PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=577958}

Lincz

2010
7,2 53 tys. ocen
7,2 10 1 53193
6,2 20 krytyków
Lincz
powrót do forum filmu Lincz

bardzo dobry scenariusz który napisało same życie (film na wydarzeniach autentycznych)
niestety gra aktorska dość przeciętna, przeciętne dialogi (tylko tyle było do powiedzenia?), oraz brak realizmu (w areszcie sami "źli" tak?) przy takiej prostej początkowej scenie w lesie gdzie robotnicy przy pracy!!! ubrani w jakieś waciochy w lato!!!
mam wrażenie, że film zrobiony czym prędzej bo ktoś inny mógłby podchwycić temat.
z podobnych "Dom Zły" 2 klasy lepszy...

ocenił(a) film na 8
k_rach

Film zrobiony na szybko ? Przypomnę ci że powstał 5 lat po tych wydarzeniach wiec gdyby ktoś chciał go nakręcic wcześniej to by to zrobił.
Jak dla mnie gra aktorska na poziomie. Nie wiem czemu się czepiasz strojów drwali pokazanych w lesie. Jak twoim zdaniem mieli zostac przedstawienie zwykli, szarzy ludzie, którzy ledwo wiążą koniec z końcem. W garniturach i pantofelkach ?

ocenił(a) film na 6
marshall94

Historia wydarzyła się w 2005 roku a sprawa toczyła się w sądzie kilka lat. Powiedzmy, że zakończyła się w 2009 roku a film wyszedł w 2010. Przyjmijmy, że powstawał rok więc sam widzisz, że był zrobiony "na gorąco"...
Bardzo dobrze zauważyłeś, że to byli "zwykli, szarzy ludzie, którzy ledwo wiążą koniec z końcem" więc reżyser chciał to za wszelką cenę pokazać widzom i w lato podczas pracy ubrał ich w te grube, brudne kurty. Czepiam się tej sceny bo sam tak kiedyś pracowałem i wtedy człowiek rozbiera się do koszulki lub nawet zdejmuje koszulkę bo można się ugotować...

k_rach

Motyw kryminalny będący głównym wątkiem tego filmu był już wielokrotnie wykorzystywany. Między z innymi w TVN-owskich "Kryminalnych" oraz w "Pitbull'u". W każdym bądź razie filmu nie widziałem, nie mam zamiaru poznawać tej historii od początku.... Znając jej zakończenie :)

użytkownik usunięty
k_rach

Jak na szybko? Zamiast powierzchownie oceniać mógłbyś się wysilić i poczytać o powstawaniu filmu!

Fragment wywiadu z reżyserem:

"Na pewno ważne było wierne odtworzenie okoliczności, poprzedzających lincz we Włodowie, po to aby potraktować temat w sposób uczciwy. Dlatego rozmawiałem z uczestnikami zdarzeń, a także wertowałem akta sprawy."

"Najtrudniejsze było idealne odtworzenie bohaterów, należących do świata wsi. Aktorzy zazwyczaj mieszkają w wielkich miastach i najczęściej grywają w serialach bohaterów z wielkich miast. Trzeba było ich szczególnie przygotować do zmiany"

Całość TUTAJ-> http://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=51798&sekcja=3

Polecam

użytkownik usunięty
k_rach

zgodze sie co do sceny w areszcie, sie chyba za duzo amerykanskich filmow tworcy naogladali