PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30388}
7,3 80 tys. ocen
7,3 10 1 79974
7,6 25 krytyków
Malèna
powrót do forum filmu Malèna

Oglądając film, żal mi było postaci Maleny. Dlatego, że była piękna, spotkało ją tyle nieszczęść. Kobiety widziały w niej zagrożenie, mężczyźni jedynie obiekt pożądania- nikt nie dostrzegł w niej człowieka. Scena, gdy zazdrosne kobiety wywlekają Malenę i znęcają się nad nią, wzruszyła mnie. Wolały nazywać Malenę dziwką, kurwą, złem, bo bały się zdrady mężczyzn i zazdrościły jej. Zamiast przygadać do słuchu swoim mężom, wolały zrzucić winę na Bogu duchu winną kobietę. Przecież, gdy dwoje ludzi się kocha, nie zwraca uwagę na otoczenie, na innych mężczyzn czy kobiety. I nikt Malenie nie zechciał pomóc. Nikt nie okazał jej serca.
Spodobała mi się rola Bellucci. Moim zdaniem była świetna.
A co wy sądzicie o Malenie?

ocenił(a) film na 9
Kinomaniaczka_

bardzo uderzył mnie fakt, że kobiety z miasteczka mimo wszystko przyjęły Malenę po latach. wydaje mi się, że została zaakceptowana, bo po powrocie już nie różniła się tak bardzo od nich - miała przy sobie męża, nie nosiła już eleganckich strojów i nie wyróżniała się tak bardzo wyglądem. Reszta kobiecej społeczności wreszcie zobaczyła w niej człowieka.
A jeśli chodzi o sam film, to zrobił na mnie wielkie wrażenie. Bellucci stworzyła wspaniałą rolę.