PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426598}

Liga Sprawiedliwości

Justice League
2017
6,0 102 tys. ocen
6,0 10 1 102108
4,4 63 krytyków
Liga Sprawiedliwości
powrót do forum filmu Liga Sprawiedliwości

Ostatnio dowiedziałem się że reżyserem Justice League został Zack Snyder, i tak sobie pomyślałem. Czyż trylogia Snydera nie będzie bliźniaczo podobno do trylogii Mrocznego Rycerza Nolana? Przyjrzyjmy się tym trylogiom bliżej (oczywiście w przypadku Batman vs. Superman jak i Justice League będą to tylko moje przypuszczenia wynikające z tego co do tej pory wiemy o tych filmach):

część 1: Batman Begins vs Man of Steel

Filmy te na pierwszy rzut oka są bliźniaczo podobne. Dostajemy w nich rozterki głównego (super)bohatera o tym jakie jest jego miejsce w tym świecie. I wiem że większość pierwszych części filmów o superbohaterach jest podobna, bo po prostu dostajemy w nich origin postaci. Skąd posiada swoje moce, strój itp. Ale te filmy są szczególnie do siebie podobne. Film prowadzony jest z perspektywy dorosłego już bohatera ukazując wspomnienia z dzieciństwa za pomocą przebłysków. A w ostatecznej bitwie bohater mimo tego że w komiksach raczej nie zabija, tak w filmie nie ma problemu z uśmierceniem swojego wroga ( zarówno Zod jak i Ra's al Ghul giną na końcu filmu).

część 2: The Dark Knight vs Batman vs. Superman

W Mrocznym Rycerzu Batman ma za zadanie stawić czoła swojemu najbardziej znanemu przeciwnikowi: Jokerowi. Złoczyńca ten mówi nam że chce zawładnąć Gotham i dać temu miastu lepszy rodzaj przestępcy. W BvsS [tak krócej :)] natomiast ma pojawić się Lex Luthor, czyli... najbardziej znany przeciwnik Supermana. Dodatkowo prawdopodobnie Lex grany przez Jesse Eisenberg'a (czyli dość młodego aktora) będzie również chciał zawładnąć miastem i dać temu miastu nowy rodzaj przestępcy. Obaj przestępcy zresztą nie mają szans w pojedynku fizycznym ze swoim przeciwnikiem. Żeby tego było mało to zarówno Nolan jak i Snyder dają głównemu bohaterowi pomocnika z dwoma "twarzami". W TDK jest to Harvey Dent (Two-Face) a w BvsS Bruce Wayne (Batman). Domyślać się również można że na koniec BvsS tak samo jak w TDK staną oni do nierównej walki (tytuł Batman vs. Superman musi chyba o czymś świadczyć)

część 3: The Dark Knight Rises vs Justice League

W tej części Batman dostaje za przeciwnika Bane czyli postać która w komiksie prawie go zabija. W Justice League natomiast spekuluje się o pojawieniu Doomsday'a czyli postaci która (no właśnie) w komiksie prawie zabija Supermana. Dodatkowo obaj bohaterowie w tej części otrzymują dużo większe wsparcie. Batman dostał Robina i Catwoman a Superman ma dostać Batmana, Wonder Woman oraz Cyborga.

Zgadzacie się z moim tokiem myślenia? Wam też coś podobnego przyszło do głowy? Zapraszam do dyskusji :)

ocenił(a) film na 5
oscilek

To, że Snyder mocno inspiruje się dokonaniami Nolana z trylogi Dark Knight to nic odkrywczego, nawet Chris Nolan był producentem tego filmu, także obaj nadali Man of Steel taki styl.
Nie wiem, czy będzie tak, jak piszesz, ale strzelam, że w pewnym stopniu tak, choć znowu nie przesadzajmy, bo Batman Vs Superman jeszcze nie wyszedł, a o fabułe niewiele wiadomo. Snyder też chce mieć swoją wielką trylogię, ale na chwilę obecną nie idzie mu to tak dobrze, jak Nolanowi, który wprowadził jakiś powiew świeżości w filmach komiksowych, a Snyder to nieudolnie kopiuje, inspiruje się tym że będę poprawny politycznie.