PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30388}
7,3 80 tys. ocen
7,3 10 1 79831
7,6 31 krytyków
Malèna
powrót do forum filmu Malèna

Witam

Informacja odemnie : :P

Wiecie, że są dwie wersje Maleny: (Chodzi o czas filmu)

Widziałem wersję z lektorem, która również jest pokazywana w telewizji. Ma ona coś w granicach 89 minut.

Drugą wersję jaką znalazłem, jest wersja 103 - 106 minut. Udało mi się ją znaleźć, ale tylko w języku włoskim.

Jest tam kilka scen, które są wycięte lub skrócone.

Pozdrawiam

lukas730

Gdzie znalazłeś wersję mającą 106 minut, czy można prosić o pw? Bo ja jedynie znalazłem napisy do wersji (chyba) reżyserskiej. Albo może ktoś orientuje się gdzie można kupić pełną wersję filmu? Nawet na dvd ocenzurowali? Dla mnie to dziwne :/

ocenił(a) film na 8
waligurcha

Hejka.

Dłuższą wersję znalazłem na stronie: chomikuj.pl
Jest tylko po włosku.

Są tam wycięte sceny: min. Jak idzie procesja i Malena stoi na podeście i zastępuję figurę Maryji. (Może dlatego tego nie puszczali u nas??)

ocenił(a) film na 10
lukas730

oczywiście, że jest wersja reżyserska i to już wypada ją nazwać starą nie tylko czasem i scenami się różni ale i kolejnością scen co daje inny efekt pełniejszy i bardziej zrozumiały film
w normalnej wersji w środku filmu następuje dziwne przejście i niesklejone wątki
polecam reżyserska. Jakiś matoł na tym forum gdy się pytałem o reżyserską wersję dvd lub bleray zarzucił, że tylko o sceny rozebranej Moniki chodzi
oczywiście to matoł film jest naprawdę lepszy identycznie jak Leon Zawodowiec w wersji reżyserskiej