PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629476}

Martwe zło

Evil Dead
2013
5,7 54 tys. ocen
5,7 10 1 53559
6,5 26 krytyków
Martwe zło
powrót do forum filmu Martwe zło

Czy można zrobić remake Martwego Zła nie gwałcąc go?!
Nie!!!
Tyle, że jak gwałci Alvarez to sam proceder wydaje się być całkiem przyjemnym doświadczeniem. :)
Nie zepsuli tego! A to sztuka. Film jest dobry, a sceny gore potrafią zadziwić i zaszokować.
Samo otwarcie daje po dupie. Nie ma tu głupich kompromisów! I tak właśnie trzeba robić horrory!
Tego dziś brakuje. Piła czy Hostel nie mają tej groteskowości, a tutaj jest jej sporo.
Czuć tu zdrowy dystans do tematu i szacunek dla oryginału, ale ubrany w nowe stylowe ciuchy.
Zdjęcia piękne. Każdy kadr filmu , wysmakowany tworzy otoczkę niemal baśniową.
Sam horror to nic nowego, ale zdarzenia zaserwowane z takim sosem, który doprawia na ostro. Bez kompromisu!!! Podobną niespodziankę dostałem od Sędziego DREED.
Przydało by się jeszcze więcej zwrotów akcji i szalonej pracy kamery.
Czy warto!? Tak.
Fani takich klimatów będą zachwyceni. Ja jestem.
Chcę kolejnej części.
Bo MARTWE ZŁO 2 już krzyczy:
- Gwałćcie mnie Alvarez dalej! Seryjnie, odważnie i jeszcze mocniej! Bardzo się cieszę!

ocenił(a) film na 8
jakubovski

Dzięki. Miło poczytać, że nie jestem sam :)
A "COŚ" było bardzo klimatyczne i przyzwoite. :P

ocenił(a) film na 6
TCWolf82

Dla mnie scena gwałtu słabsza od tej ze starej wersji filmu. Ogólnie film mi się bardzo podobał, trzymał poziom do pewnego momentu, gdy w grę nie weszła miłość siostry i brata... Końcówka dla mnie słaba. Daję 6. Nie przestraszyłem się - nie twierdzę, że każdy horror ma straszyć, ale w tym było wiele scen, które miały, a jednak tego nie robiły. Świetna muzyka, tworząca klimat. Mówiłeś o pewnej groteskowości - w starszych wersjach tego filmu było jej naprawde dużo i nie wiem czy była to celowa groteskowość, czy nieumiejętne zrobienie filmu. Dziś jednak tą groteskowość można łatwo wyczuwać, lecz w tym filmie obstawiał bym jednak tę nieumiejętność. Gra aktorska nie powaliła mnie, a aktorzy mogli się popisać i to bardzo. Końcówka na siłę, (SPOJLER) odkopywanie tej siostry, próba przywrócenia jej życia itd. Dla mnie 6/10 - 6 z dużym plusem.

Nemesten

Osobiście średnio podobała mi się muzyka w filmie. Typowa bardzo... dopiero w końcówce była odrobinę ciekawsza.
Sporo w odbiorze psuje właśnie scena z torbą na głowie. Ja jej nie kupuję, nawet gdyby się okazało, że to oczko puszczone dla fanów drugiej części i komediowego klimatu.