Nie uważam, aby ten dokument był idealny - twórca przesadził z montażem, cała historia układa się zbyt perfekcyjnie, zbyt gładziutko - to nie jest szkoła dokumentu, którą sobie cenię, ale rozumiem czemu tak to wygląda - twórca miał za zadanie przekonać cały świat, że największa ikona popkultury dopuszczała się najbardziej niewybaczalnych rzeczy.
Dodatkiem do dokumentu jest jeszcze godzinna rozmowa Wade'a i Jamesa z Oprah Winfrey i też polecam to obejrzeć (dostępne na YT).
Abstrahując od samej wstrząsającej historii pedofilskiej Michaela Jacksona, ten dokument w sposób wyczerpujący opisuje jak działa pedofil i jaki jest proces uwodzenia zarówno dziecka, jak i rodziców dziecka, aby mu zaufali.
Często mówi się o pedofilii w dzisiejszych czasach, a tak naprawdę nie mamy pojęcia, jak takie osoby działają. Przynajmniej ja nie miałam pojęcia. Ten dokument otworzył mi oczy.
I jak zwykle - wychodzi na to, że pedofil, to nie ten creepy gość co się kręci w okolicach placów zabaw, a prędzej supersympatyczny kolega z pracy, który kocha dzieci i który zaprasza całą rodzinę na wspólne wakacje lub uwielbiany przez rodziców i dzieci sąsiad, który w umiejętny sposób potrafi rozkochać w sobie dziecko, żeby ono nawet nie wiedziało, że dzieje mu się krzywda.
Bardzo wiarygodnie został też pokazany sposób myślenia dzieci wykorzystywanych seksualnie - często są zakochane w swoich oprawcach, są to ich autorytety, a przecież autorytet nie robi złych rzeczy. Potem wkrada się dojmujące poczucie winy - bo przecież to co się zadziało - sprawiało przyjemność. A jak pogodzić w sobie poczucie krzywdy i pamięć o przyjemności? Dzieci przez lata są wierne swoim oprawcom, czują, że wiąże ich wyjątkowa więź i dopiero po latach, dekadach wręcz, wyłazi na wierzch cała trauma.
Ten dokument pomógł mi zrozumieć, jak działa uwodzenie dziecka i sposób myślenia skrzywdzonego dziecka i to jest ogromną wartością tego filmu i chociażby dlatego gorąco polecam każdemu zobaczyć ten czterogodzinny materiał.
A co do Michaela Jacksona - prawdopodobnie to tylko kwestia czasu, aż zaczną wykruszać się kolejne ofiary i zaczną mówić o swoich doświadczeniach - póki co o swoich przeżyciach opowiedziało 5 chłopców.