PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603082}

Likwidator

The Last Stand
2013
6,2 26 tys. ocen
6,2 10 1 26262
5,9 13 krytyków
Likwidator
powrót do forum filmu Likwidator

Jak już dajecie polski tytuł, choćby nie wiem jak głupi i beznadziejny, to chociaż upewnijcie się, że PASUJE DO FABUŁY!

ocenił(a) film na 9

Podpisuje się pod tą opinią na uczta się ludzie tłumaczyć tytuły albo chociaż dopasujcie je do fabuły ostatni bastion lub ostatni przyczółek może nawet ostatni postój nawet można by było dać ostatnia rozwałka a nie likwidator czemu bo rymuje się z terminator poszaleli.

ocenił(a) film na 8

Tragedia, ale zawsze był w Polsce problem z tłumaczeniem, choćby takie perełki jak:
- Die Hard (chociaż tytuł "Szklana pułapka" to już ikona filmu nie zmienia to jednak faktu że nie ma nic wspólnego z oryginałem i pasuje tylko do pierwszej części)
- The Whole Nine Yards, The Whole Ten Yards (bez komentarza)
- Raw Deal ("Miejski rekin" lub "Jak to się robi w Chicago" ten drugi jeszcze ujdzie)
- First Blood ("Rambo" sam nie wiem co o tym myśleć, w końcu to ikona jak w przypadku "Die Hard" ale czwarta część miała właśnie taki tytuł w oryginale, więc polscy tłumacze wyprzedają swoją epokę o jakieś 26 lat)
- Expendables ( tu nie było aż tak źle, ale mogli wymyślić coś mocniejszego, bo "Niezniszczalni" trzeba przyznać brzmi trochę dziecinnie)