PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30388}
7,3 80 tys. ocen
7,3 10 1 79974
7,6 25 krytyków
Malèna
powrót do forum filmu Malèna

spoiler! pytanie

ocenił(a) film na 8

Moje oglądanie filmu niestety skończyło się na scenie linczu. Co było dalej ? jak się skończył? czy plotki o jej prowadzeniu się były prawdą? Film mi się podobał ,w sumie mogłabym zobaczyć go raz jeszcze od początku do końca ale jestem zbyt zaciekawiona żeby czekać;)

ocenił(a) film na 9
Eliza90

Tu możesz obejrzeć zakończenie jak i cały film:
http://www.youtube.com/watch?v=j6TmvdZ83EE

ocenił(a) film na 5
Eliza90

Malena wyjechała z miasta a krótko po tym powrócil z wojny jej mąż(uznany wczesniej za umarłego) Następnie mąż wyruszyl na poszukiwania swojej żony. pomógł mu w tym młody Giuseppe podrzucając mu list mówiący o miejscu pobytu Maleny. Po roku oboje wrócili do miasteczka i żyli długo i szczęśliwie :) Ja czekałem na zupełnie inne zakonczenie i sie troszke zawiodłem . pzdr

ocenił(a) film na 9
kursu

A moim zdaniem w zakończeniu powrót Maleny to nie najważniejsza rzecz. Tutaj ważne jest to jak zmienił się młody Renato - przestał marzyć o niedostępnej starszej kobiecie, zaczął żyć adekwatnie do swojego wieku. Tak naprawdę przesłanie jest widoczne już wtedy kiedy Renato podrzuca list. Reszta to już tylko epilog, który podsumowuje całość.

ocenił(a) film na 8
krzychun

dziękuję :) a czy to , co mówiono o niej w mieście było prawdą ? istotnie była aż tak lekkich obyczajów ?

Eliza90

Absolutnie nie jest prawdą to, że była kobietą lekkich obyczajów. Niestety większość ludzi po obejrzeniu filmu odbiera go zupełnie błędnie, myśląc że Malena była kobietą lekkich obyczajów, kiedy autorowi zależało właśnie na tym, aby pokazać, że nią nie była. Malena była podejrzewana o rozpustę, natomiast w filmie było podkreślone, że to jej sobowtór - kobieta, upodabniająca się do Maleny.