niestety reżyser nie udzwignął filmu - słaba obsada, marna charakterystyka postaci, przeciętne tło - 4/10.
przeciętne tło? to jak reżyser miał ukazać Twoim skromnym zdaniem Polską wieś? niestety Polska to nie Ameryka tak wygląda przeciętna wieś w Polsce ... reżyser chciał pokazać prawdę , a nie ściemę jaką okalecza się widza w Poskim produkcjach gdzie wszyscy są piękni , młodzi i bogaci ...
Temat jest niewątpliwie największym atutem tego obrazu, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę inne polskie produkcje ostatnich lat...
Jeżeli chodzi o tło, to myślę, że wieś ukazana w filmie wypada dość autentycznie, aczkolwiek we wsi w której ja mieszkam panują trochę inne standardy, zastanawiam się, czy takie miejsca, jak to z filmu istnieją jeszcze w dzisiejszych czasach .
Gry aktorskiej rzeczywiście nie mogę pochwalić, nie potrafię rozszyfrować też dlaczego wszystkie postacie są papierowe, zupełnie bez wyrazu, no i brakuje mi indywidualności.
Mi właśnie przypadła do gustu ta gra aktorska. Zupełnie w innym stylu niż w "wielkich hamerykańskich dziełach". Taka naturalna, jakby aktorzy ze wsi nigdy nie wyjeżdżali. Rola Jagody i Renaty jak dla mnie najlepsze. I nie zgodzę się, że brak indywidualizmu a papierowość postaci to jakiś żart chyba. Tak właśnie wygląda prawdziwe napięcie, wszyscy je duszą w sobie a nie latają z powywieszanymi jęzorami i mlaszczą. Z filmu aż bije tym nierozładowanym napięciem pod przykrywką pewnego spokoju. Jednak jak widzę nie każdy potrafi to dostrzec więc i film nie jest dla każdego...A temat jak temat, bezprecedensowy nie jest, ale nie mam o to pretensji, gdyż niektóre tematy są zawsze świeże.