PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=143515}

Maria Antonina

Marie Antoinette
2006
6,5 61 tys. ocen
6,5 10 1 61273
6,5 28 krytyków
Maria Antonina
powrót do forum filmu Maria Antonina

Poszukuję filmów kostiumowych podobnych do Marii Antoniny czy Niebezpiecznych Związków. Jeżeli ktoś zna jakąś ciekawą pozycję to proszę o odpowiedź

Niffer

Jeśli szukasz filmów, które można smakować i pożerać wzrokiem, to oprócz Marii Antoniny polecam Rosyjską Arkę. Nie wiem jakie będą twoje odczucia, ale moje poczucie estetyki zostało porządnie zaspokojone po tych dwóch tytułach.

123_2

Cóż, o podobnych kostiumach na pewno będzie "Amadeusz" z '84 oraz troszke późniejsze, ale również kostiumowe "Portret Damy" z Kidman i Malkovichem, z tym że pierwsze polecam całym sercem, a drugie już nie bałdzo. Najlepiej będzie, jeżeli sam zasmakujesz ;)

Niffer

Nie oglądałam "Marii Antoniny", ale "Niebezpieczne związki uwielbiam". Zdecydowanie podobny jest "Portret damy" - naprawdę świetny film.
Inne nie przychodzą mi do głowy. Wspomniany tu "Amadeusz" w ogóle mi się nie podoba. ooo inny film, ale kostiumowy ciekawy no ale inny to np. "Plac Waszyngtona", no i takie rzeczy typu "Mansfield park", "Emma" trochę tez w tym guście. I jakoś przychodzi mi też na myśl "Mary Reilly". Może sobie coś z tego obejrzysz. Przy okazji choć nie bardzo na temat polecam też "Całkowite zaćmienie".

Eleonora

Ekranizacje Jane Austin to inna epoka niż Maria Antonina czy niebezpieczne związki.. chyba coś Ci się pokitrało.
A Amadeusz jak najbardziej pasuje, świetny film:)

Niffer

no i może trochę w temacie "Braterstwo wilków" - no tak średnio na temat, ale film fajny :)

Niffer

Elizabeth, królowa Margot, Valmont, Fortepian....hmmm tyle mi przychodzi na myśl ...pzdr.

struna_janis

Z tymże jak się komuś 'Niebezpieczne związki' podobały to 'Valmont' niezbyt się spodoba (choć można obejrzeć). W każdym razie to jest ta sama historia, a filmy tak inne.

Eleonora

"Księżna" :)