady wciąż pozostaje nieco w cieniu włoskiego horroru. Tym bardziej warto i trzeba po te filmy sięgać, tudzież je sobie przypominać. W "The Feast of Satan" występują dwie piękności lat 70-tych, czyli Teresa Gimpera i Krista Nell, choć moją ulubioną aktorką hiszpańskiego horroru lat 60 i 70-tych jest znana choćby z "La Residencia" (1969) Cristina Galbo. Scena ataku psa na pensjonariusza sanatorium nieco skojarzyła mi się z "Suspirią" (1977) Dario Argento. Sataniczny rytuał na zamku też wypadł całkiem spoko, choć przydałoby się więcej suspensu.

Pierwszy seans: 8 grudnia 2004 roku, wczoraj kolejny. Czas trwania: 88 minut.