ech.. szkoda, że jakoś gry komputerowe można przygotowywać tak, by datę światowej premiery tak ustawić, by wszędzie było tak samo.. nowe Gwiezdne wojny (też w wersji dubbingowanej) wchodziły do kin w Polsce tego samego dnia, co w Stanach. czyli można, choć to pewnie trudne
Ja myślę, że późna premiera wynikia z chęci zpolszczenia napisów w filmie. Odlot też miał późniejszą premierę i miłe zaskoczenie bo "polska animacja". Po prostu przeczuwają hit, tak jak z Wall-e i Odlotem.
A ja myślę, że polska premiera jest przesunięta na 17 sierpnia, bo jest konkurencja jeżeli chodzi o filmy animowane. Na początku lipca wchodzi Epoka lodowcowa 4, na początku sierpnia Madagaskar 3. Są to kolejne części bardzo popularnych u nas serii i Meridzie pewnie będzie trudniej stać się przebojem jakby film miał bezpośrednio konkurować z tamtymi. A tak wchodzi 2 tygodnie po Madagaskarze i może się udać, chociaż trzeci weekend Madagaskaru też może być jeszcze mocny...
no to genialny pomysł zrobić tak późno premierę. Na pewno wszyscy Polacy, mający dostep do szybkiego internetu, się wybiorą do kin.
Przepraszam, a czy mógł by ktoś podać konkretne źródło informacji o dacie polskiej premiery? Bo z tego co widziałem na oficjalnej stronie filmu nadal widnieje tylko info, że premiera odbędzie się w 2012 roku.