Hilda (powabna Krista Nell) poszukując zaginionej siostry Marii przybywa do nadmorskiej miejscowości. Tam poznaje bogatego naukowca oraz jego zazdrosną asystentkę (Teresa Gimpera). Początkowo Hilda zakochuje się w tajemniczym i niepokojącym mężczyźnie, jednakże po trafieniu do jego zamku kobieta wpada w szpony satanicznego kultu...
Przyzwoity hiszpański gothic horror, nieco przegadany i ze znikomą dawką gore i nagości, acz niewątpliwie psychodeliczny i przyjemny w odbiorze. Uwielbiam Eurohorrory z lat 70-tych, acz mam nieodparte wrażenie, że hiszpański horror z tej dekady wciąż pozostaje nieco w cieniu włoskiego horroru. Tym bardziej warto i trzeba po te filmy sięgać, tudzież je sobie przypominać. W "The Feast of Satan" występują dwie piękności lat 70-tych, czyli Teresa Gimpera i Krista Nell, choć moją ulubioną aktorką hiszpańskiego horroru lat 60 i 70-tych jest znana choćby z "La Residencia" (1969) Cristina Galbo. Scena ataku psa na pensjonariusza sanatorium nieco skojarzyła mi się z "Suspirią" (1977) Dario Argento. Sataniczny rytuał na zamku też wypadł całkiem spoko, choć przydałoby się więcej suspensu.
Pierwszy seans: 8 grudnia 2004 roku, wczoraj kolejny. Czas trwania: 88 minut.