PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=577958}

Lincz

2010
7,2 53 tys. ocen
7,2 10 1 53193
6,2 20 krytyków
Lincz
powrót do forum filmu Lincz

czy może mi ktoś wyjaśnić o co chodziło z tym składaniem zeznań przez panią (chyba Renatę) Grad? Ona oskarżyła o coś ojca? I jaki to miało wpływ na wydarzenia?

ocenił(a) film na 7
niniel_mia

Wydaje mi się, że ona zeznała to, co powiedział wtedy jej ojciec, gdy przyszedł wieczorem pod dom. Coś w stylu "możecie iść do domu, on już nie przyjdzie". Prawdopodobnie wtedy to on został oskarżony o morderstwo. Choć cała ta sprawa nie została do końca wyjaśniona. I nie rozumiem czemu ją potem sądzili za składanie fałszywych zeznań. Było tam powiedziane coś, że chciała chronić męża, ale to niezbyt logiczne. Może ktoś jeszcze lepiej potrafi to wyjaśnić?

Jainapl

to ojciec zabił Zaranka; kiedy jej mąż odchodził wraz z braćmi z pola Zaranek jeszcze żył; dobił go ojciec Gradowej;

sądzona jest za "fałszywe zeznanie" bo zeznanie całkowicie rujnowało śledztwo prokuratora i oskarżenie braci o morderstwo/pobicie z zamiarem morderstwa; prokurator traci twarz, więc woli się zemścić na kobiecie zeznającej prawdę

scena pomiędzy Lihotą, Gradową i ojcem "kogo wybierasz jego czy mnie?" fajne... bardzo dwuznaczne moralnie - wybrała zeznanie prawdy i obronę męża niż obronę ojca; ciekawe jakbyście się zachowali w takiej sytuacji....

ocenił(a) film na 8
gochia

Dzięki za wytłumaczenie (nie oglądałem początku), i Twoje pytanie.... Myślę że kluczowe było właśnie przedstawienie prawdy, a nie obrona kogokolwiek...