PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7958}
6,5 44 tys. ocen
6,5 10 1 43841
5,1 15 krytyków
Młode wilki
powrót do forum filmu Młode wilki

Wczoraj obejrzałem film, po wielu latach, oczywiście klimat na wielki plus.

Ciekawi mnie jakie błędy wyłapaliście, ja mam jeden:

- Cichy kradnie Mercedesa w Niemczech na ładnych czarnych alufelgach, jednak gdy Prymus dojeżdża nim do granicy, Merc ma już normalne kołpaki.

ocenił(a) film na 10
daniel183

Dokładnie też to wyłapałem i mercedes na granicy do diesel a wcześniej był napewno w benzynie.

ocenił(a) film na 10
daniel183

W Niemczech na autostradzie Cichy otrzymuje mandat za przekroczenie prędkości a jak wiadomo na niemieckich autostradach nie ma ograniczenia prędkości

milykropa

Są ogranicznia predkości ale tylko po znaku drogowym.

Po za tym w momencie kiedy Cichy kradnie Mercedesa z czarnymi Alu to wcale nie berlin a róg jagielońskiej - i jeszcze jednej ulicy w centrum Szczecina a nie Berlin

ocenił(a) film na 7
psychopata10

rog sw. wojciecha i jagiellonskiej :)

a jak ich policja zatrzymuje to to nie jest niemiecka autostrada tylko
wojskowe lotnisko na berlince jak sie na chociwel ze szczecina jedzie.

daniel183

A po za tym w momencie pościgu za Cichym niemieccy policjanci jadą VW PASSATEM,a pózniej jest to VW VENTO

bartekadaszak

Nie wiem w którym momencie widzisz tam vento jak dla mnie to cały czas jest passat.Zwróć uwage na reflektory.Niemiecka policja w tamtym czasie nie miała vento w radiowozach.Jak dla mnie to dalej jest passta a dzisaj obejrzałem ten fragment z 30 razy...

psychopata10

Tak,masz rację jest jednak VW PASSAT,nie wiem czemu zdawało mi się że to VW VENTO

ocenił(a) film na 7
daniel183

przede wszystkim, ze co chwile sa nad morzem, tak jak by to bylo za rogiem
;) a to przeciez minimum godzina jazdy.

ocenił(a) film na 8
prozwalka

dokładnie!!Prymus jedzie z Cleo nadd morze jakby to było "za rogiem". To się dzieje w Międzyzdrojach, a Oni bodajże mieszkają w Szczecinie??;)

ocenił(a) film na 8
paulinapastuszak

Jest cos jeszcze kiedy duży fiat wali czołowo w słup i od razu wybucha
Duże fiaty mają bak paliwa z tyłu a nie z przodu:)

paulinapastuszak

Mylicie się. Kiedy oboje są na imprezie jest jeszcze ciemno.
Gdy pojawiają się na morzem jest poranek.

użytkownik usunięty
prozwalka

Haha! Przecież większość Polaków myśli, że Szczecin jest nad morzem. Szczeciński urban legend: Turysta: "Przepraszam, którym tramwajem nad morze?" Szczecinianin: " 6tką do końca".

ocenił(a) film na 8

Mi to nie przeszkadza

ocenił(a) film na 8
giovanni50

Ta strzelanina jak na współczesne kino trochę kiepawa

ocenił(a) film na 5

jako pewnik przyjmuję fakt, iż ten film oglądany przez rzeszę odbiorców różnych pokoleń (od kilkunastu lat często emitowany chociażby w TVP) przyczynił się w niemałej mierze do tego, że Polacy z głębi kraju uważają, że Szczecin leży nad morzem (sic!). W Gazecie Wyborczej przeczytałem kiedyś sondaż, w którym mieszkańcy największych miast wypowiadali się na zasadzie skojarzeń o innych miastach - wynik dotyczący Szczecina odnoszący się do położenia nad morzem w przybliżeniu wyglądał tak, że ok. 40 % skojarzyło to miasto z Bałtykiem :]
pozdr.

daniel183

Czemu jedna z bohaterek mówi po angielsku podczas gdy wszyscy mówią do niej po polsku i ona wszystko rozumie ?

ocenił(a) film na 6
denat87

właśnie oglądam ten moment i o to samo chciałam spytać ;|;d a z tym fiatem co ledwo uderzył w słup i od razu wybuchł też dobra scena :D

ocenił(a) film na 10
denat87

też mnie to dziwi ;p

denat87

Oglądaj uważnie. Siedząc na balu (chyba studniówka) Cleo rozmawia z Cichym i innymi
i mówi im, że nie mówi dobrze po polsku, ale dużo rozumie.

TEST

ona moze i rozumie, ale wierzyć się nie chce, że wszyscy tak idealnie znają angielski by rozumieli ją.

użytkownik usunięty
daniel183

Witam
Dla mnie ten film jest jednym wielkim błędem. Kilka krzywych tekstów oraz dobór repertuaru Varius Manx nie zmieni tej IMO nieudanej produkcji.
Najbardziej rażące niedociągnięcia:
- gra aktorska na bardzo niskim poziomie, momentami wręcz żenująca
- fabuła chyba została dobrana losowo przez komputer, który potem sklecił poszczególne sceny w całość
- wątek miłosny a może raczej wątki zostały przedstawione w sposób żałosny (tak wiem to film sensacyjny)
- brak mocnego i wyrazistego wątku, który może przykuć widza do ekranu od początku do końca
- dialogi poza kilkoma wyjątkami może nawet śmiesznymi pozostawiają wiele do życzenia

Wikipedia:
Film sensacyjny – gatunek komercyjnego filmu fabularnego, budzący duże emocje i zainteresowanie widza. Filmy sensacyjne przedstawiają zaskakujące wydarzenia, głównie związane ze światem przestępczym, np. zbrodnia. Jego zadaniem jest dostarczenie rozrywki widzom poprzez pokazywanie sensacji tj. strzelanin, bijatyk, pościgów samochodowych i innych scen kaskaderskich o dużym ładunku napięcia i emocji. Posiada dramaturgiczną i wielowątkową fabułę. Jest najpopularniejszym gatunkiem filmu i najczęściej tworzonym gatunkiem w światowej kinematografii.

Wiele rzeczy spośród tych podanych przez źródło Wikipedii odnoszące się do filmu sensacyjnego były na niskim poziomie twórczym bądź w cale nie zaistniały w tym filmie. IMHO reżyser tej produkcji wykazał się wyjątkową amatorszczyzną w kreowaniu tegoż obrazu.
Pozdrawiam
P.S. Dobrze, że nie znam się na filmach bo krytyk filmowy znalazł by zapewne kilkanaście minusów więcej. A tak serio to mocne 3/10 ode mnie na zachętę ;-)

Ten film ma coś, czego nie mają już polskie filmy... KLIMAT, widocznie Ty nie umiesz tego dostrzec

użytkownik usunięty
Patruell

Witam
Zgadzam się z Tobą. Szczerze pisząc to kiedy oglądałem ten film po raz pierwszy to bardziej do mnie przemawiał ale po obejrzeniu go wczoraj po raz kolejny zmieniłem troszkę zdanie. Może od czasu kiedy obejrzałem "Młode wilki" po raz pierwszy moja ocena filmów uległa zmianie. Osobiście znam kilka filmów, których fabuła, gra aktorska oraz kilka innych rzeczy decydujących o jakości filmu są na niskim poziomie ale posiadają swój niepowtarzalny klimat i za to je cenie. IMO klimat filmu to bardzo ważna rzecz, której nie udało mi się dostrzec w tym obrazie i może dlatego tak surowo do niego podchodzę. Reasumując, częstotliwość sygnałów klimatycznych stworzonych przez pana Jarosława Żamojdę w obrazie "Młode wilki" nie została odpowiednio rozpakowana przez mój dekoder wyobraźni a przez to nie mogłem ich dostrzec.
Są dwa rozwiązania:
- zmienić dekoder wyobraźni
- zmienić częstotliwość sygnałów klimatycznych
Pozdrawiam
P.S. Jaki film byś wybrał?:
- słaby stworzony przez dobrego reżysera
- dobry stworzony przez słabego reżysera
IMHO warto obejrzeć obydwa ;-)

Witam

Co do błędów to mi rzuciła się w oczy jedna scena, kiedy Cleo (niewidoma już) dała na plaży Prymusowi kopertę od Cichego i zapytała się co w niej jest - tak jakby nie wiedziała ze są w niej pieniądze, widać było dolary przez prześwitujący fragment koperty :)

ocenił(a) film na 8
Louis_3

sam napisałeś, że była niewidoma XD

little_terror

była niewidoma, ale gdy Cichy musiał żyć kiedy jej to dał,a skoro dał jako żywa istota ludzka, to ona wówczas jeszcze nie była oślepiona przez tatusia. Siłą rzeczy musiała to zobaczyć.

Film ma mnóstwo niedociągnięć, o dialogach nie wspomnę. O wybujałej fabule rodem z bajki też nie ;)
Inny dla mnie błąd, to kwestia tego, że Cleo nagle wiedziała kim jest Czarny. Skoro uważała, że ojciec jest uczciwy, to trudno byłoby o jej wiedze w temacie lokalnych gangsterów. Wymieszania i wtłaczania nagle wątków, jak kelnereczka, to traktuje jedynie jako pretekst do śmiechu.

little_terror

Dokładnie jak post wyżej, gdy Cichy dawał jej kopertę Cleo nie była niewidoma. Ale nie zmienia to faktu , że film ma swój klimat. Wystarczył fakt, że pojawił się wczoraj w tv i ile postów nowych się pojawiło na forum :)

Louis_3

błędy tak, rozumiem, szczególnie z dzisiejszej perspektywy oglądania tego filmu po kilku latach, ale skąd taka wysoka ocena???

ocenił(a) film na 8
kto

Ja teraz sie smieje jak oglądam ten film

ocenił(a) film na 7
daniel183

A teraz coś dla ucha.
Zobaczcie scenę gdzie cichy z prymusem jadą z krasnalami zanim zatrzymuje ich policja. Wyraźnie słychać jak samochód sobie jedzie a cichy mając 2 ręce na kierownicy, wrzuca kolejny bieg. Czyżby automat?????

ocenił(a) film na 7
daniel183

2,55 minuta - po lewej stronie widać bardzo wyraźnie przez kilka sekund mikrofon ;)

ocenił(a) film na 8
Adiluzaczeq

dokladnie film ogolnie z perspektywy technicznej naprawde kiepski,,, ale to jest spowodowane na pewno nisko budzetowym nakladaem.. kiedys ogladalem wywiad z Mucha i mowila ze producentom zal bylo tego duzego fiata rozwalic na drzewie (pamietajmy ze to poczatek lat 90 i nie bylo tak duzo aut w Polsce jak teraz i "kanciak" jeszcze mial swoja wartosc), bo film byl malo nakladowy... wiec pewnie wszytskim sie wydaja zenujace czy to dialogi czy cokolwiek innego.. ALE w przeciwienstwie do innych filmow ma to COŚ ,, co przyciąga widza, i naprawde jest kultowym filmem z lat 90.