Może ktoś mi pojedzie, gdy powiem że oglądałem ten film dokładnie do 50j minuty nie dalej... Może dlatego, że potem było jakieś uzasadnienie, albo niezwykłe zakończenie. Nie wiem. Może...
Ja wyłączyłem dokładnie w 50j minucie, w momencie jak dla mnie kluczowym dla całej historii, a mianowicie, gdy po raz pierwszy było pokazane, że mogli gnoja zabić zgodnie z prawem i... I KURKA TEGO NIE ZROBILI?!?!?!?!
Tak. Ku mojemu zdziwieniu w niepojęty sposób nikt tego nie zrobił w obronie koniecznej a to był moment idealny by się rzucić na kolesia i przerobić na kaszankę, z pozostawieniem na tyle niezdeformowanej szczęki, aby można było określić tożsamość...
No... Ale wtedy nie było by historii...
Za to story jest, ale jak dla mnie mocno naciągana, bo w podobnej sytuacji zawsze jest na takiego rada nawet możliwość morderstwa zgodnego z prawem... A na pewno bardziej zgodnego z prawem niż lincz...
Spytaj się tych chłopów - wieś znajdziesz na mapie - czemu tego nie zrobili tak jak im doradzasz na piśmie.
Nie wiem czy pamiętasz, ale kilka lat temu była bardzo głośna afera o braciach którzy dokonali linczu na staruszku. Jak mieli dodać fabułę do filmu na faktach autentycznych?
W Polsce zabójstwo w obronie własnej nie jest zgodne z prawem, za to też się idzie siedzieć panie prawniku. Więc nie gadaj głupot i najlepiej się nie wypowiadaj jeśli nie masz pojęcia. Zabójstwo zgodne z prawem? TAKIE COŚ NIE ISTNIEJE. Podobnie jak eutanazja jest to zabójstwo uprzywilejowane, ale nie zgodne z prawem.
skąd pomysł, że jestem prawnikiem? Ja nie jestem prawnikiem. Piszę tylko, że można zabić zgodnie z prawem w obronie własnej, co jest logiczne i choć nie znam prawa, to na pewno gdyby poszukać to znajduje się gdzieś zapis że w obronie życia można zabić... Nie masz się czego czepiać. Ja nie znam twojego zawodu. Skąd ty miałbyś znać mój?
chodzi o to że nie ma takiej konstrukcji prawnej w Polsce która dopuszcza zabójstwo nawet w obronie własnej - jest to czyn zabroniony i nie podlega dyskusji. Jednak są dwie instytucje w prawie karnym tj obrona konieczna i stan wyższej konieczności, które w bardzo szczególnych przypadkach sąd może uwzględnić i odstąpić od orzeczenia wyroku. To znaczy że czyn zostanie zakwalifikowany jako zabójstwo lecz sąd może odstąpić od wymierzenia kary lub ją załągodzić ale muszą zajść bardzo szczególne okoliczności. Można poświęcić życie napastnika ratując swoje ale tylko w przypadku realnego i bezpośredniego zagrożenia. Bracia nie mogli go zabyć "legalnie" ponieważ ich było kilku a dziadek sam a to już nie jest bezpośrednie zagrożenie życia i zdrowia bo mieli przewagę nad nim.