PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=772}

Las Vegas Parano

Fear and Loathing in Las Vegas
1998
7,5 171 tys. ocen
7,5 10 1 171104
7,0 41 krytyków
Las Vegas Parano
powrót do forum filmu Las Vegas Parano

W ostatnim czasie miałem wiele okazji, by na prawdę polubic ten film. Trochę się popiło i popaliło ;) A teraz mam ochotę powiedziec kilka słów na temat filmu. Jest to jeden z niewielu filmów (obok Easy Ridera, choc w Riderze tresc jest bardziej zaakcentowana. Recz jasna na plus na E.R.) gdzie przerost formy nad treścią jest wielce korzystny. Film przedstawia pewną historie, historię, która ma nawet solidną tresc i pewien przekaz. Jest pewien problem z tym, że przekaz w dużym stopniu mogą zrozumiec tylko amerykanie, a przecież amerykanie to też ludzie, więc spróbujmy się wczuc w film. Film przecież przedstawia w pewnym sensie kult wolności, kult wyobcowania od pieniądza, a zarazem przedstawia hiperbole tantedy przez którą przemawiają kult posiadania, materializm, pogoń za pieniądzem i brak szacunku dla idei, które są na prawdę pocieszne i piękne. Jednak trzeba przyznac, że chociaż przekaz nie jest wielce zarysowany, to forma - wizje narkotyczne i pełny odlot przy pomocy pewnych środków, przez więszkosc filmu jest bardzo korzystna. Wybaczcie, sam nie wiem co gadam, mam przyjemny odlot :D

ocenił(a) film na 10
Vincent02

ja kolego kiedys obejrzałem tę jakże zacną pozycje w odpowiednim stanie i trafił do mnie trzy razy mocniej niz normalnie, miałes moze podobne odczucia??:))))

ocenił(a) film na 9
adidnb

Dokładnie, w odpowiednim stanie film się świetnie wkręca. Jeden z lepszych filmów na dobrą fazę. A przy okazji również przekaz jest bardziej dobitny i zrozumiały.

Vincent02

''Jest pewien problem z tym, że przekaz w dużym stopniu mogą zrozumiec tylko amerykanie,[...]" osobiście nie widzę tutaj żadnego problemu. bo widzicie... to zupełnie tak jak z polskimi filmami krytykującymi komunę których niby obcokrajowiec nie pojmie. to nie jest tak. jeśli chcesz zrozumieć film to go zrozumiesz, wystarczy dosłownie szczypta (malutka) wiedzy na temat ustroju w danym państwie czy innej rzeczy która pozwoli zrozumieć film. mniej ograniczeń ludzie